Son yıllarda saç ekim operasyonu üzerindeki teknolojik gelişmeler oldukça hızlandığını kaydeden Dr.Emrah Çinik, “Saç ekimi üzerine yapılan çalışmalarda maksimum verimi elde etmek üzerinedir, özellikle döner dokusunun az olması saç ekiminde zorlayıcı bir durumdur, bu yüzden döner alanının verimli kullanılması gerekmektedir.
Manuel greft alımı, dokuyu çok daha az zedeleyen bir yöntemdir. Öncelikle ortada ısı üreten bir cihaz olmadığından, ısıya bağlı olarak greftlerin zedelenmesi ihtimali ortadan kalkmaktadır. Özellikle Fue yönteminde kullanılan micromotor ısı ürettiği için greftlere zarar vermektedir, ayrıca bu motorun yüksek hızda ve devirde kullanılması da greftlere kalıcı zararlar verebilmektedir, manuel fue yönteminde motor devre dışı kaldığı için bu tip durumlar olmamaktadır ve daha sağlıklı greftler elde edilmektedir,
Manuel ve mikromotor yöntemlerinde çıkarılan kökler ve işlemin sonuçları birbiri ile aynıdır. Fark ekim tekniği ve kazanılan zamandır. Manuel yönteminde işlem çok daha yavaş olmaktadır, motor kullanılmadığı için greftlerin alımı tamamen insan gücüyle olmaktadır ve bu yöntemle motorla alınan Greft sayılarına ulaşılamamaktadır. Manuel yöntemde günlük en fazla 1500-2000 Greft alımı yapılmaktadır, ve 3500-4000 Greft ekim yapabilmek için iki gün üst üste işlem yapılmalıdır.
Manuel yöntemde fark sadece greftlerin alım aşamasındadır, ameliyatın diğer aşamaları normal fue yöntemi gibidir, gerek kanal açılma işlemi gerekse saç köklerinin açılan kanallara yani yuvalara yerleştirme işlemi tamamen fue işlemiyle aynı prosedürü.
Manuel yöntem son zamanlarda daha çok tercih edilen bir saç ekim tekniği haline dönmüştür avantajları daha fazladır, ancak gerek maliyet açısından fazla olması , ayrıca bir günde fazla Greft çıkarılmaması dezavantaj olarak söylenebilir” dedi.
Dr.Emrah Çinik, özellikle sağlık turizmi açısından ülkemizde estetik ameliyatlarda artış olmakta, saç ekimi bunun başını çektiğini ancak özellikle Avrupalı hastaların tercihinin manuel yötem olmaya başladığını sözlerine ekledi.