Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleşti.
ERKHABER. / ERZURUM - Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleşti.
15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen açılış törenine ev sahibi Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti ErzurumMilletvekilleri Selami Altınok ve Mehmet Emin Öz, Erzurum Eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, AK Parti İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Adem Yurdagül, kamu kurum ve kuruluş ile STK temsilcileri, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, daire başkanları, araştırma merkezi müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Açılış töreni öncesinde Bakan Tekin’in açılışını yaptığı ve kurdele yerine dikenli telin kesildiği Filistin Uluslararası Afiş sergisi ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, son dönemde sınav odaklı eğitim sisteminden, okul temelli eğitim sistemine geçilmesinde ve benzeri birçok projeye imza atılmasında öncülük eden Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’i 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni vesilesi ile Atatürk Üniversitesinde ağırlamakla mutluluk duyduğunu ifade etti.
Konuşmasına Filistin’deki insanlık trajedisine değinerek devam eden Rektör Çomaklı, bütün dünyanın gözleri önünde insafsızca gerçekleştirilen katliamı şiddetle kınayarak, insani dokunulmazlığı olan hastaneyi vurmanın, çocuk, kadın, yaşlı hasta ve yaralı, çaresiz düşkün insanların canlarına kast etmenin, savunma adına masum sivillere saldırmanın apaçık savaş suçu olduğunu söyledi.
REKTÖR ÇOMAKLI: “Üniversitemizin Her Birimine Yönelik Yoğun Çalışmalar Sistematik Olarak Yürütülmektedir”
Dünya ve Türk yükseköğretim sisteminde meydana gelen kalite odaklı önemli gelişmelerin, bir bölge üniversitesi olarak kurulan Atatürk Üniversitesini, evrensel bir dünya üniversitesi statüsüne taşımak yönünde çalışmalara sevk ettiğini vurgulayan Rektör Çomaklı şunları aktardı: “Üniversitemiz, evrensel bilimde ön sıralarda yer alan, çözüm odaklı faaliyetler yürüten ve toplumsal sorunlara bilimsel çözümler getirebilen, toplumsal taleplere duyarlı olmanın yanı sıra, toplumsal taleplere de yön veren bir üniversite olarak konumlanacağı yola girmiştir. Bu doğrultuda belirlediğimiz hedeflere ulaşmak üzere Üniversitemizin her birimine yönelik yoğun çalışmalar sistematik olarak yürütülmektedir. Bu çalışmalar, Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi ile somut bir hâl almış ve önemli çıktılar elde edilmeye başlanmıştır.
Üniversitemizde 19 ayrı arama konferansı düzenlenerek ortak akıl oluşturulmuş ve önemli çıktılar elde edilmiştir. Bu kapsamda; Yeni Nesil Konumlanma Haritası oluşturuldu, Üniversitemizin yönetim ve organizasyon şekli değiştirildi, Üniversitemizin öncelikli alanları belirlendi, Stratejik plan, yeni vizyon doğrultusunda yeniden yazıldı, Yeni Nesil Üniversitenin öncü ve itici birimleri kuruldu, Yeni Nesil Performans sistemi oluşturuldu, Teknokent yeniden yapılandırıldı ve toplumla entegrasyon süreçleri planlandı, Dış ilişkiler ofisi yeniden yapılandırılarak uluslararasılaşma, Üniversitemizin merkezine alındı.
