• Büyükşehir-1
GÜNCELHaber Girişi : 04 Eylül 2016 11:53

Başkan Sadeler, ETSO Meclisi’ne ATA Teknokent’i anlattı

Başkan Sadeler, ETSO Meclisi’ne ATA Teknokent’i anlattı
Atatürk Üniversitesi (AÜ) kampüsünde faaliyetini sürdüren ATA Teknokent’in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) Ağustos ayı Meclis toplantısına konuk oldu.

ERKHABER / TEKNOLOJİ - Prof. Dr. Sadeler, ETSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen meclis toplantısının ardından, ATA Teknokent’in faaliyetlerini içeren bir sunum yaptı. Meclis Başkanı Saim Özakalın, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Hasan Akal ve Şevket Demir, meclis üyeleri ve ATA Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) personelinin katıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Recep Sadeler amaçlarının; birçok Ar-Ge ve yazılım firmasıyla ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücüne sahip yeni teknolojileri üretmek olduğunu ifade etti.
ATA Teknokent’in, teknoloji üretme potansiyeli yüksek yeni firmaların oluşmasına, mevcutların gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. Sadeler, toplam 117 bin metrekare yapılaşma alanına, 15 bin metrekare kapalı alana sahip ATA Teknokent’te Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO), Türk Patent Ofisi (TPE) birimi ve Girişimci destekleme programı (Tekno GP) bulunduğunu dile getirdi. ATA Teknokent’te ki firma sayısı ve profili hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sadeler, 2010 yılında 16 firmanın faaliyette olduğu alanda bugün itibariyle 61 firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, firmaların yoğunluklu olarak yazılım, hayvancılık, enerji, medikal ve biyomedikal sektörlerinde faaliyet gösterdiğini söyledi.
Firmalarda 153 Ar-Ge, yazılım ve destek personeli istihdam edildiğini açıklayan Prof. Dr. Sadeler, “Bu güne kadar firmalarca gerçekleştirilmiş yurt içi satış tutarı 31 milyon 864 bin 530 liradır. Toplam 223 bin 23 dolar ihracat gerçekleştiren firmalarca kullanılan muafiyet tutarı ise 9 milyon 222 Bin 387 lira oldu.” dedi.
ATA Teknokent bünyesindeki Teknoloji Transfer ofisinin tam zamanlı çalışan 5 personel ile hizmet vermeye başladığını belirten Prof. Dr. Sadeler, 2016 yılı Mart ayından itibaren TÜBİTAK 1601 projesi kapsamında desteklenen ATA TTO’nun, farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim hizmetleri, destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetler, proje geliştirme ve yönetimi hizmetler, fikri sınai mülkiyet haklarının korunmasına yönelik hizmetler, şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri gibi hizmetler sunduğunu söyledi.
ATA TTO’nun, Teknokent firmalarına 4 KOSGEB Ar-Ge projesi yazıldığını ve 2 Patent müracaatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Sadeler konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Üniversitelerimizin sadece eğitim ve araştırma yapan kurumlar değil, aynı zamanda bilginin ticarileştiği birer kuluçka merkezleri olarak da kendilerini yeniden dönüştürmeleri beklenmektedir. ATA TTO bu gerçeğin ışığı altında, üniversitemizin liderliği, güçlü desteği ve sorumluluğunda, rehberimiz ÖZÜ (Özyeğin Üniversitesi) TTO’nin katkılarıyla, Tübitak 1601 desteğiyle, esnek, özerk, arayüz olmayı iyi beceren, güven veren, hem akademisyen hem sanayiciyi tarafını çok iyi anlayabilen nitelikli, becerikli insan kaynağına sahip bir TTO olacaktır.”
Prof. Dr. Recep Sadeler sunumunun ardından, ETSO Meclis üyelerinin ATA Teknokent’le ilgili sorularını cevaplandırdı.
Toplantının sonunda ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, ATA Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadeler’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, ETSO’nun her zaman Kamu, Üniversite, Sanayi işbirliğini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

KARIŞIK