• Büyükşehir-1
GÜNCELHaber Girişi : 24 Haziran 2019 12:37

Erzurum'da yaz sezonu dolu dolu geçecek...

Erzurum'da yaz sezonu dolu dolu geçecek...
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Yukarı Mumcu Camii Yenileme Projesi”ni de içerisine alan kentsel dönüşüm sahasında incelemelerde bulundu.

ERKHABER / ERZURUM - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Yukarı Mumcu Camii Yenileme Projesi”ni de içerisine alan kentsel dönüşüm sahasında incelemelerde bulundu. Başkan Sekmen, söz konusu güzergâhta yapılacak dönüşüm çalışmasının, hem Mumcu’ya ve hem de şehir merkezine estetik kazandıracağını söyledi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Mumcu’da yürütülen yenileme ve dönüşüm çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Mehmet Sekmen, “Yukarı Mumcu Camii Yenileme Projesi”ni gözden geçirmeyi de ihmal etmedi. Halen devam eden yapım çalışmalarını denetleyen Başkan Sekmen, Yukarı Mumcu Camii’nin yenilenmesi sürecine dair bilgiler verdi. 
YUKARI MUMCU CAMİİ YENİLEME PROJESİ 
Bu çalışmayla Yukarı Mumcu Camii’nin aynı bölgede farklı bir noktaya taşınmış olacağını anlatan Başkan Sekmen, böylece Atatürk Evi’nin çevresini de açmış olacaklarını kaydetti. Sekmen, “Bu bölgede yürüttüğümüz bu çalışmayla hem caddeyi genişletmiş olacak ve hem de birbirleriyle neredeyse iç içe kalmış halde bulunan yerleşim yerine çok daha ferah bir konum kazandırmış olacağız” dedi. Çalışmaların en kısa sürede tamamlanması ve şehir merkezinin estetik bir görünüm kazanması için tüm imkânların seferber edildiğini kaydeden Başkan Sekmen, söz konusu girişimlerin sadece tarihi ve kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda bu bölgedeki çarpık yapılaşmayı da ortadan kaldırdığının altını çizdi. 
“ERZURUM’DA HER MEDENİYETTEN İZLER VAR” 
Şehir merkezinde kentsel dönüşüm çalışmaları yaparken, tarihi ve kültürel dokuyu korumaya büyük özen gösterdiklerini dile getiren Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Kadim şehrimiz Erzurum, birbirinden farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Güzel şehrimizde Selçuklu’nun da izleri var, Osmanlı’nın da izleri var. Yine yakın tarihimize ait olan birçok kültürel yapıya da Erzurum olarak ev sahipliği yapıyoruz. Bunların her birisini koruma altına almak ve gün yüzüne çıkartarak turistik birer değere dönüştürmek bizim asli vazifemizdir. Bu manada Erzurum şehir merkezinin muhtelif noktalarında çok önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Bu projelerimiz tamamlandığında Erzurum şehir merkezi, adeta bir açık hava müzesine dönüşmüş olacak” diye konuştu. 

KARIŞIK

 

CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Cephe Sağlıklaştırma” çalışmaları son sürat devam ediyor. Şehrin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan projeyle Nazik Çarşı üzerinde bulunan ve halk arasında “Kuru Hapan” olarak bilinen işyerlerinde göz kamaştıran adımlar atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, geleneksel mimarinin ön plana çıkarılması suretiyle yürütülen Cephe Sağlıklaştırma çalışmaları ile yapılara hem estetik bir görünüm kazandırdıklarını ve hem de tarihi dokuyu yeniden canlandırdıklarını söyledi. Şehrin muhtelif noktalarındaki tarihi birçok çarşıda Cehpe Sağlıklaştırma çalışması yaptıklarını hatırlatan Başkan Mehmet Sekmen, Nazik Çarşı’da ise yenileme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Çarşı üzerindeki dükkân ve işyerlerinin büyük bir bölümünde cepheleri baştan aşağı yenilediklerinin altını çizen Sekmen, bu doğrultuda bir adım da “Kuru Hapan” için attıklarını söyledi. Yok olmaya yüz tutmuş olan geleneksel alışveriş kültürünün halen daha yaşatıldığı Kuru Hapan’ın çehresinin tamamen değiştirildiğini anlatan Başkan Sekmen, “Kış şartlarına uygun en yüksek kalitedeki, yapı malzemelerinin kullanıldığı cephe sağlıklaştırma çalışmaları ile cadde ve binalar 3 boyutlu lazer tarayıcı ile sayısallaştırılıp, modern tasarımla şekillendirildi. Tarihi dokuya uygun ve geleneksel mimari özellikleri baz alınarak yapılan kentsel tasarımda, Kuru Hapan’daki yapılar turistik nitelikte bir görünüm kazandı” diye konuştu. 
BAŞKAN SEKMEN: “50 ADET DÜKKÂNIN CEPHESİ YENİLENDİ” 
Bölgedeki çalışmaların devam ettiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bu güzergâhtaki işyeri ve dükkânların cepheleri daha düne kadar içler acısı bir durumdaydı. Esnafımızın da bu yöndeki talep ve beklentilerini dikkate alarak, Nazik Çarşı dediğimiz aks üzerinde son derece kapsamlı bir Cephe Sağlıklaştırma çalışması yürüttük. Sezonun açılmasıyla birlikte çarşının geriye kalan bölgelerine doğru yöneldik. Bu bağlamda Kuru Hapan’ı da geleneksel mimarinin zarafetiyle buluşturduk. Bölgede 50 dükkânda Cephe Sağlıklaştırma uygulaması yaptık” şeklinde konuştu. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen söz konusu proje, Nazik Çarşı esnafı gibi vatandaşlardan da tam not aldı. Bu çalışma sayesinde çarşının tarihi ve turistik bir görünüm kazandığını dile getiren esnaf ve vatandaşlar, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Mehmet Sekmen’e teşekkür etti. 

 

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK DÜZENLEMESİ

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, “Yaya Öncelikli Trafik Uygulamaları” kapsamında kolları sıvadı. Büyükşehir ekipleri, söz konusu uygulamayla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla şehrin muhtelif noktalarında kırmızı ve beyaz renklerden oluşan düz ve üç boyutlu yaya geçitleri oluşturdu. Yapılan çalışmalarla araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu güzergâhlara bambaşka bir hava katarken, özellikle üç boyutlu yaya geçitleri vatandaşlardan büyük ilgi görmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; 2019 yılının “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla İçişleri Bakanlığı tarafından “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edildiği hatırlatılarak, bu çerçevede ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya yapılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi. 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA 
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’üncü maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 146’ncı maddesine atıfta bulunularak yapılan açıklamada, ilgili maddelerle yayalara geçiş hakkı ve okul geçitlerinde uyulması gereken kuralların düzenlendiği belirtilerek, Erzurum’da da bu yönde fiziki bir takım uygulamalara gidildiği bildirildi. Merkez ilçelerden başlanmak suretiyle bütün ilçelerde lüzum görülen trafik işaretlemelerinin yapılmasına başlandığının ifade edildiği açıklamada; Aşkale, Çat, Horasan, Köprüköy, Pasinler, Tortum ve Uzundere ilçelerinde ise, düşey işaretleme çalışmalarının tamamlandığı bilgisine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Büyükşehir Belediyesi Trafik Sinyalizasyon ekiplerimiz, Ömer Nasuhi Bilmen Caddesi DSİ Işıklı Kavşağı ile Cumhuriyet Caddesi üzerinde de üç boyutlu yaya geçidi çalışması yapmıştır” denildi. 
ÜÇ BOYUTLU KAVŞAK BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR 
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin Aziziye Millet Bahçesi girişinde tamamladığı üç boyutlu yaya geçidi, trafiğin çok yoğun olduğu Ömer Nasuhi Bilmen Caddesi’ne ayrı bir renk katarken, daha şimdiden sürücülerin olduğu kadar, yayaların da büyük ilgisiyle karşılaştı. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu çalışmanın çok estetik olduğunu dile getirerek, “Yapılan bu uygulama aynı zamanda yaya öncelikli trafik uygulaması ile ilgili farkındalık oluşturulması noktasında da sıra dışı bir çalışma da olmuş. Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyoruz” dediler. 

