Artık çatılardan kar düşmeyecek...

ERKHABER / ERZURUM - “Dikkat kar düşebilir!” sloganıyla son günlerde kentin dört bir yanında reklamlarla dikkat çekmeyi başaran Gözütok Metan Teknolojileri’nin “Kar Tutucu Sistemleri”nin detayları hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gözütok, “Bu sene kar tutma sistemlerini yapacağız ama önümüzdeki yıl için buna ‘kar eritme sistemini’ de dahil edeceğiz” dedi. 

 

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada Kar Tutucu Sistemleri’ni ürettiklerini ifade eden Gözütok, “Şu an için bizim yaptığımız uygulama tıpkı ABD ve Avrupa’da uygulandığı gibi işin mekanik yönü. Yani, kar tutucuları çatıya monte ediyoruz ve kar kütlesinin aşağıya düşerek can ve mal kaybı yaşatmasının önüne geçiyoruz. Bazı kişi ya da kuruluşlar, çatılara sadece elektrik sistemlerini monte ediyor ama kar tutucu koymayı ihmal ediyorlar. Böyle olunca da eriyen ve çözülmeye başlayan kar kütlesi, elektrik sistemlerini kopararak aşağıya düşüyor. Dolayısıyla elektrik sistemi ve kar tutucunun birlikte yapılması gerekiyor” dedi. 

Firma olarak çok ciddi başka bir proje üzerinde çalıştıklarını ve bunun ARGE çalışmalarını tamamladıklarını, Atatürk Üniversitesi (A.Ü) ile Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile de akademik destek aldıklarını anlatan Gözütok, “İnşallah önümüzdeki yıl, hem bu sistemlerin yapım hem de elektrik maliyetini yüzde 95 oranında azaltacak bir sistemi tüm dünyanın hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı. 

Kar eritme sistemlerinin hem yapım hem de elektrik maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Gözütok, üzerinde çalıştıkları ve büyük ihtimalle önümüzdeki Şubat-Mart aylarında akademik çalışmaları tamamlanacak sistemin maliyetleri yüzde 95 oranında azaltacağını ileri sürdü. Gözütok, “made in Erzurum” mührüyle piyasalara sürülecek projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi: 

Yeni nesil kar tutucularında yaptığımız uygulama, ABD’deki Avrupa’daki uygulamanın aynısı. Bir ARGE çalışması yaptık. Gelecek yıl itibariyle bunu Kar Eritme Sistemleri olarak da kullanabileceğiz. Mesela elektrikle kar eritme sistemlerinin olduğu yerlerde mutlaka kar bariyerlerinin olması gerekiyor. Biz şimdi önümüzdeki sene elektrik sistemini de devre dışı bırakacağız. 

30 metrelik bir çatı 30 bin TL’ye mal oluyor, aylık da 7-8 bin TL gibi elektrik sarfiyatı var. ETÜ ile akademik çalışmalar yapıyoruz. Sona doğru yaklaştığımızı söyleyebilirim. Biz 30 bin TL’lik yapım maliyetini 7-8 bin TL’ye, 7-8 bin TL’lik aylık elektrik maliyetini de 100 TL’ye kadar düşürebileceğiz. Yani yüzde 95 oranında bir tasarruf sağlayacağız. Binalarda doğal enerji kaynaklarımız var, bunları kullanarak yapacağız. 

Ben herkese çağrı yapıyorum, elektrik sistemlerini yapmamış ama yapmayı düşünen vatandaşlarımıza söylüyorum, bu sene lütfen durun, bekleyin. Önümüzdeki yıl, projemizi hayatiyete geçireceğiz…

ETÜ ve Atatürk Üniversitesi ile akademik çalışmamızı yürütüyoruz. Şubat-Mart ayı itibariyle projemizi bitirmiş olmayı ümit ediyorum. Bu sistemin üretimini Erzurum’da üreteceğiz. Sistem “made in Erzurum” mührüyle piyasaya sürülecek. Şu anda eski ve yeni nesil çatı tiplerine göre modellerimizi hazırlıyoruz. Çatılara hiçbir zarar vermeden, tüm çatılara uygulanabilecek hale getirdik. 

 

 

KAR TUTUCU SİSTEMİ NEDİR?

 

Kar koruması, kar ve buzu bir yüzeyden aşağıya düşmesini engellemek için kullanılan bir sistemdır; Çağdaş kullanımda, kar / buz paketinin aşağıdaki insanlara, bitkilere ve mülklere çığ ve zarar vermesini önlemek için kurulurlar. Çat kontrolünün bir şekli olarak bir yapının çatı yüzeyine kat veya sıra halinde yerleştirilirler. Kar Korumaları, tavanın şeklini, ebadını ve perdesini esas alarak mümkün olan en düzenli tutma sistemini sağlamak için belirli bir miktar ve desen ile kurulur. Kar korumaları tamamen karı tamamen tutma niyetinde değildir, çünkü kar eridiğinde büyük sızıntı sorunlarına neden olabilir. Bununla birlikte, karı daha küçük parçalara / bölümlere ayırmak için ayırmak üzere inşa edilirler, böylece eğer yükselen sıcaklıklarda ve çözülme koşullarında düşerlerse, düşen parça tarafından yaralanan birinin yaralanma olasılığı en aza indirilir.


14.10.2019 14:04:00