Sarıyer Ortodonti Diş Kliniğinden Dr. Aydan Coşkun Ateş, "Çocuğun büyüme gelişiminden yararlanılarak uygulanan, çene kemiklerinin ve kafa kemiklerinin büyümesini yönlendirmeyi amaçlayan ortopedik bir tedavidir. Genellikle, alt çenenin geride olduğu durumlarda ve uygun hasta seçiminde alt çenenin büyümesini ve üst çeneyi yakalamasını sağlar. Çocuğun yaşı çok önemlidir. Çünkü, bu tedavi büyüme ve gelişim tamamlandıktan sonra uygulanamaz. Fonksiyonel tedavi, çeşitli hareketli veya sabit apareyler kullanılarak uygulanabilmektedir. Önemli olan nokta, hasta için bu tedavinin uygun tedavi olup olmadığının ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesidir" dedi.
Ortodontik tedavinin çoğu insanın braket diye bildiği sabit apareylerle yapıldığını belirten Dr. Ateş, "Fakat bazı durumlarda hareketli apareylerde kullanılır. Genelde, dişleri daha hassas hareket ettirmek için sabit apareyler kullanılır. Bunlarda dişe braket ve bantlar geçici olarak dişe yapıştırılır. Esnek tellerle bu braketler birleştirilir ve dişin hareket ettirilmesini sağlar. Basit tedaviler hareketli apareylerle yapılabilir. Dişe hafif baskı yapmasını sağlayan narin telleri ve yayları vardır" ifadelerini kullandı.
Dr. Aydan Coşkun Ateş, çocuğun ortodoniste götürülmesi gereken durumları şöyle sıraladı:
"Erken veya geç diş kaybı, Parmak dudak emme, Dil itimi, Çenelerinin çok önde veya geride konumlanması, Isırma veya çiğnemede güçlük, Ağız solunumu, Biberon emzik sık kullanımı, Çapraşıklık, arka arkaya sıralanmış keser dişler, Çenelerde kayma, Dişlerini çok sıkma veya gıcırdatması, Genizeti sonucu ağızdan nefes almaya bağlı olarak üst damağın daralması ve öne doğru gelişmesi."