İşbirliği ve Güçbirliği programına Erzurum genelinden bir talep gelmemiştir. Bu program; KOBİ’lerin işbirliği-güçbirliği anlayışıyla bir araya gelerek; ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuar, ortak imalat, ortak hizmet sunumu ve benzeri konular ile Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında hazırlayacakları ortak imalata yönelik işbirliği-güçbirliği projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
2016 yılında Üniversite, Dernek ve Odalar aracılığı ile 61 adet eğitim düzenledik ve 1.850 kişiye Girişimcilik Sertifikası verdik. KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri, en az 32 saat süren, genel katılıma açık ve ücretsiz eğitimlerdir. Bu girişimcilik sertifikalarından 633 adedi Erzurum´da iş fikrine dönüştü. 178 adet işletme 3 yıllık sürecini doldurmasına rağmen faaliyetine devam etmektedir. 371 adet Erzurum işletmesi de hala işletme giderlerine ilişkin olarak desteklenmektedir. 84 adet girişimci; işletmesini 3 yıllık izleme süreci dolmadan işletmesini kapamıştır. Bu işletmelerden 41 adeti hiç destek kullanmadan işyerini kapamıştır. 43 girişimci için verilen hibenin tahsili için süreç devam etmektedir. Bu işletmelerin % 20´sinin yetkilisi kadın girişimcilerdir. 2016 yılı 9. ayı itibarıyla KOSGEB Girişimcilik destek programı çerçevesinde 2.431.482,91 TL´lik hibe dağıtılmıştır. 2015 yılında bu rakam 2.436.838 TL´dir.
Erzurum genelinde KOSGEB Girişimcilik Eğitimlerine yoğun ilgi bulunmakta olup, önümüzdeki günlerde bu eğitimlere devam edilecektir. Girişimcilik ruhu Erzurum ili, Doğu Anadolu bölgesi ve Türkiye ekonomisi için önemlidir. KOBİ'lere ve girişimcilere verilen desteklerin ülkeye yatırım, üretim, istihdam ve vergi olarak mutlaka geri dönecektir.