ERKHABER - Dere Yatağı projesinden biraz bahseder misiniz?
Ü. SERTOĞLU - Dere yatağı projesi mikro anlamda Eskişehir’in Porsuk Çayı. Yani bizim amacımız o. Burada kabartmalar olacak. Dere içi tabanının komple kaplaması var. Bu derenin yanında koşu yolu, yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve o su bisikletleri ve kayıklarla da uzun süre zaman geçirebilecek sosyal donatı alanları olacak. Bizim dere tabanı bu projeye müsait. O eskiden insanların akın akın geldiği mesire alanını daha teknolojik yatımlarla tekrar buraya kazandırıp halkımızın hizmetine sunacağız.
ERKHABER - İlçede ki en büyük sıkıntıların başında işsizlik geliyor. Yeni yatırımlar var mı?
Ü. SERTOĞLU - Gaz beton fabrikası var. İstihdam sayısı ilk açıldığında 500 ilerleyen zamanda da 1500’e çıkacak. Burada TANAP’ın ana şantiye binasını ben ilçeye kurdurdum. Bu ilçe de yaşayan 2 bin kişi şu anda TANAP’da çalışıyor. Bunun yanı sıra Kale Blok Bims fabrikası var. Biz göreve geldiğimiz zaman orada 23 kişi çalışıyordu. Bizde bu arkadaşımızı destekledik. Şu anda Bin’e yakın insanın ekmek yediği bir kapı haline geldi. Burada potansiyel var. Madenlerimiz var, termal sularımız var. Türkiye’nin her yerinde bu manada yatırım yapacak yatırımcıya yerini de bedava veriyorum suyunu da. Yatırımcıları bu ilçeye davet ediyorum yani. Ben bir belediye başkanı olarak yatırım yapacak olan işadamının çantacılığını yapmaya hazırım. Yeter ki gelsin burada yatırım yapsın. Çok ciddi ve iddialı bir şey söylüyorum. Devlet yatırımları olarak da bu ilçe ihya olmuştur. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar yapılan okul sayısı kadar benim dönemimde bu ilçeye okul yapıldı. Biz göreve geldiğimiz zaman yüksekokulun 170 tane öğrencisi vardı şimdi bu sayı Bin’i geçti. Bizden önceki dönemde burada askeri birlikler vardı. Buralar çok canlıydı. Allah rahmet eylesin Selami Başkan döneminde hem Doğu kışla hem de Batı kışla vardı. Onlar buradan gidince bir göç başladı ilçeden. O göçü geri döndürecek kapasite var bu ilçede. Allah izin verirse biz bunu başaracağız.
ERKHABER - Kalem kalem sayarsak sizin döneminizde gelen yatırımlar nelerdir?
Ü. SERTOĞLU - Belediyeciliğin olmazsa olmazı altyapıdır. Altyapıyı bitirdim. DSİ ile ortak yaptığımız dere yatağı projesi. Bu proje bir yıl daha sürecek. Şehir geçişi projemiz çok önemli. O proje içinde alt geçitler, üst geçitler ve sanat yapıları var. Orası bizim aynamız olacak. Okul yatırımları. TOKİ ikinci etaba başlıyor. İşçimle beraber çarşıyı da süpürdüm, orta refüjlere çiçek de ektim. Bu ayıp değil. Sonuçta bizde bi işçiyiz ve işimizi yapıyoruz.
ERKHABER - Termal tesis ve otel yatırımının bu sene temeli atılacak mı?
Ü. SERTOĞLU - Bu sene beş yıldızlı termal tesisimizin temelini atacağız. Allah nasip ederse 2019’dan önce de açılışını yapacağız. Biz öyle işler yapıyoruz ki bizden sonra gelecek olanlar bizim yaptığımız yatırımları devam ettirmek zorunda kalacaklar. Kesinlikle hiçbir borcumuz yok. Ama bu otelden kaynaklı bir borçlanma yapacağız. Bizim belediyemiz zengin bir belediye. 38 trilyon borçla aldığımız belediye bugün borçsuz bir belediye. Borçlanmayı da belediye üzerine değil, termal tesis üzerine yapacağız. İki yıl demesiz. İki yıl sonra ödemesine başlayacağız ve işletme kazanıp kendisi ödeyecek. O tesis bu ilçeye kazandırıldı mı bu ilçe uçacak.
