Erzurum yerelde sorunlarını \'\'LEADER\'\' ile çözecek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yerelde yaşanan sorunların çözümü ve kırsalda yaşayan yerel kırsal toplulukların harekete geçirilmesi amacıyla “LEADER” adlı projeyi başlattı.

ERKHABER / GÜNCEL - Kırsalda yenilikçi anlayışın işleneceği projeyle ilgili bilgi veren TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, projenin 30 yılı aşkın süredir Avrupa Birliği ülkelerinde uygulandığını ifade etti. Özlü, “LEADER yaklaşımı Avrupa Birliği ülkeleri tarafından 30 yılı aşkın süredir uygulanmaktadır. Bu süre içerisinde LEADER yaklaşımı sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade yerelde yaşayan insanlar tarafından sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin benimsenerek ele alınmasını sağladığı görülmüştür. Yine kırsalda yenilikçi anlayışın sınırlı olması, işbirliği, kamu - özel sektörün yerel çözümler için planlı olarak bir araya gelmesi, iş ve istihdam olanakları gibi önemli sorunların çözülebilmesi içinde kayda değer bir etki oluşturacağı kanaatindeyiz. İnanıyoruz ki bu yaklaşım benimsenir ve düşünüldüğü gibi uygulanırsa ilimizde kırsal alanlarda yaşanan pek çok sorun hızla aşılabilecektir. Süreçte üzerine sorumluluk düşen kırsaldaki tüm tarafların bizimle irtibat halinde olmalarını arzuladığımızı buradan duyuruyoruz. 2014-2020 yılları arasında bu yaklaşımın desteklenmesi için 26,7 Milyon Euro bütçe ayrılmıştır. Destek oranı ise %100 olarak karşılanacaktır. Proje kapsamında uzmanlar tarafından sağlanacak hizmetler, yazılı ve sözlü çeviri hizmetleri, seyahat harcamaları, organizasyonlar, toplantılar, araç kiralama, yakıt masrafları, ofis kiralama, ofis malzemeleri ve tanıtım ve bilgilendirme broşürleri gibi giderler desteklenecektir ” dedi.
Erzurum’un da seçilen pilot iller arasında olduğunu kaydeden Özlü, “Bu iller Erzurum, Diyarbakır, Ordu, Samsun, Amasya, Kastamonu, Ankara, Çanakkale, Manisa, Denizli illeridir. Daha sonra ise 10 il daha ilave edilecektir. İlimizde ise pilot olarak İspir ve Tortum İlçeleri seçilmiştir. İki güzide ilçemizin tarım, kültür, tarih, sosyal ve bölgesel sorunları belirlenerek çözümler üretmek için YEG oluşturulacaktır. LEADER, tarım, turizm, kültürel miras, hizmetler sektörü ve sosyal konular gibi kırsal yaşamın bütün bileşenlerini birbirine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirmeyi, iş imkânlarını artırmayı, yerelde henüz bulunmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanarak yeni gelir kaynakları oluşturmayı, kırsalda yaşayan insanların geniş kitlelere entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amacın sağlanması için belirlenen öncelikli pilot bölgelerde “Yerel Eylem Grupları (YEG)” kurulması desteklenecek ve bu Yerel Eylem Grupları (YEG) sayesinde ilçeler ve bağlı yerleşim yerlerinde sayılan ilgili sektörlerde uygulamada karşılaşılan sorunlar, kaynak potansiyelleri, iş gücü sorunları, yeni iş olanakları gibi problemlerin çözümü için çalışmalar yürütülecektir” diye konuştu.
Kamu ve özel sektör işbirliğinin de geliştirilmesini hedeflendiğini vurgulayan TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, “Yerel Eylem Grupları (YEG), kırsal bölgelerimizde bulunan Kamu sektörü (Yerel yönetim, Kamu Kurumları), Ticari / Ekonomik sektör (Çiftçi kuruluşu temsilcileri, kooperatifler, şirketler) ve sivil toplum kuruluşları (Çevre koruma kuruluşları, bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel konularıyla ilgili gönüllüler) tarafından oluşacaktır. Böylelikle yerelde kamu ve özel sektör işbirliği sağlanacaktır. Yerel eylem grupları bir “Yerel Kalkınma Stratejisi (YKS)” hazırlayacak ve bu strateji sayesinde bölgede yaşanan sorunların analiz edilmesi, çözümlerin belirlenmesi için katılımcı bir anlayışla harekete geçecektir. Yerel eylem grupları stratejiyi oluşturma çalışmalarına bilgilendirme toplantıları ve seminerler aracılığıyla yöre halkının katılımını sağlayarak, yörenin kapsamlı bir analizi ile yeni kalkınma fikirlerini ortaya çıkaracaktır” şeklinde konuştu.


05.09.2016 16:54:07