Programın açılış konuşmasını yapan KÜSİ Erzurum Temsilcisi ve Çalışma Grubu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Şahin, 25.06.2014 tarihinde kurulan KÜSİ Çalışma Grubunun amacının, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesini artırarak ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir yeri bulunan KÜSİ’yi güçlendirmek ve yaygılaştırmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sanayi ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve yönlendirme faaliyetlerini yürütmek olduğunu ifade etti. Bu bağlamda Erzurum’da gerçekleştirilen toplantının başta ilimiz ve ülke ekonomisine katkıda bulunması ve toplantının verimli geçmesini temennisinde bulundu.
Düzenlenen programda ilk konuşmayı ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın yaptı. Teknoloji üretim yeri olan üniversitelerden sanayiye indirilemeyen araştırmaların hükmünün ne olacağının tartışılacağını söyleyen Özakalın, “Aksi durumu telaffuz edecek olursak sanayicimiz yaşadığı problemleri üniversiteye taşıyamaz ve kendi içerisinde çözmeye çalışırsa problem çözme noktasında uzun zaman harcayabilir. Ülkemizde, uzun yıllardan beri teknoloji transferi ile sanayide faaliyetlerin sürdürülmemesi, sanayinin teknolojik araştırmalardan uzak kalması, buna yatırım yapmaması ve üniversitelerin bu konuda gerekli açılımları yapamaması nedeniyle üniversite-sanayi işbirliği istenilen seviyede değildir. Sanayicilerimiz üniversite ile yapacağı işbirlikleri ile hem kısa zamanda problemlerine çözüm bulacak hem de verimli çalışmaya başlayacaklardır. Bu doğrultuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve hayata geçirilen Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği büyük önem taşımaktadır.” şeklinde ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı, üniversitelerin işinin bilim üretmek olduğu ve ürettikleri bilgileri ticari etkinlik haline getirilmesi çabası içerisinde olması gerektiğini vurgulayarak, “Üçüncü nesil üniversite olarak tanımladığımız bu üniversitelerin eş zamanlı görevlerine baktığımızda, bunların eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve toplumsal hizmetlerde bulunmak olduğunu görüyoruz. Sadece eğitime yönelmiş üniversitelerin yüksek lise olmaktan öteye geçmeyeceğini ifade etti. Bu anlamda ETÜ üstlendiği görev ve sorumlulukların bilince olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın ardından konuşmasını yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar ise, KÜSİ çalışmalarının Türkiye hedefleri doğrultusunda etkin rol üstlendiğini ve Türkiye’deki bütün üniversitelerde bu işbirliğinin yapılması gerektiğini söyledi.
Toplantıda daha sonra Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Daştan, "Erzurum KÜSİ Çalışmaları; Fırsatlar ve Değerlendirmeler" konulu bir sunum yaptı.
Erzurum’da faaliyet gösteren sanayici ve öğretim üyelerinin sorunlarının ele alındığı Üniversite-Sanayi Ortak Oturumu ile devam eden toplantının ikinci bölümünde ise; ARGE-Yenilik ve Teknoloji Kavramsal Çerçeve, Avrupa İşletmeler Ağı Yapısı ve İşleyişi, KÜSİ Çalışmaları ve İyi Uygulama Örnekleri ve KÜSİ Çalışma Grubu Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi başlıkları altında sunumlar yapıldı.
14 Mayıs Cumartesi günü ise ülkemizin dört bir yanından Erzurum’a gelen öğretim üyelerine şehrin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı bir gezi programı düzenlendi. Ayrıca alanında uzman öğretim üyeleri ETÜ kampüs alanı ziyaret ettiler. Konuklar fakülte binalarının yanı sıra merkez kütüphanesi ve modern laboratuvarları gezdiler. Başta Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar olmak üzere KÜSİ üyesi öğretim üyeleri, ETÜ’nün kısa sürede bu aşamaya gelmesinde sarf edilen emekten etkilendiklerini ve ETÜ’ nün ülkemiz, bölgemiz ve şehrimizin gelişiminde önemli rol oynayacağını, projelerde her türlü iş birliklerine hazır olduklarını ifade ettiler.
16.05.2016 09:21:40