Tanıtım programına AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) Avrupa Birliği Yetkilisi Thomas Cıerpka, Avrupa Birliği’nden Ziraat Mühendisi Angela Pernasescos, Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Derneği Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Veterinerlik ve Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve çiftçiler katıldı.
Toplantının açılış bölümünde konuşan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Dernek Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Proje ile Erzurum’da organik et ve süt üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla organik tarım ve hayvancılık konusunda eğitim çalışmaları yapılarak üreticilerin bilgi ve görgüleri artırılacaktır. Ayrıca organik üretim pazarlaması için çalıştırılarak üreticiler gelir seviyelerinin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Almanya’daki işletmeler ile diyalog kurularak Almanya çalışma ziyareti düzenlenecek. Böylece uluslar arası düzeyde iyi örneklerin paylaşımı sağlanacaktır. Proje sonunda 120 işletmenin organik statü kazanması 1500 üreticinin eğitilmesi ve yöremizde organik tarım ve hayvancılık konusunda farkındalık oluşturulması beklenmektedir” diye konuştu.
Avrupa Birliği Bakanlık Uzmanı Ünsal Genç ise konuşmasında, “Organik tarıma yapılacak ulusal destekler son yıllarda giderek artmaktadır. Uygulanan politikalar ve sivil toplum destekçileri iç pazarımızda organik tarıma yönelik farkındalığın arttığını görmekteyiz. Üreticilerimize organik ürünlerini bürokratik engellere takılmadan devam ettirebilmesi için Avrupa Pazarına ihraç etmeleri için organik ürünlerde Avrupa Birliği üçüncü ülkelere dahil olmaları açısından çaba harcıyoruz ‘’ dedi.ERZURUM'UN KALKINMASIDA ROL OYNAYACAK 4 POTANSİYEL VAR
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da konuşmasında, “Buradan verilecek mesajlar yalnızca Türkiye değil Avrupa Birliği’ne de olacaktır. Avrupa Birliği temsilcileri de hazır bulunuyorlar. Erzurum için en önemli ve kalkınmasında rol oynayacak 4 potansiyel var. Bir tarım ve hayvancılık, iki bilişim, üç turizm, son olarak ta bunları kapsayan spor, termal tesisler bulunmaktadır. Erzurum organik tarım alanında önü açık bir şehir. Bunu bizler her alanda ileriye götürmemiz lazım. Kendi pazarımızı oluşturacağız. Bunların başında ayrıca ailece de uğraşı veren Nazmi Ilıcalı’nın da hakkını yememek lazım. Her yıl 10 bin ton organik buğday alınıyor. Hem Erzurum hem de İstanbul için önemli bir adım atıldı ve işçi alımı oldu. Organik ekmek üretimi yapıldı. Geliştirmek için Avrupa Birliği’ne sesleniyorum. Şunu diyorum. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye çok ihtiyacı var. Bu proje yaklaşık olarak 160 bin Euro’ya tekabül ediyor. En büyük pazar Türkiye, Erzurum’un bir patatesi var bunu değerlendirelim. Erzurum rakım olarak 1900 metre civarında ve organik tarıma elverişli. Bunu alplerle mukayese ederseniz oralarda rakım 600 metre bizler buralarda organik et ve süt tarımla uğraşıyoruz işte size en büyük pazar. Bu projelerle bizim Avrupa Birliği’ne girmemize de vesile olur” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcıların projeyle ilgili soruları cevaplandırıldı.
18.05.2016 15:08:31