Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kalkındıracak ve cazibe merkezi yapacak paket hazır. 4 - 5 tane cazibe merkezi il belirlenecek. Devlet buralarda kuracağı fabrikalardan alım da yapacak. Erzurum, belirlenen iller arasında en güçlü aday olarak dikkat çekiyor.
ERKHABER / GÜNCEL - Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu’da cazibe merkezleri yaratılacağına dair açıklamasının ardından hükümetin terör operasyonlarının tamamlandığı yerler başta olmak üzere yatırımlar için mesaiye başlaması bekleniyor. Bu amaçla hazırlanan paketin pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nun ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Hükümet, terör operasyonlarından etkilenen hem ekonomik hayatta, hem de sosyal hayatta ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini yeniden canlandırmak için bir dizi düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda da görüşülecek paket, kamuoyuna açıklanacak.
Merkez belirleniyor
Pakete göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 4 - 5 tane cazibe merkezi il belirlenecek. Bu illerin belirlenmesi için çalışmalar devam ederken, Kars - Ağrı - Iğdır - Ardahan; Van - Bitlis -Hakkari - Muş; Erzurum - Erzincan - Bingöl; Tunceli - Elazığ - Malatya; Gaziantep - Kilis -adıyaman - Şanlıurfa; Mardin - Şırnak - Siirt - Batman - Diyarbakır olarak merkezlerin ayrılması bekleniyor.
Diyarbakır, Kars, Van, Erzurum, Şanlıurfa, Siirt, Elazığ gibi illerin de merkez iller olarak büyük yatırımların yapılacağı iller olması planlanıyor. İllerin belirlenmesinde karayolu ve demiryolu ağı ile havaalanı durumlarının da etkili olduğu, buna göre planlamanın yapılacağı vurgulanıyor. Merkez iller kadar bu ilin hinterlandındaki diğer illere de büyük yatırımlar yapılacak.
Yatırımlar için öncelikle özel sektör ile görüşülecek. Ancak özel sektör yatırımı yapmıyor ise kâr durumuna bakılmaksızın yatırım devlet tarafından yapılacak. Bölgenin ulaşım ağına ve bölgesel ürünlerine göre fabrikalar kurulacak. Kurulacak bu fabrikalardan alımları yine devlet yapacak. Fabrikalar eğer istenirse bir süre sonra özel sektöre de devredilecek ve yine özel sektöre de belli oranlarda ve yıllarda alım garantileri verilecek. Fabrikalar ile binlerce aileye iş imkanı sağlanacak.
Faiz indirimi yansıyacak
Bölgede fabrikaların yanı sıra belirlenecek merkez illere sağlık eğitim kurumları, aile merkezleri, gençlik ve kadın merkezleri de yapılacak. Bazı illerde dev alışveriş merkezleri (AVM) kurulacak. Bu AVM’ler de yine özel sektör tarafından kurulmaz ise devlet tarafından kurulup işletilecek.
Hükümet, oluşturulacak bu cazibe merkezi illerde İstanbul’un Kocaeli ve Bursa’yı kalkındırdığı gibi çevre illeri de kalkındırmayı hedefliyor. “Etkileşimli kalkınma” olarak değerlendirilen bu modelin ilk yatırımlarının yaz aylarında başlaması ve 5 yıl içinde yatırım miktarının 35 milyar lirayı aşması hedefleniyor.
Metal, plastik, kimyasal
Kaynaklar, bölgede özellikle metal eşya, giyim eşyası, plastik ve kauçuk ürünleri, soğuk hava depoları, deri ürünleri fabrikası, ahşap işleme, baraj göllerinde balık üretimi, bisiklet üretimi, kimyasal madde üretimi gibi yatırımların yapılabileceğini vurguluyor.
Pakette ayrıca Merkez Bankası ile ilgili bir düzenleme de olması bekleniyor. Buna göre Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirim kararlarının bankalar tarafından etkin şekilde hayata geçirilmesi de paket ile düzenlenecek. Kaynak: milliyet