• ŞEpnolat üst

Ali Korkut ile 2009'dan 2018'e Yakutiye turu...

  • Büyükşehir-1

Tarihler 29 Mart 2009’u gösterdiğinde 49 bin 893 oyla, yüzde 59,90’luk oranla Yakutiye Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ali Korkut’u bekleyen çok da olumlu bir tablo yoktu.

Yaklaşık 100 milyon TL borcu bulunan, personeline maaş ödeyemeyen, bir başka deyişle eli-kolu bağlı bir belediye devralmıştı Başkan Korkut… 

Üstelik, Yakutiye’nin ilçe olması nedeniyle seçimle birlikte faaliyetlerine son verilip, Yakutiye Belediyesi ile birleştirilen Kazım Karabekir, Dumlu ve Dadaşköy Belediyesi’nin borçları da Ali Korkut’un başkan seçildiği 29 Mart 2009 itibariyle Yakutiye Belediyesi’ne devredilmişti…

4 belediyenin birleştiği Yakutiye Belediyesi’nin sadece 28 milyon TL bütçesi vardı…

Açıkçası Ali Korkut o günlerde “yapabileceğim bir şey yok” deyip, “teslim bayrağı” çekse, buna itiraz edebilecek kimse olamazdı…

Ama o kolayı değil, zoru seçti…

Borç batağından, ancak üreterek, projeler geliştirerek çıkabileceğini düşündü ve hemen kolları sıvadı… 


2009’DAN 2018’E YAKUTİYE TURU… 

Dün Başkan Korkut ve bir grup gazeteciyle “Yakutiye turu” atarken, hatırladık o günleri… 

Belediyenin 5 kuruş parası bile yokken, kentsel dönüşüm başta olmak üzere birbirinden önemli projelere nasıl giriştiğini hatırladık ve ilçeyi gezerken de bunların üstesinden nasıl geldiğini görmüş olduk…

Ali Başkan hakikaten gözü kara bir belediye başkanı…

Mesele Erzurum ve Yakutiye ise gerisi teferruattır diyerek, her riski göz önüne alıyor…

Şehrin göbeğinde yüzlerce binayı kentsel dönüşüm kapsamında yıkmak hem de beş parasız bir belediyenin başkanı olarak başka nasıl izah edilebilir ki?

Ama Ali Başkan, param yok diye oturmamış ve para bulmak için Ankara’yı adeta su yolu etmiş…

Sonucunda da Üç Kümbetler, Hacı Cuma, İstanbul Kapı gibi müthiş başarılı kentsel dönüşüm projeleri ortaya çıktı… 

Ali Korkut’un bu projeleriyle birlikte Erzurum’da tarih adeta yeniden hayat buldu…

Allah aşkına bir gidin Üç Kümbetler’i gezin, oradan Lalapaşa Cami ve Yakutiye Medresesi’nin gün yüzüne çıkaran Erzurum’un ilk kent meydanı olan Yakutiye Kent Meydanı’na uğrayın, İstanbul Kapı’da bir mola verin, tarihin nasıl canlandığını görmenin mutluluğu içerisinde çayınızı yudumlayacağınıza eminim… 

 

ALİ BAŞKAN, DİREKSİYONUN BAŞINA GEÇTİ…

Başkan, dün geçti minibüsün direksiyonuna (şoförlüğü de başkanlığı kadar başarılı) ve yapılan işleri hem gezdirdi hem de anlattı… 

İlk durağımız Muratpaşa Kent Meydanı oluyor.

Başkan, kent meydanını bizimle birlikte gezerken, bir anda cami avlusunda top oynayan çocukların arasına karışıyor ve futbolda da hünerli olduğunu Beşiktaşlı Q7’nin dünyaca meşhur trivelasıyla attığı golle gösteriyor ve KO7 unvanını sonuna kadar hak ediyor J

İkinci durak ise Üç Kümbetler…

İlk kazmanın 27 Nisan 2011’de vurulduğu Üç Kümbetler’de 150 bin metre kare yaklaşık 750 bina yıkıldığını ve bunun hak sahiplerine 100 milyon lira civarında ödeme yapıldığını anlattı başkan...

Dikkatinizi çekiyorum, koltuğa oturduğunda 100 milyon borcu olan belediyeyi, bu kadar kısa süre içerisinde 100 milyon sadece hak sahiplerine ödeyecek bir haline getirmek, hakikaten ciddi bir başarıdır… 

Devam edelim ve Ali Korkut’a kulak verelim…

Bu projemizin içerisinde halkı kış aylarında dışarı çıkarabilecek Türkiye’nin ilk Kapalı Kent Parkı veya Arastası yer alıyor... Kent Park İçerisinde; yöresel yemekler, yöresel hediyelik eşyalar, üretimlerin sergileneceği sergi alanları, gıda tanıtım kafeleri, yöresel ürünler tanıtım kafeleri, çocuk oyun alanları, bovling salonu, sergi salonları, restoranlar, kafeler yer alacak…

Araya giriyor ve hakikaten etkileyici diyecek oluyoruz ama Başkan Korkut, bitmedi diyor ve devam ediyor… 

