Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin sınıf ve amfilerdeki sağlam sıraların sökülüp, parçalanarak, yerlerine yenilerinin yapıldığına yönelik basında çıkan haberlerle ilgili olarak Fakülte Dekanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı.
ERKHABER / ERZURUM - Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin sınıf ve amfilerdeki sağlam sıraların sökülüp, parçalanarak, yerlerine yenilerinin yapıldığına yönelik basında çıkan haberlerle ilgili olarak Fakülte Dekanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı.
Sınıflarda yapılan tadilatlar ve bu işlemlerin ekonomik boyutuna yönelik bilgilerin de yeraldığı açıklamada, 5 derslikte yapılan çalışma için 70 bin TL harcandığı vurgulandı. Yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Fakültemiz eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunan ve öğretmen yetiştiren bir müessesedir. Ders seanslar öğrenci öğretmen işbirliğine dayalı olarak cereyan etmektedir. 1998-2016 yılları arasında bitişik vaziyette 10 öğrencinin yan yana oturtulduğu şekliyle sınıf dizaynı eğitim öğretime elverişsiz bir ortam arz etmekte idi. Durum iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından raporla Dekanlığımıza intikal ettirilerek herhangi deprem, yangın vb. olağanüstü durumlarda sınıf tahliyesinin sağlıklı bir şekilde yapılamayacağı bildirilmiştir.
Atatürk Üniversitesi ÖSYM İl Temsilcisi tarafından da yukarıda belirtilen sınıf düzeninin karekod uygulaması, sınava giriş belgelerinin toplanması, soru kitapçığı ve cevap anahtarının dağıtılıp toplanmasını engellediği, özellikle LYS’de bu olumsuzluğun daha bariz bir şekilde görüldüğü rapor edilmiştir. Bunun düzeltilmesi için önce on oturağın ortadaki ikisi çıkarılmışsa da oturak sayısının sınıf mevcuduna cevap vermediği görülmüş, bunun üzerine oturak sayının artırılması düşünülürken öğrencilerin daha sağlıklı, rahat ve konforlu bir eğitim öğretim ortamına sahip olmaları için 20 yıllık sert plastikten yapılmış oturakların günümüz şartlarına uyumlu modern şekilde dizayn edilmesi uygun görülmüştür. Bu kapsamda örnek olarak 70 derslikten sadece 5 adedi oturak ve sıra cihetiyle modernize edilmiştir. Her bir sınıf için harcanan para 14.000 Tl’dir.
Tadilata gidilen sınıflardaki oturaklar arkalığa bağlı, sıralar ise üst ve arkalıktan ibaret tahtalardır. Bunların bazı okullara nakli düşünülmüş ve ilgili okullarla irtibata geçilmiş ancak bu sıra, oturak ve arkalıkların ergonomik olmadığı, taşıma ve monte bedelinin yüksek olacağı düşüncesi ile naklin uygun olmadığı sonucuna varılmış, ortaya çıkan hurdalar Üniversitemiz demir döküm ve kereste atölyelerine verilecektir. Dekanlık ve Ek Binamızda 4 adet amfi bulunmaktadır. Bunlarda herhangi bir tadilata gidilmemiştir. Fakültedeki bütün koridorlarda sensorlu aydınlatma ile aydınlatılmaya başlandı. Böylece ışıkların sürekli açık kalması yerine anlık aydınlatılma tercih edilerek elektrik tasarrufu sağlanmıştır.
Yapılan her bir değişim alım komisyon önünde kapalı zarf usulü ile yapıldığı için herhangi bir kayırmacılık söz konusu değildir. Malumdur ki yapılan bu alımlar 50.000 Tl'nin altındadır. Pedagojik Formasyondan sağlanan gelirin % 40’ının Fakülte hocalarına dağıtılarak geri kalan % 60’lık Öğretim elemanları girdiği ders karşılığında ücret alır. Bunun miktarı bellidir. Alınan para hizmet karşılığıdır. Meseleyi gazeteye servis eden öğretim üyesi de bu derslere girmiş ve hakkettiği ücreti almıştır. Sağlıksız bilgiyi medyaya intikal ettiren öğretim üyesinin böyle bir eyleme girmesi süreç itibarıyla manidardır.