Tekstilkent'te iki fabrikada üretim durdu...

2. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Tekstilken’te iki fabrika binasında oluşan hasar nedeniyle üretim durdu. Firmalar 600 çalışanını ücretsiz izine çıkardı. Bir yıl önce yapımı tamamlanan fabrikalarda hasarın nasıl oluştuğu ise merak konusu oldu.

ERKHABER / ERZURUM - Erzurum-Pasinler çevre yolu üzerindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Tekstilken’te iki fabrika binasında oluşan hasar nedeniyle üretim durdu. Firmalar 600 çalışanını ücretsiz izine çıkardı. Bir yıl önce yapımı tamamlanan fabrikalarda hasarın nasıl oluştuğu ise merak konusu oldu.

 

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde Erzurum Valiliğinin girişimleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Büyükşehir Belediyesi ve KUDAKA’nın iş birliği ile Tekstilkent adı ile kurulan fabrikalarda toplam 900 kişi istihdam ediliyordu.

 

Ekim ayında açılışını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yaptığı tekstil fabrikalarının 2’sinde binalarda oluşan hasar nedeniyle üretim durdu. 4 ay gibi kısa bir sürede inşaatı bitirilen 1 yıllık binalarda nasıl hasar oluştuğu ise merak konusu oldu.

 

 

 

Binalarda oluşan hasarla ilgili Erzurum Valiliği, Binalar kurulurken, yerin zemin etütlerinin yapıldığını, buna göre ihaleye çıkıldığını, fabrikaların kesin kabulünün henüz yapılmadığını, yüklenici firmanın oluşan hasarı, kısa süre içerisinde yapacağını, kamu zararının oluşmadığını, bölgesel sular ve yağışlardan dolayı, dolgu oturması yaşandığını ve fabrikaların fore kazıklarla desteklenerek, sağlamlaştırılacağını, kısa süre içerisinde sıkıntının giderileceğini belirtirken, 600 çalışanın mağdur olmaması için, İŞ-KUR’la ve yatırımcı firmalarla görüşüldüğünü açıkladı.

 

Firmaların da 2021 yılı siparişlerini aldıkları, binalarda oluşan hasar nedeniyle işin durması sonrasında oluşacak zararlarını talep etmedikleri öğrenildi.  

 

Tekstilkentle 10 mart 2020 tarihinde fabrikaları inceleyen Erzurum Valisi Okay Memiş yaptığı açıklamada şunları söylemişti; “Yaklaşık 1 sene önce göreve başladığımızda böyle bir proje konuşuluyordu. Biz konuşulan bu projeyi bakanlarımızın ve milletvekillerimizin desteği ile hayata geçirdik. Valiliğimiz bünyesinde işin hemen projelerini yapıp ihalesini gerçekleştirdik. İhaleyi yapar yapmaz 4 ay içerisinde bu devasa 4 büyük fabrikanın da inşaatına başladık ve bitirdik. İnşaat bittikten sonra hemen işin ihalesini yaptık. İhale neticesinde Türkiye’nin en büyük iki firması burada üretime başladı. Amacımız istihdam oluşturmak. Biz devlet olarak fabrikaları yapıyoruz girişimciye, sanayiciye ve iş adamlarına diyoruz ki cebinizdeki para üretimde kullanmak üzere sizde kalsın. Siz fabrikaya, binaya, altyapıya, kanalizasyonuna, elektriğine, doğalgazına, suyuna, para harcamayın ve paranızı inovasyon’da ve girişimcilik işlerinde kullanın diyoruz. Bu fabrikaları çok uygun fiyata kiraya verdik işletmeye de başladılar.”


19.01.2021 14:55:00