• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 02 Kasım 2018 11:34

Arıcılar Birliği’nden arı yetiştiricisine 815 bin TL’lik malzeme desteği

Arıcılar Birliği’nden arı yetiştiricisine 815 bin TL’lik malzeme desteği
Arıcılar Birliği’nden arı yetiştiricisine 815 bin TL’lik malzeme desteği

ERKHABER / ERZURUM - Erzurum Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Arıcalar Birliği Başkanı Taner Bayır, ildeki arıcılar için hazırladığı “Erzurum’da Organik Arıcılığın Geliştirilmesi ve Sektörün Etki Alanının Genişletilmesi” adlı proje ile 200 arı yetiştiricisine 4 bin kovan ve arıcılıkla ilgili çeşitli malzeme desteğinde bulunduklarını bildirdi. 
TANAP ile Erzurum Arıcılar Birliği tarafından Horasan, Köprüköy, Pasinler, Aziziye, Yakutiye ilçelerindeki üyelere 815 bin TL’lik destek sağlandı. Erzurum’da Organik Arıcılığın Geliştirilmesi ve Sektörün Etki Alanının Genişletilmesi Projesi kapsamında yapılan destekte Erzurum Arıcılar Birliği üyelerine 4 bin adet kovanın yanı sıra polen kurutma makinesi, polen eleme makinesi kovan, propolis tuzağı ve arı sütü üretim seti dağıtımı gerçekleştirildi. 
Yapılan bu destekle hem arı üreticilerine hem de Erzurum ekonomisine önemli katkı sağlanmasına imkan sağladıklarını ifade eden Erzurum Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Taner Bayır, “Günümüzdeki arı üreticilerin çoğu sadece bal ve mum üretimiyle geçimini sağlamaya çalışıyor. Ancak arılardan elde edilecek ürün sayısı oldukça fazla. Bu ürünlerin birçoğu baldan hem daha faydalı hem de daha değerli. Bu durumun farkında olarak; hem arıcıların daha fazla kazanabilecekleri, hem de ürün çeşitliliği ile Erzurum ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacakları malzeme desteğinde bulunduk” dedi. 
Projeyi hazırlayan ve koordine eden Başkan Bayır, projeyi TANAP ile ortak yürüttüklerini de hatırlatarak, söz konusu proje kapsamında Erzurum’un Horasan, Pasinler, Köprüköy, Yakutiye, Aziziye, Aşkale ilçelerinde Erzurum Arıcılar Birliği Üyesi 200 arıcıya maliyeti 815 bin TL olan 4 bin adet kovan ve çeşitli malzeme dağıttıklarını bildirdi. Yapılan destek karşılığında üreticilerin verilen malzemeyi 5 yıl boyunca üretim yapma şartı getirdiklerini anlatan Bayır, destekten Arıcılar Birliği’ne 2017 yılı sonuna kadar üye olmuş aidat borcu bulunmayan üyelerin yararlanabildiğini bildirdi. Ayrıca üreticilerden 5 yıllık üretim yapacağına dair taahhüt aldıklarını da kaydeden Bayır, üretim yapıldığını denetim amaçlı olarak malzeme desteği yapılan üyelerin yılda sadece bir defaya mahsus olmak üzere 100 gram propolis ile 1 kilo da polen Arıcılar Birliğine teslim etmesi gerektiğinin de altını çizdi. 
Projenin amacı hakkında bilgi veren Başkan Taner Bayır, “Bu proje ile amaç yöremizde ürün çeşitliliğini arttırmaktır. Bugün üreticilerimizin çoğu sadece bal üretimiyle geçimini sağlamaya çalışıyor. Ancak bir kovan petekten çok fazla ürün alabilir ve daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Örneğin polen, propolis, arı sütü gibi ürünler elde edebiliyorsunuz. Bu ürünlerde ortalama baldan daha değerli ve daha fazla olabiliyor. Bu proje sayesinde bu çeşitlilik artacaktır” diye konuştu. 
Bayır, malzeme desteği yapılan 200 arıcının yıllık üreteceği 50 ton polen ve 4 ton propolis ile Erzurum ekonomisine 600 bin TL’lik katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi. 

KARIŞIK