• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 12 Aralık 2018 14:54

‘Kayak İpek Yolu’ için ‘Kış Turizmi Eşgüdümlü Alt Kurulu’ oluşturuldu

‘Kayak İpek Yolu’ için ‘Kış Turizmi Eşgüdümlü Alt Kurulu’ oluşturuldu
Erzurum, Erzincan, Kars illeri için ‘Tarihi İpek Yolu’ndan esinlenilerek ‘Ski Silk Road’ yani ‘Kayak İpek Yolu’ için oluşturulan Destinasyon Yönetim Organizasyon (DYO) toplantısında, ‘Kış Turizmi Eşgüdümlü Alt Kurulu’ oluşturuldu.

ERKHABER / ERZURUM - DAP İdaresi’nin sorumluluk alanında bulunan Erzurum, Erzincan, Kars illeri için ‘Tarihi İpek Yolu’ndan esinlenilerek ‘Ski Silk Road’ yani ‘Kayak İpek Yolu’ için oluşturulan Destinasyon Yönetim Organizasyon (DYO) toplantısında, ‘Kış Turizmi Eşgüdümlü Alt Kurulu’ oluşturuldu. 
Toplantıda, Erzurum Palandöken Ejder 3200 ve Erzincan Ergan Dağı için 2019 yatırım yılında master plan hazırlanması, Erzurum, Erzincan ve Kars için ortak skipass oluşturulması, skisilkroad veri tabanının oluşturulması gibi önemli kararlar alınırken, ayrıca uluslararası tanıtım ile yerelde organize edilecek etkinlikler ve kullanılacak finansmanın hangi kuruluşlar tarafından sağlanacağı konuları görüşüldü. 
DAP İdaresi toplantı salonunda gerçekleşen ve DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir’in başkanlık yaptığı toplantıya, Erzincan Vali Yardımcısı İhsan Ayrancı, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf Karaman, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, SERKA Genel Sekreter Vekili Oktay Güven, KUDAKA TİB Başkanı Müzeyyen İnci, Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Zafer Yiğit, Ejder A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Uygur, Erzincan İl Özel İdaresi Müdürü Yakup Aksu, Gökhan Kural, Erzurum Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanı Şennur Arınç Akkuş, Ömer Lütfü Aydın, Yasin Kılıç, SERKA Kars YDO Koordinatörü Barış Ayhan, Skisilkroad Erzincan, Erzurum, Kars Destinasyon Yönetim Organizasyonu Danışmanı Francesco Comotti, DYO Proje Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Toy, DAP İdaresi Ekonomik Kalkınma, Sanayi ve Hizmetler Koordinatörü Ayhan Albud, DYO Turizm Uzmanı Kıvanç Karapınar, DYO Turizm ve Pazarlama Uzmanı A.Kadir Ergün, DYO Doğa Sporları Uzmanı Çetin Bayram ile DAP İdaresi’nden Sinem Dizlek ve Aslıhan Cengiz katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, TÜBİTAK-TÜSSİDE ile imzalanan protokol kapsamında, İdare olarak, destinasyon proje ofisini oluşturduklarını söyledi. Destinasyonun 3 lokasyondan oluştuğunu ve bunların Erzincan Ergan, Erzurum Palandöken Ejder 3200, ve Kars Sarıkamış olduğunu dile getiren Başkan Demir, üç destinasyonun da master planının olması gerektiğini söyledi. 
Sarıkamış için hazırlanan master planın bitme aşamasına geldiğini ifade eden Demir, “Bingöl Haserek Dağı’da şu anda yapılıyor. Neden Erzurum’u ve Erzincan’ı da yapmayalım dedik. 2019 yılında, inşallah 6-7 ay gibi bir zaman içerisinde Erzurum ve Erzincan’ın da master planını bitirmeyi hedefliyoruz. Erzurum’la görüştük, Erzincan’la görüşüp, teyidini alacağız. Yapılacak master planla özel sektörün yatırımlarının önünü açmış olacağız. DYO ile biz iyi organize edilmiş bir turizm hedefliyoruz” dedi. 
Nasıl bir yönetişim biçimi kurguladıklarını anlatan Güler, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde bölgesel kalkınma için iki temel sektörün öne çıktığını, bunlardan birisinin turizm, bir diğerinin de hayvancılık olduğunu söyledi. 
Bu iki ana sektörden elde edilen sermayenin mutlaka artırılması gerektiğini ileri süren Güler, “Skisilkroad’un temel hedefi ve kuruluş gayesi bu. Biz bununla bölgeye gelen kişi sayısı artırmayı ve bir yandan da bölge içi harcamanın artırılmasını sağlamak. Artık dünyada kentler yarışıyor. Destinasyon olarak ne kadar ürün pazarlayabiliyorsanız o kadar erken o nüfusu çekme kabiliyetine sahipsiniz. Bizim mutlaka Erzurum, Erzincan ve Kars bölgesini bir destinasyon olarak organize etme zorunluluğumuz var, aslında küresel ölçekteki turizm piyasasının koşulları bizi buna itiyor. Ortak veri üretmemiz gerekiyor. Bir de tanıtım stratejisinin olması lazım. Biz bugün itibariyle Kış Turizm Kurulunu oluşturmuş oluyoruz. Skisilkroad yalnız bir kış turizm markası değil. Ancak, işin ana lokomotifi şu an itibariyle kış turizmidir. Biz kış turizmini harekete geçirerek pilot model uygulamış olacağız. Daha sonra uygulamayı diğer alt sektörlere yayarak bölgesel bir turizm yönetişim yapısını kurmuş olacağız” dedi. 
DYO’nun çalışmaları hakkında bilgi veren Skisilkroad Erzincan, Erzurum, Kars Destinasyon Yönetim Organizasyonu Danışmanı Francesco Comotti, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kış turizmindeki rekabet gücünü ve bölgeye gelen yerli yabancı turist sayısını arttırılması için her üç kayak merkezini uluslararası düzeyde rekabet edebilir seviyeye getirmek gerektiğini söyledi. Tanıtım ve pazarlamada ortak strateji belirlemesini sağlamanın önemine değinen Comotti, bölgeye ülke içinden olduğu kadar Avrupa ve Asya'dan da turist gelmesini sağlamak için önümüzdeki günlerde 8 adet fuara katılacaklarını, tanıtım materyalleriyle farkındalık oluşturulacağını, sosyal medyayı etkin kullanacaklarını söyledi. 
Toplantı, gündem maddelerinin istişare edilmesi ve ortak kararların alınmasıyla sona erdi. 

KARIŞIK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.