“Üniversitemiz Tarafından Özgün Olarak Tasarlanan Büyük Bir Meta Sistemle, Dünyada İlk 500, Türkiye’de İlk 5’in İçine Girmeyi Hedefliyoruz”
Rektörlük görevini ve dolayısıyla büyük sorumluluğu üstlendiğimiz günden bu yana hız kesmeyen istikrarlı çalışma azmimiz, bundan sonra da devam edecektir. İçinde bulunduğumuz dönemde dijital dönüşüme ilişkin çalışmalarımız, veri merkezimiz, uygulamakta olduğumuz ve bizzat Üniversitemiz tarafından özgün olarak tasarlanan büyük bir meta sistemle, dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 5’in içine girmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizin yeniden tanımlanan misyonu, vizyonu, hedefleri, uygulanabilir ve ölçülebilir stratejik planı doğrultusunda belirlenen stratejileri, “Yeni Nesil Üniversite” göstergeleri ile uyumlu hâle getirilen plan, proje ve çalışmaları, eğitim, araştırma ve toplumsal katkının harmanlandığı bütünleşik bir yapı içinde somutlama yolunda sürdürülecektir. Çalışmalarımızın yoğunlaştığı ve kurulan yeni sistemin uygulandığı, projemizin altıncı yılında Üniversitemizi ziyaretiniz bizlere büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olmuştur. Bu vesile ile Üniversitemizi teşrifinizden dolayı teşekkür ediyor, 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreninin hayırla vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Üniversite deyince akıllara bilimsel ve ilmi çalışmalar geldiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, üniversitelerin bilimin merkezi olduğunu ve bu çalışmaların en iyi şekilde değerlendirerek gereken önemin verilmesi gerektiğini vurguladı.
Atatürk Üniversitesinin üniversiteler kuran bir üniversite olduğuna dikkat çeken Sekmen, böylesine köklü ve kadim bir üniversitenin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Son 21 yılda Erzurum’daki değişimi Erzurum’da olmayan ve sonrasında şehri gören insanların farklılıkları, değişiklikleri ve gelişimleri rahatça görebildiğini aktaran AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altınok, Atatürk Üniversitesi mezunu olan bürokrat ve siyasetçilerin şehre olan hayranlıklarını özellikle belirttiklerini vurguladı. Ülke olarak daha gidilecek yok yolun olduğunu belirten Altınok; kazasız, belasız, muhabbetin ve sevginin egemen, bilimin rehber olduğu bir akademik yılın hayırlara vesile olmasını diledi.
2023-2024 Akademik Yılının öğrencilere, akademisyenlere, idari personele, Erzurum’a ve ülkemize hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Mustafa Çiftçi, Türkiye’nin Yeni Yüzyılının da ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diledi.
BAKAN TEKİN: “Uluslararası Yargı Mekanizmalarında, Uluslararası Barışı Korumakla Mükellef Kuruluşlarda Doğru Dürüst Ses Çıkmıyor”
Açılışın onur konuğu olan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin yaptığı konuşmada, kendi memleketinde bir akademik yıl açılış töreninde bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, etkinliğe davet eden Atatürk Üniversitesi ailesi nezdinde Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkür etti.
Konuşmasında dünyada barışı ve insan haklarını korumakla mükellef uluslararası yapıların ve yargı mekanizmalarının olduğuna işaret eden Bakan Tekin, bu yapıların bugüne kadar birçok kez, birçok konuda müdahil olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ama enteresan bir şekilde bu müdahale şekilleri İslam dünyasını, Doğu toplumlarını, bizleri çok tatmin etmiyor. Genellikle de bizim arzularımızın ve temennilerimizin dışında konulara müdahale ediyorlar. Hafızalarımızda tazeliğini yitirmiş olabilir. 1980'li yılların başında Bulgaristan'da yaşayan Türk soydaşlarımıza yapılan müdahaleler, sonra Bosna'da yaşadıklarımız, belirli aralıklarla Filistin'de yaşadıklarımız, maalesef bunlarla ilgili bu bahsettiğimiz uluslararası yapılar, kılını kıpırdatmıyor. Son ve iki yıl içinde yaşadığımız Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, hemen aynı yapılar faaliyete geçti ve Rusya'ya spordan sanata, ticaretten ekonomiye her alanda yaptırımlar uyguladılar. Azerbaycan-Ermenistan arasındaki, Azerbaycan'ın haklı taleplerine, işgal edilmiş topraklarına yönelik talepleriyle ilgili AİHM, Ermenistan'ın başvurusunu kabul edilebilir buldu ama gözümüzün önünde çocuklar, hastalar, hunharca katlediliyor. Uluslararası yargı mekanizmalarında, uluslararası barışı korumakla mükellef kuruluşlarda doğru dürüst ses çıkmıyor."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Dünya beşten büyüktür" sözünü hatırlatan Bakan Tekin, "Ya bu beş kişide bu aktörlerle ilgili problemimiz var ya da bu beş kişinin karar alma mekanizmalarında kurgularken uymak zorunda olduğu metinlerle alakalı problemimiz var. Ben aslında ikincisine dikkati çekmek istiyorum. O da biz bugün İslam dünyasındaki akademisyenler, bizler, doğu toplumlarındaki akademisyenler, bir şeyi tartışmaya açmamız lazım. O da bize uluslararası insan hakları metinleri olarak sunulan metinlerin ne kadar bizim haklarımızı koruduğunu ve ne kadar bizim referanslarımızı içerdiğine dair konuyu tartışmaya açmamız lazım." diye konuştu.
