Esnek çalışma yürürlüğe girdi. Sistemle, evlerinde parça başı iş yapanlar sigortalı olacak. Firmalar, daha çok uzman personel alacak.
ERKHABER / EKONOMİ - Esnek çalışma yürürlüğe girdi. Sistemle, evlerinde parça başı iş yapanlar sigortalı olacak. Firmalar, daha çok uzman personel alacak. Sabah Yazarı Faruk Erdem esnek çalışma sistemini bugünkü köşesinde masaya yatırdı. İşte o yazı;
Kimse işinden olmayacak aksine daha fazla insan işe ve sosyal güvenceye kavuşacak. Türkiye'de her yeniliğe karşı çıkan koro esnek çalışma yasası için de çalışanların kafasını karıştırmaya çalışıyor. Yürürlüğe giren kanun ile 300 bin kişi işe kavuşacak. Bu rakamı Çalışma Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Başta tarım işçileri olmak üzere kayıt dışı çalıştırılan yüz binlerce işçi, sigortaya kavuşacak.
EVDE EMEKLİLİK İMKANI
İşletmeler ihtiyaç duydukları bir işi yaptırmak, ya da askere giden doğum iznine çıkan elemanlarının yerine, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, veyahut gelen yüklü bir siparişi karşılamak için geçici işçi istihdam edebilecek.
Daha önce olmuyor muydu?
-Oluyordu ama kayıtdışıydı. Şimdi bu elemanlar özel istihdam büroları vasıtasıyla alınacak. Hakları tam ödenecek ve sosyal güvenceleri olacak. Evde parça işi yapan Ayşe hanım sigortaya ve emeklilik hakkına kavuşacak Yerlerine alınan asıl elemanların durumu ne olacak? İzne çıkan, askere giden eleman geri döndüğünde işine devam edecek ve geçici işçi ile olan sözleşme sona erecek.
Sürekli çalıştırmak isterse?
Geçici iş ilişkisi 4 ay olacak. Mevsimlik işler ve dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla 2 defa yenilenebilecek.
İşletme kötü niyetliyse?
Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak.
Maaş garantisi var mı?
İşveren, 1 ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol etmekle yükümlü olacak. İşveren, ödenmeyen ücret var ise istihdam bürosuna ödeme yapmadan parayı işçinin hesabına yatıracak.
İstendiği kadar geçici çalışabilir mi? Geçici işçi sayısı, işletmedeki toplam işçi sayısının 4'te 1'ini geçemeyecek. Ancak 10 ve daha az işçi olan yerlerde 5 işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilecek.
KAMUDA VE MADENDE YASAK
Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamuda, madenlerde geçici işçi çalıştırılamayacak. Grev ve lokavt sırasında geçici işçi çalıştırılamayacak. İşveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini, 6 ay geçmeden geçici iş ilişkisiyle çalıştıramayacak.
20 BİN LİRA CEZASI VAR
İŞKUR'dan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan kişilere 20 bin lira, tekrarı halinde 40 bin lira, bu kapsamda hizmet alan işverenlere 10 bin lira ceza kesilecek. Kanunu aykırı geçici işçi çalıştıranlara her işçi için 150-250 TL arasında ceza verilecek. Kaynak: ulke