 

SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde “Sıfır Atık” seferberliği başlatıldı. Çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından bilinçli bir topluma, atık miktarlarının azaltılmasından atıkların geri dönüştürülmesine varıncaya kadar içerisinde birçok aşamayı barındıran seferberlik kapsamında ilk adım ise, özel olarak hazırlanmış bir kitapçıkla atıldı. Büyükşehir Belediyesi, “Temiz-Yaşanabilir Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma” hedefi doğrultusunda işe “Sıfır Atık” farkındalığı oluşturarak başladı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, çevresel atıkların yeniden değerlendirilmesi halinde ekonomiye sağlanacak katkıları “Sıfır Atık” adlı bir kitapçıkta topladı. Şehrin muhtelif noktalarında dağıtımına başlanan kitapçıkta, sıfır atık prensibinin neden temel bir hedef olarak belirlenmesi gerektiği, bütün ayrıntılarıyla anlatıldı. 
SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI 
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz, gelişmiş ve yaşanabilir bir kent bırakılması amacıyla Erzurum’da da geniş kapsamlı bir seferberlik başlattıklarını bildirdi. Atıklarla ilgili hem etkin bir toplama sistemi kurulması ve hem de atıkları geri dönüşümünün sağlanarak ekonomik kazanç elde edilebilmesi noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Sekmen, bu yöndeki çalışmaların Çevre Kanunu ve mevzuatlar gereği ilçe belediyeleri ile koordinasyon halinde yürütüldüğünü kaydetti. Başkan Sekmen, “Belediyemiz bünyesinde atık yönetimine ilişkin yürütülen faaliyetler Sıfır Atık Projesi kapsamında hız kazanmıştır. Atıkların ayrı toplanması için altyapı güçlendirilmiş ve toplanan atık miktarlarıyla ilgili ölçümler yapılmaya başlanmıştır. Sıfır Atık Projesi ile çalışmaların hız kazanması ve atık toplama veriminin artması hedeflenmektedir. Kurumumuzda, sıfır atık yönetimine ilişkin çalışmaların sistemli ve verimli biçimde yürütülmesi için ‘Sıfır Atık Yönetim Planı’ hazırlanarak yol haritamız belirlenmiştir” diye konuştu. 
“SIFIR ATIK” KİTAPÇIĞINDA YOK, YOK! 
Süreçte attıkları en önemli adımlardan birisinin farkındalık oluşturma yönünde olduğunu dile getiren Başkan Sekmen, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı uzmanlarınca hazırlanan kitapçığın işte bu amaca hizmet edeceğini dile getirdi. Başta okullar ve eğitim kurumları olmak üzere şehrin muhtelif noktalarında dağıtılan kitapçıkta “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili bilinmesi gereken tüm ayrıntılara yer verdiklerini söyleyen Başkan Sekmen, “Örneğin bu kitapçığı bir kez gözden geçirmiş olan herkes, mutfak artıklarının dahi bitkisel gübreye dönüştürülebildiğini öğrenecek. Bir ton atık kâğıdın geri kazanılmasının 17 ağacı kesilmekten nasıl kurtardığını ve 12 bin 400 metreküp sera gazı oluşumunun bu sayede nasıl engellendiğini de, yine bu kitapçıkta anlattık. Bunlara ilaveten çevremizde sıklıkla gördüğümüz mavi, yeşil, kırmızı, gri ve sarı geri dönüşüm kutularının hangi anlama geldiğine ve hangi renklerin hangi atıkları ifade ettiğine de, yine tüm detaylarıyla kitapçığımızda yer verdik” ifadelerini kullandı. 
TOPLUMSAL SORUMLULUK VURGUSU 
“Sıfır Atık” kitapçığının Erzurum’da bir süredir dağıtımda olduğunu ve içerisindeki kıymetli bilgileri şehrin tüm noktalarına ulaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Her konuda olduğu gibi, çevre temizliği ve çevreyi koruma alışkanlığı doğrudan bilinç ve farkındalıkla alakalı. Bu yüzden de insanımızı hem ‘Sıfır Atık Projesi’ hakkında bilgilendirmek ve hem de bu süreci toplumsal bir sorumluluğa dönüştürerek şehrimizi hep birlikte koruma altına alalım istedik. Dolayısıyla bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlerle birlikte işbirliği halinde olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.