ERKHABER - Başkanım sosyal ve kültürel alanda da belediyeler faaliyet yapıyor. Sizin bu anlamda çalışmalarınız ne durumda?
Ü. SERTOĞLU - Her yıl en az yüz personelimi seminerlere gönderiyorum. Bu bir sosyal belediyeciliktir. Yedi hafta karakucak güreşleri yapıyoruz. Bizim tarihimiz Kırkpınar’dan eskidir. Biz bunu gün yüzüne çıkardık. Meslek edindirme kurslarımız var. Her sene geleneksel sünnet şölenleri yaparız.
ERKHABER - Pasinler’de yaz dönemleri hep hareketli geçerdi. Çadırlar kurulurdu. Buna yönelik bir düşünceniz var mı?
Ü. SERTOĞLU - Belediye olarak 50 tane çadır aldık. Sıla-i Rahim günleri düzenleyip o günleri tekrar yaşatacağız. Artık beş yıldızlı otel yapıyoruz. İnsanlar artık kaliteye geliyor artık. Ama nostalji yaşamak isteyen insanla da elimizden gelen misafirperverliği gösteriyoruz. İlçeyi temizledik. Kaymakamları alırım çadırları ziyaret ederiz. Sorunlarını sorarız, talepleri yerine getiririz. Bahçelerde altı tane personelim var. Çadırcıların tüm ihtiyaçlarını belediye tarafından karşılarız.
ERKHABER - Göreve geldikten sonra bir çok projeyi hayata geçirdiniz. Bundan sonraki hayalleriniz nelerdir?
Ü. SERTOĞLU - Belediye başkanının hayalleri bitmez. Hemen hemen bu ilçenin tamamını kentsel dönüşüm kapsamına aldık diyebilirim. Sanayi sitesini taşıdıktan sonra eski yeri kentsel dönüşüm kapsamına aldırdık. Hemen orada çalışmalara başlıyoruz. TOKİ’nin ikinci etabı var ona da müracaatımız var. Üniversite öğrencimiz gitmesin diye bir yatırımcımıza 200 kişilik yurt yaptırdık. İnşallah yakın zamanda oranın da açılışını yapacağız. Ben tersine göçün başlayacağı ümidini taşıyorum. Biz insanların yaşam kalitesini yükseltebilirsek, insanlara Erzurum’da aradığını burada buldurabilirsek arabasına binip Erzurum’a gitmez burada kalır. Bunu yapıyoruz ve mutlaka yapmaya devam edeceğiz. Önümüzde 2 yıl gibi kısa bir süre olmasına rağmen yaptığımız projelerin tamamını bitireceğiz.
ERKHABER - Başkanım mahalleye dönüşen köyler oldu. Buralara yapılan yatırımlar ne durumda?
Ü. SERTOĞLU - Buralara hizmeti büyükşehir götürüyor. Gerek kendi adıma gerekse halkım adına Büyükşehir belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’e teşekkür ediyorum. Biz ilçe merkezinden çok köylerimize yatırım yapıyoruz. Şimdi köylerde düğün salonu yapıyoruz. Taziye evi yapıyoruz. Muhtara özel oda yapıyoruz. Kur’an kursları yapıyoruz. Her caminin bahçesinde benim peyzaj çalışmam var. Cami tuvaletlerini yeniledik. Ve belediyenin parasıyla yapmadık bunu.
ERKHABER - Peki başkanım bu kaplıcanın restorasyonu, yenilenmesi gündemde mi?
Ü. SERTOĞLU - Şu anki hali içler acısı. Kaplıcamız tarihi bir yapı. Bütün kaplıcalarda ciddi tadilatlar yaptık. Termal tesisleri yaptık mı buraları kapatmayacağız. Yeni yaptığımız yerde üç tane havuz var. Biri bayanlara, biri erkeklere, biri de karma. Kayak için gelen turistleri mutlaka buraya getireceğiz. Oteli kuracağımız yer 40 dönümlük bir alan. Beş dönümüne oteli yapıp diğer alanlara da tenis kortundan tutunda futbol sahasına kadar bir kamp merkezi oluşturacağız. Yaklaşık 30 milyon civarında bir yatırım olacak. Projeyi yaptırırken Türkiye’nin en iyi mimarlarıyla çalıştık. Bir ekip oluşturup Avrupa’da ki termallerin tamamını gezdirdik. Oraların tamamından alıntı yaptık.