Atatürk Üniversitesinin misafiri olarak Erzurum’a gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşecek programa geçmeden önce Erzurum Valiliğini ziyaret etti. Rektör Çomaklı ile birlikte Vali Seyfettin Azizoğlu’nun misafiri olan Başkan Ergin, Erzurum’da yapılan çalışmalar hakkında çeşitli istişarelerde bulundu.
Doğu Anadolu Gözlemevi hakkında bilgi almak üzere Atatürk Üniversitesi’ne geçen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ve Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak detaylı bir sunum yaptı. Yeşilyaprak, DAG'da optik özellikleri bakımından sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskobun yer alacağını vurguladı. DAG'da ilk ışığın 2020 yılında alınacağını ifade eden Yeşilyaprak, dünyadaki birçok üniversitenin işbirliği yapmak ve gözlemevinden faydalanmak için şimdiden başvurduğunu kaydetti.
Rektör Çomaklı: “Astronomi ve bilim camiasının gözü bu teleskopta”
Tamamlandığı zaman Türkiye’nin en büyük teleskobuna sahip olacak ve ilk kez kızılötesi gözlem yapacak Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi’nin son teknolojik ekipmanlarla donatılacağını belirten Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Böylesine önemli ve büyük bir yatırımın Erzurum’a kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Astronomi ve bilim camiasının gözü bu teleskopta. Nedeni, gece gündüz farkını ortadan kaldıracak enlem ve boylamda yer alıyor olmamız. Erzurum'da kar yağışının fazla ancak nemin az olması, havanın soğuk olması, astronomik açıdan en önemli avantajlardan biri. Kızılötesi gözlem yapacağımız için soğuk hava ideal bir durum. Kar yağışı da atmosferi temizlediği için önemli unsurlardan birisi. Şartlar bu kadar elverişliyken bizim yapacağımız tek şey çok çalışmak” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin: “TÜBİTAK devasa bir yapıya kavuştu”
Sunumun ardından Kültür Merkezi Mavi Salonda Atatürk Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu bünyesindeki destek birimi ve daire başkanlıkları hakkında bilgi vererek sözlerine başladı. TÜBİTAK’ın devasa bir yapıya kavuştuğunu belirten Başkan Ergin; “ Üniversitelerimizde daha çok destek mekanizmaları üzerinden çalışıyoruz. İki ana kanadımızdan bir tanesi kuruluş maksadımız olan enstitülerimizle yaptığımız çalışmalar. 20 enstitümüz var ve bu enstitülerin 13 tanesi özel merkezler altında birleşmiş durumda. Özel sektörle ilgili yapılamayacak veya illaki devlet eliyle yapılması gereken işlerle iştigal eden bir kanadımız var. TÜBİTAK'ın 5 bin personelinden yaklaşık 4 bin tanesi bu 20 enstitümüzde çalışmakta. Akademik dünya ile temaslarımızı diğer 700-800 personelimizin çalıştığı destek mekanizmalarımız ve özellikle Araştırma Destek Programları Birimi (ARDEB) üzerinden yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
“Ara yüzümüzde ciddi bir değişikliğe gidiyoruz”
TÜBİTAK'ın bilişim altyapısının yenilenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Ergin, "Bilişim altyapımız gerçekten TÜBİTAK'a hiç yakışmıyor. Bu iş için geçtiğimiz senelerde 22 milyon lira bütçeyle bilişim altyapısını yenileme projesi başlattık. İki yıllık bir proje olarak planlanmıştı. Yani 2017'nin Aralık ayında bitecekti. Ancak 6 aylık bir gecikmeyle 2018'in içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Ciddi bir arayüz değişikliğini göreceksiniz. İç tarafta çalışan arkadaşlar birçok şeyi excel tabloyla manuel yapıyorlardı. O da artık değişiyor." dedi.
Soru ve cevaplarla devam eden program, Başkan Ergin’in katılımcılara ve Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkürleriyle son buldu.
Programın ardından Ergin, Atatürk Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimini (BAP) ve Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.