“Dünyada Demokratikleşme Endeksleri Hesap Edilirken Ülkelerin Genel Bütçede Eğitime Ayırdıkları Paya Özellikle Bakarlar”
Akademisyenlik yıllarından bahseden Tekin, Erzurum'un tarihteki önemini ve Atatürk Üniversitesinin akademik başarısını anlattı. Üniversiteleri meslek kazandıran yerler ve bunun yanında bilim üreten merkezler olarak gördüğünü söyleyen Bakan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2002 yılında, yani bundan 21 yıl önce Türkiye'de sadece 76 üniversite vardı. Şu an üniversite sayısı 208 olmuş durumda. Bu zaten sizin bildiğiniz bir veriydi. Belki gözden, dikkatten kaçan bir veriyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünyada demokratikleşme endeksleri hesap edilirken ülkelerin genel bütçede eğitime ayırdıkları paya özellikle bakarlar. En çok bu ülke hangi alana bütçesini ayırıyor diye özellikle bakarlar. Türkiye bu endekslerde eğitime ayrılan payı, genel bütçedeki birinci sırayı almasından dolayı, uluslararası endekslerde ciddi bir şekilde dikkati çekici bir yükseliş sunmuştur. Bunu hazırlayan, bize bu imkânı veren Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha bu anlamda gerçekten teşekkür ediyorum. Şu an itibarıyla bizim bütçede ayırdığımız pay bu alanda en yüksek sırada olduğu için bizim bütçemizin de çok yoğun geçeceğini tahmin ediyorum."
"Eğitim Öğretimde Ciddi Anlamda Bir Devrim Oluşturulmuş Durumda"
Bakan Tekin, üniversitelerle ilgili olarak gerek öğrenci, gerek derslik, gerekse de akademisyen sayısı itibarıyla Türkiye'nin çok önemli bir ivme kazandığına değinerek, derslik ve tesis imkanlarının 2002 yılına göre iki katın üzerinde arttığını dile getirdi.
Derslik başına düşen öğrenci sayılarının da yarı yarıya azaldığını aktaran Tekin, "Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı yarı yarıya azalmış durumda. Şu an sistemde çalışmakta olan öğretmen kardeşlerimizin yaklaşık yüzde 70'e yakını son 21 yılda atanmış durumda. Dokuz gün sonra cumhuriyetin 100. yılını tamamlayacağız. Yani 100. yıla geldiğimizde aslında sayısal göstergeler itibarıyla eğitim öğretimde ciddi anlamda bir devrim oluşturulmuş durumda. Yeni dönemde ne olacak? O zaman yeni dönemde yapılması gereken şey, üniversiteler, Millî Eğitim Bakanlığı hep birlikte Türkiye Yüzyılını inşa etmek durumundayız." ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen Akademik Teşvik ve Ödül Töreninde Prof. Dr. Sezai Ercişli, Prof. Dr. İlhami Gülçin ve Prof. Dr. Serkan Yıldırım’a ödülleri Prof. Dr. Tekin tarafından verildi.
7 Boyutta tasarlanan Atatürk Üniversitesi 2023 yılı Akademik Teşvik ve Ödül Töreninde, Yeni Nesil Üniversite çalışmaları kapsamında Eğitim, Araştırma ve Topluma katkı misyon alanlarını harmanlayan modelde boyutlar; Eğitim, Araştırma, Topluma Katkı, Araştırma Temelli Eğitim, Eğitim Temelli Toplumsal Katkı, Araştırma Temelli Toplumsal Katkı, Çarpan Katkı ve Kurumsal Katkı alanlarında olurken, söz konusu alanlarda çalışma yapan akademisyenlere de ödülleri takdim edildi.
Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Programı, konukların hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.