Kültür - Eğitim - Kongre Merkezi’ni de yine bu alanda kuruyoruz. folklor ve balo salonu, kapalı sergi salonu, fuaye açık sergi alanı, seramik – heykel atölyesi, ahşap atölyesi, orkestra salonu, el sanatları atölyesi, müzik salonu, resim atölyesi, çocuk atölyesi, okul öncesi çocuk bölümü, derslikler, bilgisayar salonu, çocuk okuma salonu, peridoyikler nadir kitaplar salonu, konser ile kongre salonları, butik oteller, kent müzesi, oto park olacakdiyor ve ekliyor:

Biz bu proje ile Üç Kümbetler, Kare Kümbet, Emir Saltuk Kümbeti, Üç Kümbet Anonim kümbeti, Mehdi Abbas Türbesi, Rabia Hatun (Rabia Ana) Türbesi, Emir Şeyh Camii, Gürcü Mehmet Paşa Camii, Emir Şeyh Türbesi, Saray Hamamı, Emir Şeyh Cami yanında Çeşme ile birlikte Erzurum Konakları’nı gün yüzüne çıkardık… 

HACI CUMA’DA ERZURUM MAHALLESİ HAYAT BULUYOR

Oradan da hemen Hacıcuma Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yürütüldüğü alana geçiyoruz ve sözü yine Ali Korkut alıyor: 

Hacıcuma, Taş Mescit, Kadana, Dervişağa mahallelerinin tamamı, Aşağı Habibefendi ve Narmanlı mahallelerinin bir kısmını içerisine alan 125 dönüm büyüklüğündeki alanı tamamen temizledik. Bu bölgede de bin 200 civarında kamulaştırma ve 100 milyonu bulan kamulaştırma bedeli ödendi…

Etti mi size 200 milyon TL… 

Sizce de etkileyici değil mi?

Neyse fazla araya girmeyelim ve bugüne kadar hep yıktığı için adı “Yıkan Adam”a çıkan ama gördüğümüz gibi artık “Yapan Adam”a dönüşen Ali Korkut’a kulak verelim:

Üç Kümbetler'i çevreleyen Sultan Melik mahallesi, Hasanibasri mahellesi 420 kamulaştırma, 29 dönüm alan, yapılaşması sürüyor. Mehdiefendi ve Habibefendinin bir bölümünü kapsayan kentsel dönüşüm alanı, 800 civarında bina kamulaştırması gerçekleştirildi. 12 bin metrekare alan TOKİ'ye verildi. yapım tamamlandı. Alt kısmında 42 dönüm alan, bugün Yeşil Yakutiye Evleri olarak bilinen alanın, dönüşümü tamamlandı. 

Şimdi Erzurum mahallelerine nazire tek, çift katlı yapılaşma ile Erzurum'a farklı bir duygu yaşatacağız. Buraya çok özel bir proje hazırlattık. Villa tipinde, Erzurum Evleri konseptinde evler inşa edeceğiz. Bahçeleri, yeşil alanı olan çok güzel ve etkileyici bir proje. Yapım için ihale sürecini bekliyoruz…

HİLALKENT’TE DEĞİŞİM GÖZE ÇARPIYOR

Üç Kümbetler ve Hacı Cuma’dan sonra “unutulan semt” Hilalkent’e geçiyoruz…

Başkan, Hilalkent’i gezdirirken heyecanı daha da artıyor ve “Neredeyse tüm yollarını biz açtık” diye söze başlıyor: Hilalkent’i sosyal donatılar ile donattığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Doğru düzgün yolları olmayan, ihmal edilmiş bir bölgeydi. Buraya girdik, ana yollarına varıncaya kadar biz açtık. Parklar, yeşil alanlar yaptık. Burada yaşayanların memnun olacağı, yüzünü güldüren çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum. Geri dönüşler de bunu gösteriyor. 

Mesala Esma Park 52 dönüm büyüklüğünde, kamulaştırma da yapılan alan bölgenin en büyük park ve mesire alanı. Bitişiğinde Kadın Spor Merkezi ile Erzurum'da kadınlara yönelik ilk sosyal ve spor merkezi kuruldu. 12 ay süreyle, hanımlara ücret alınmadan hizmet sunuluyor.

 

VERGİ VE SSK BORCUNU SIFIRLAYAN TEK BELEDİYE

Esma Parkı anlattıktan sonra çay molası için o güzel mekana gidiyoruz.

Başkan orada anlatmaya devam ediyor:

2009’da 4 belediyenin geçmişten gelen 153 milyon TL’yi bulan SSK ve Maliye borçlarını 2017 sonu, 2018 Ocak ayı içerisinde tamamen sıfırladığını söylüyor ve “Devlete borcunu sıfırlayan tek başkan ben olabilirim” diyor ve ekliyor: 2009’da sadece 28 milyon TL olan belediyemizin bütçesini 2017 yılı itibariyle 170 milyon liraya ulaştırdık. 

 

Bu kısa gezi de bir kez daha anladım ki, ağlamak, bahanelerin ardına sığınmak kimseyi fayda sağlamıyor. Sorunlarla boğuşmak, krizden çıkabilmek için daha çok çalışmak her zaman kazandırıyor… 

Durmak yok Ali Başkan, yola hep böyle devam et…