Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hollanda Başbakanı Rutte'ye cevap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte’ye cevap vererek, “Ya ben patron değilim zaten. Benim ülkemin patronu millettir millet. Sen daha demokrasiyi öğrenememişsin” dedi.

ERKHABER- Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte’nin açıklamalarına cevaben, “Hollanda'daki beyefendi diyor ki bu ülkenin patronu biziz. Ya ben patron değilim zaten. Benim ülkemin patronu millettir millet. Sen daha demokrasiyi öğrenememişsin” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘tek adam’ iddialarına da cevap veren Erdoğan, “Bu ülkede tek adam varsa sensin” dedi. Kılıçdaroğlu’nun 7 seçim kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Ama hala partisinin başında” ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz darbe sebebiyle OHAL ilan ediyoruz hepsi endişeli. Bakın Hollanda'da belediye bir kaç saat içinde OHAL ilan etti. Niye? Benim bakanımı nasıl sınır dışı edecek? Ve hala AB'den bir ses çıkmıyor” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında açıklamalarda bulundu. Anayasa değişikliğine ilişkin yapılan eleştirilere yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni sistemde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı birleştiriliyor. Sadece cumhurbaşkanı olacak. Ve bir veya iki tane yardımcısı olacak. Bunlar da dışarıdan gelecek. Kılıçdaroğlu dersini çalışmamış. Yönetimde çok başlılık çok tehlikelidir. Bu kalkacak. Bu dinlediğimiz tablo ana muhalefet partisi başkanının ağzından duymayı arzu ettiğimiz bir şey değildi” dedi.

Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanının artık her işlemden sorumlu olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni süreçte sorumluluk noktasında daha sıkıntılı bir süreç başlayacak. Artık milletin adamlığı var tek adamlık yok. Millet sahipleniyorsa eyvallah. Sahiplenmiyorsa o makamda kalamazsın” dedi.

 

 

“Hollanda'da belediye bir kaç saat içinde OHAL ilan etti ve hala AB'den bir ses çıkmıyor”

 

Bakanlar Kurulu yetkisi elinde olan OHAL’in Cumhurbaşkanına verilmesine ilişkin eleştirileri yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakın biz OHAL'i niye ilan ettik? 15 Temmuz'u yaşayan ve 249 şehit veren ülkemizde niye bunu ilan ettik?

Çünkü bu FETÖ'yü kimlere nereden idare ediyor bütün bunları bulmamız lazımdı. Mevcut yasayla olmaz. Bu yüzden OHAL ilan ettik. Bakın Hollanda'da belediye bir kaç saat içinde OHAL ilan etti. Niye? Benim bakanımı nasıl sınır dışı edecek? Ve hala AB'den bir ses çıkmıyor. Ama biz darbe sebebiyle OHAL ilan ediyoruz hepsi endişeli.

Ziyarete geliyorlar. Ya bu OHAL'i ne zaman kaldırıyorsunuz? diye soruyorlar. Biz ne zaman darbe girişimini neticeye kavuşturursak o zaman kaldıracağız. Tabi bu yeni sürece girildiğinde aynen yine bu tür kararlar alınsa dahi karar meclis onayına gidecek. Böyle bir süreç var. Bununla birlikte tabi askeri ve sivil mahkeme çift başlılığı ortadan kalkacak" diye konuştu.

 

“İstikrar ve güven bir ülkede olursa o ülke süratle kalkınır”

 

Yeni anayasada öngörülen Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"5'te 3 çoğunlukla meclis HSYK'ya 7 üye seçiyor. 4 üyeyi de cumhurbaşkanı seçiyor. Hani meclis işlevini yitiriyordu. Cumhurbaşkanının tek yetkisi var kanun noktasında. Bütçe. Ona da meclis onayı lazım. Meclis onaylamazsa geçmez. Cumhurbaşkanlığı sisteminin özellikleri nelerdir? Hükümeti seçme yetkisi doğrudan millete ait. Ama o zaten sizin yetkileriniz elinden alınıyor diyor. İstikrar ve güven bir ülkede olursa o ülke süratle kalkınır.

Bu düzenlemede milli irade esastır. Dinamik ve dönüşümcü bir modele kavuşuyoruz. İşleri, karar alma süreçleri çok çok seri olacak. Bürokratik oligarşide biz çok çektik. Başkanlık sisteminde bu oluşamayacak. O fırsatı bulamayacak. Çünkü bir defa reformların süratle hayata geçirilme şansını yakalıyoruz. Şu an böyle bir şey mümkün değil. Bundan sonra böyle bir derdimiz yok. Adil ve rekabetçi bir sistem. Cumhurbaşkanının dikkat etmesi lazım. İstişarenin çok iyi çalışması lazım. Adil olması lazım. Toplumsal uzlaşma zemini genişler. Mecliste de millette de.

Bunun için halkıyla kucaklaşan bir iktidar anlayışı en büyük hedefimiz. Cumhurbaşkanının hem siyasi hem cezai sorumluluğu var. Bu da cumhurbaşkanını kendisine çeki düzen vermesini gerektirir. Bu sistemde güçlü liderler gelecek. Yasama ve yürütme arasında denge sistemi olacak. Güven oyunun kaynağı doğrudan halk. Ne zaman 5 yılın sonunda.

Halk kararını verecek ve sen artık gidicisin diyecek. Yasamanın yürütme üzerindeki denetimi daha etkili. Kanun teklif etme yetkisi sadece yasamaya ait. Kabinede herhangi bir kişinin kanun yetkisi yok. Kararname kanunun üzerinde değil. Eğer o konu hakkında yasama organının çıkarmış olduğu bir kanun varsa bu kararnamenin üzerindedir." 


13.03.2017 23:29:29