• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 08 Nisan 2016 11:19

MERSİN’DE 5 BİN ESNAF DEĞİŞİM İÇİN EĞİTİMDEN GEÇECEK

MERSİN’DE 5 BİN ESNAF DEĞİŞİM İÇİN EĞİTİMDEN GEÇECEK

 

KARIŞIK

 

ERZURUM / ERZURUM-Mersin’de 5 bin esnaf, AB’nin İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) yürüteceği Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi (ADAPTESK) kapsamında değişim ve dönüşüm eğitiminden geçecek. 

TESK’in yararlanıcısı olduğu ADAPTESK Projesi, Mersin ile birlikte 8 ilde yürütülecek. Mersin’de, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nce (ESOB) hayata geçirilecek proje kapsamında, projenin ihalesini alan konsorsiyum yetkililerince projenin nihai eğitimlerinin ve faaliyetlerinin detaylarının belirlenmesine yönelik çalıştay düzenlendi. Mersin Hilton Otel’de yapılan çalıştaya Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, konsorsiyum yetkilileri Alman Proje yürütücüsü, Kapasite Geliştirme ve Uyumluluk uzmanı Liesl Münch, Makedonyalı Eğitim Uzmanı Jove Jankusski, TESK Dış İlişkiler ve Kapasite Geliştirme Uzmanı Zeynep Gazioğlu Kayacı ve proje paydaşları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TESK Dış ilişkiler ve Kapasite Geliştirme Uzmanı Kayacı, TESK’in yararlanıcısı olduğu projenin Türkiye genelinde 8 ilde uygulanacağını belirterek, “Esnaf ve sanatkarların değişen, gelişen şartlara uyum sağlaması çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle daha önceki çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin projenin amacına ulaşmasına olan katkısının tam olacağına inanıyoruz. Bizlerin desteği, Birliğimizin deneyimi ile bu projenin başarılı bir şekilde sonlandırılacağına inanıyorum” dedi.


“ESNAF VE SANATKARIMIZ KRİZLER KARŞISINDA DAHA GÜÇLÜ BİR YAPIYA KAVUŞACAK”
Mersin ESOB Başkanı Dinçer de AB’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA’nın 4. Bileşeni olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG-OP) kapsamında yürütülecek ADAPTESK projesinin Mersin’le birlikte 23 ay süreyle Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Manisa, Ordu ve Şanlıurfa illerinde gerçekleştirileceğini söyledi. Projeyle 8 ilde 23 bin 500 esnaf ve sanatkara ulaşılmasının hedeflendiğini dile getiren Dinçer, “Sürdürülebilir ekonomik büyüme için insan kaynağına daha çok yatırım yaparak esnaf ve sanatkarın uyum yeteneğini arttırmayı amaçlayan proje ile esnaf ve sanatkarların hizmet aldığı eğitim ve danışmanlık merkezleri aracılığı ile insan kaynaklarının desteklenmesi ve iş hayatında, istihdamda yarattıkları kapasitenin arttırılmasına yönelik bir model kurulması hedeflenmektedir. Bu yeni modelimiz ülkemizin ekonomik gücünün önemli bölümünü oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın başta ekonomik krizler ve küreselleşme karşısında daha güçlü bir yapıya kavuşmalarını sağlayacak, gerek AB süreci ve gerek gelişen dünyaya uyum yeteneklerini artıracak. Esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının üyelerine sundukları eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin çeşitlendirilmesini ve ihtiyaç odaklı olmasını sağlamayı da ilke edinen projenin herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.


“MERSİN’DE 5 BİN ESNAFIMIZ EĞİTİMDEN GEÇECEK”
ADAPTESK projesinin TESK’in ikinci büyük projesi olduğunu kaydeden Dinçer, “Daha önce kadın girişimciliğin desteklenmesi projesi hayata geçirilmiş ve bu proje Mersin’in de bulunduğu 5 ilde başarılı bir şekilde yürütülmüştü. Bugün de esnaf ve sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi yürütüyoruz. Mersin’de yaklaşık 5 bin esnafımız bu eğitimden geçecek. Değişim, dönüşüm ve eğitime tamam ama bunun bir de finans ayağı olması lazım. Gelişen teknolojiye karşı esnafın ayakta kalmasını sağlayacak değişimlere ihtiyacı var ve bu eğitimleri alması son derece önemli. Ama bu projelerde finans kaynağını da hayata geçirme yönünde gayretlerimiz sürecek” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Kurt ise esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğinin arttırılmasına yönelik projenin başarılı olacağına inandığını vurgulayarak, “Umarız esnaf sanatkarlarımız aldıkları eğitim neticesinde yeni gelişmelere adapte olmuş olarak başarı gösterirler” ifadelerini kullandı.