"Ekonominin itici gücü ulaştırmadır"
Ulaştırma Bakanlığının hayata geçirdiği projelerin, ekonomi adına büyük avantaj sağlayacağını belirten Ilıcalı, "Üniversitede, yaptığımız derslerde "Ekonominin itici gücü ulaştırmadır." diyoruz. Bu manada; Marmaray, Kars-Tiflis hattı gibi Hükûmetimizin yürüttüğü projelerin çok önemli olduğunu biliyorum, görüyorum, inanıyorum ve diyorum ki emeği geçen o günkü Başbakanımız Cumhurbaşkanımıza, dönemin efsane bakanı Başbakanımıza, şimdiki Ulaştırma Bakanımıza ve ekibine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. " şeklinde konuştu.
“Önemli Projeler İçin Siyasi İstikrar Şart”
Önemli projelerin hazırlanması ve sonuca ulaştırılması için siyasi istikrara ve uzun süreli hükümetlerin gerekliliğine dikkat çeken Ilıcalı, "2005 yılında benim de içerisinde bulunduğum Ulaştırma Bakanlığımız bir ana plan çalışması yaptı. Bu plana bağlı olarak çalışmalar devam ediyor. Demir yolunda, hava yolunda önemli gelişmeler var. Rakamlarla konuşacak olursak; 2002'den 2016'ya kadar 304 milyar liralık bir yatırım yapılmış. Kara yolunun yatırımdaki payı 198 milyar TL ye çıkmış. Hava yolunun, demir yolunun payına bakıyoruz aynı şekilde artmış. Bu tablo karşısında ne diyebiliriz ki emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bunlar gerçek rakamlar, burada siyasete gerek yok. Ben üniversite kimliğimle hakkı teslim etmeye çalışıyorum. "diye belirtti.
“Bölünmüş Yollar Can Kaybını Azalttı”
Bölünmüş yolların ölümlü kazaların önüne geçmesinde büyük avantaj sağladığını vurgulayan Ilıcalı, 100 milyon taşıt-kilometreye düşen can kaybının 2003 yılında 5,72 iken, 2014 yılında 2,17'ye düştüğünü dile getirdi. Karayolu ve havayolunu yanı sıra demir yolunda da büyük çalışmalara imza atıldığını ifade eden Ilıcalı, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün zamanında 3 bin 700 kilometre demir yolu yapılmış ve 2002'ye kadar demir yolu üzerine neredeyse hiç çalışma yapılmamış. Şimdi iyice dinlemenizi istirham ediyorum. 2004 yılından 2015 yılına kadar her yıl ortalama 150 kilometrelik demir yolu yapılmış. CHP'li vekillerimize, muhalefetteki değerli vekillerimize şunu söylemek isterim ki; bunlar gerçek rakamlar ama bunun üzerine tartışmalar varsa tartışalım, daha iyi yönlendirelim, daha fazla katkıda bulunalım. "ifadelerine yer verdi.
TBMM Genel Kurulu’nda Erzurum’un Tramvay Projesi Gündeme Geldi
Genel kurulda Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada Erzurum'u da unutmayan Milletvekili Ilıcalı, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'a hitaben "Sayın Bakanım, Erzurum seçim bölgemde bir Raylı Sistem Projesi hazırladım, "Gönderin, Ulaştırma Bakanlığına destek olalım." demiştiniz. Büyükşehir Belediyemiz gönderdi. Ne olursunuz, bu 9,5 kilometrelik projeyi bir an önce yapalım. Ankara Yüksek hızlı Tren Garının açılışında, Sayın Cumhurbaşkanımız "Yüksek Hızlı tren Erzurum'a 2023'te gelecek." dedi. Erzurum'da hemen bunu başlatalım. Ayrıca, Kuzeyde Ovit'i yaptınız Allah razı olsun, güneyde boş kalan, Tekman-Palandöken Tüneli'ni, Çirişli Tüneli'ni de yapmamız lazım. "dedi.
Erzurum'da ki hava kirliliğini de Genel Kurul'a taşıyan Ilıcalı, "Şu anda Hükûmetimize sunduğum bir Enerji Raporu var. Hava kirliliği sınır değerleri zorluyor. Burada muhakkak trafiğin de, ulaşımın da elektrikli olması lazım, tramvay büyük bir avantaj. Bakanımızın, Hükûmetimizin bizim bu tramvay projesine destek vereceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Son olarak bütçenin hayırlı olmasını dileyen Ilıcalı, Muhalefet vekilleriyle beraber Ankara Erzurum Günleri'ne katıldıklarını ifade ederek "Erzurum Tanıtım Günleri'nde bize eşlik eden muhalefetteki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.
09.12.2016 14:17:44