Palandöken Gelişim Derneği’nden yerinde öneri

ERKHABER / ERZURUM - Palandöken Gelişim Derneği, Erzurum Havalimanı’nın isminin Nafiz Kotan Havalimanı olarak değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı. Sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden Palandöken Gelişim Derneği Başkanı Lokman Lokmacı, isim önerisi için destek alarak imza topladı.

 

Lokmacı , konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi;

 

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Erzurum, tarihi geçmişiyle de ülkemiz ve dünya için önemli bir şehirdir.

 

Cumhuriyeti kuran şehir olması ise Erzurum’u başlı başına önemli kılmaktadır. Bağrından çıkardığı evlatlarının vatan ve hürriyete duydukları muhabbet ise destansıdır. Kara Fatma (Fatma Erden SEHEROĞLU), Şükrü Paşa, Nene Hatun, Nafiz KOTAN ve diğerleri…

 

Kurtuluş Savaşı’nın verildiği milletin en zor günlerinde servetini bu mücadeleye feda ederek Türk Ordusuna uçak alınmasını sağlayan Nafiz KOTAN isminin ise tarihimizde ayrı bir yeri vardır. Nafiz KOTAN’ın vatana duyduğu sevgi dolayısıyla ortaya koyduğu bu fedakarlık bütün insanlık için örnektir.

 

 

1877 yılında Erzurum’da doğan Nafiz Bey, 12 yaşında babası Hacı Ahmet Efendi’yi kaybetmiş daha sonra amcası Mustafa Kotan Ağa’nın himayesinde ticaret hayatını öğrenmiş, 1903 yılında Makbule Hanımla evlenmiş ve 1912 yılında İstanbul’a giderek kardeşi Necip Bey’le halı ticareti ve taahhüt işleri yapmış. İki kardeş, edindikleri yeni çevreler ile işlerini geliştirip yurt dışında bağlantı kurmuşlar ve ciddi bir mal varlığı elde etmişler.

 

İngilizlerin 13. Kasım 1918 de İstanbul’u işgal etmesi üzerine Nafiz Bey, tüm mal varlığını nakde çevirip Ankara’ya geçmiş ve Milli Mücadele’nin yanında yer almıştır.

Erzurumlu Nafiz Bey, Kuvayı Milliye’ye dört uçak almış ve iki uçak parası ödemiştir. Nafiz Bey’in aldığı İtalyan yapımı Fiat marka uçaklara Nafiz 1, Nafiz 2, Nafiz 3 ve Nafiz 4 ismi verilmiştir Nafiz Bey, bununla yetinmeyip düşman hatlarını vuracak olan pilotlara 200 lira ödül vereceğini de taahhüt etmiştir.

 

 

Nafiz Kotan Bey’in kurtuluş savaşı esnasında bizzat satın alarak kahraman Türk ordusuna hibe ettiği uçaklar sayesinde Batı Cephesinde önemli başarılar elde edilmiştir.

Hava Kuvvetlerinin ilk müsteşarı olan Orgeneral Muzaffer Ergüder: “Erzurumlu Nafiz Bey, evet, bu büyük Türk, İstiklâl Mücadelesi esnasında Türk Hava Kuvvetleri’ni düşünen ilk zenginimiz olmuş, harbin doğurduğu imkansızlıkları para kuvvetiyle yıkarak dört tayyare satın almış ve bunları vatanın en muhtaç olduğu bir zamanda Silahlı Kuvvetlerimize hediye ederek vatanperverliğin büyük örneğini göstermiştir.” diyerek Nafiz Beyin milli hassasiyetini özetlemiştir. 1935 yılından sonra maddi sıkıntılar yaşayan Nafiz Bey, 1939 yılında Erzurum’a dönmüş memleketinde ticaretle uğraşmıştır. Turgut, Alaattin, Hikmet ve Nimet isminde iki oğlu ve iki kızı olan Nafiz Bey, 1948 yılında, kalmış olduğu Cumhuriyet Oteli’nde şeker komasından vefat etmiştir. Nafiz Bey’in devlet töreni ile kaldırılan cenazesi Araplar Düzü’ndeki mezarlığa defnedilmiş, daha sonraki yıllarda yapılan imar çalışmaları neticesinde buradan alınarak Kars Kapı Şehitliği’ne nakledilmiştir. İşte bu aşamada Kars Kapı Şehitliğinde çıkan yangından dolayı evraklar yanmış ve Nafiz Kotan’ın mezarı kaybolmuştur.

 

 

Türk’ün var olma mücadelesi olarak bilinen Kurtuluş Savaşı’na gözünü bile kırpmadan tüm maddi imkanlarını seferber ederek destek veren ve savaşın kazanılmasına katkıda bulunan Nafiz Kotan Bey’in isminin Erzurum Havalimanına verilmesi, bu mümtaz şahsiyete karşı bir vefa ayrıca gelecek nesillere güzel bir örnek olması açısından önemlidir.

 

Sivas Nuri Demirağ, Van Ferit Melen ve Edremit Koca Seyit havalimanları kendi yörelerinin önemli şahsiyetlerinin isimlerinin yaşatılması açısından önemli birer örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu güzel örneklerden hareketle Erzurum Havalimanının isminin Nafiz Kotan Havalimanı olarak değiştirilmesi, bu güzel örneklerin sürdürülmesi açısından önem arz etmektedir.

 

 

Bilindiği üzere Şırnak Havalimanı’na Şerafettin Elçi, Ağrı Havalimanı’na Ahmed-i Hani isimleri verilmiştir.

 

Türk devletinin en zor günlerde yanından bulunan ve bundan dolayı hiçbir beklenti içinde olmayan Nafiz Kotan Bey’in adının Erzurum Havalimanı’nda yaşatılmasını talep ediyoruz.

 


26.06.2020 19:25:00