Özellikle Fars Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelde açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli yaptı. Konuşmasına Mevlâna’nın Vasiyetinden bir kıssa okuyarak başlayan Ercişli, Mevlâna’nın İslâm dünyasının yetiştirdiği en önemli düşünür ve sûfılerinden biri olduğunu söyledi.
Ercişli, “Mevlâna tefekkürü; din, ilim, felsefe ve tasavvuf süzgecinden geçirmiş, îman ve sevgi potasında eritmiş, zaman ve mekânla aşınmayan sağlam bir düşünce sistemi haline getirmiştir. Mevlânâ bin yıllık Türk kültür tarihinin en büyük simalarından biridir. O yalnız büyük bir şair, bir tarikat kurucusu, derin bir sûfı, etraflı bir bilge değil; aynı zamanda ve hepsinden önce Anadolu’da kurulmaya başlayan yeni kültür unsurları arasında büyük bir kaynaşma ve birleşme temin eden derin bir ruh adamıdır. Anadolu toprakları üzerinde yaşayan insanlar, Mevlâna’nın şahsında Türk- İslâm kültüründe bir senteze ulaşmıştır. Mevlânâ Belh’ten getirdiği duygu ve düşünce yapısına, çocukluğundan beri teneffüs ettiği tasavvuf iksirini de eklemiş, Türk insanının muhtaç olduğu manevî kültür iklimini hazırlamıştır. Aşkın imbiklerinden süzdüğü fikirleriyle devrinin ve sonrasının insanlarına, yaşama sevinci ve mutluluk sunmuştur” dedi.
Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panel Başkanı olan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veyis Değirmençay ve İranlı akademisyenlerden oluşan panelistler, Mevlâna’nın hayatı, şiir ile edebiyata bakış açısı ve eserleri hakkında bilgi verdi.
20.10.2016 10:13:21