• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 06 Aralık 2018 12:07

Erzurum'da yenilenebilir enerji bölgesi kurulmalı...

Erzurum'da yenilenebilir enerji bölgesi kurulmalı...
Yenilenebilir Enerji konusunda uzman bir isim olan Elektrik Elektronik mühendisi Cem Çil, Erzurum’un bu anlamda önemli bir potansiyeli olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

ERKHABER / ERZURUM - Yenilenebilir Enerji konusunda uzman bir isim olan Elektrik Elektronik mühendisi Cem Çil, Erzurum’un bu anlamda önemli bir potansiyeli olduğunu belirterek, “ 2016 yılında dönemin enerji ve tabii kaynaklar bakanı Berat Albayrak’ın  “yenilenebilir enerji ile ilgili bölgeler oluşturulacak” açıklamasından sonra, bunlardan birinin şehrimize kurulmasını talep ediyoruz” dedi. 

KARIŞIK

Erzurum’da özellikle güneş enerjisi noktasında yapılan ölçümlerin standartların üstünde olduğunu kaydeden Çil, “Güneşli gün sayısı oldukça fazla olan ve metrekarede yıllık 1700 kWh güneş radyasyon değerlerine sahip , günlük ortalama 7 saatin üzerinde güneşlenme süresi olan Erzurum’da yapılacak olan güneş enerjisi yatırımlarında ortalama geri dönüş süreleri 6-7 yıl dolaylarında. Rakımı ve yazın havanın serin olması, sistemlerin verimli çalışmasını sağlamakta. İlginç gelebilir ama; kardan yansıyan ışınlarda üretime katkı yapmakta. Yıllık getirilerine bakıldığında şehrimiz diğer birçok ilden daha fazla kazanç sağlamakta. Uygun ve maliyeti düşük arazilerin olması, yatırımcı için caziptir” dedi.

Aynı zamanda Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanı olan Cem Çil, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak ; şu an yapımı devam eden 4,9 MW güneş enerji santrallerimiz,evrakları hazır olup  önümüzdeki yıl yapımına başlanacak 1 MW, santral projelerimiz mevcut.

‘2016 yılında dönemin enerji ve tabii kaynaklar bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan “yenilenebilir enerji ile ilgili bölgeler oluşturulacak” dedi. Bu bölgelerde bürokrasi azalacak. Ayrıca bu noktalar OSB'ler gibi altyapısı devlet tarafından yaptırılıp, iş adamlarına tahsis edilecek.’

Bakanlığın bu açıklamasından sonra yaklaşık 100 MW santral sığabilecek bir arazi tespit ettik. Bakanlıktan ilgili yetkilileri şehrimize davet ettik.Yer için olumlu görüş bildirdiler.Arazi için gerekli müsaadelerin alınması çalışmalarına başladık.

Bu bölgenin şehrimizde kurulması demek; şehrimizdeki  sanayiciler, işadamları, esnafımız, tüccarımız ve herkes  için çok önemli fırsat olur.  Yapılacak yatırımların kent ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacağı görülecektir. Bütçesine uygun olarak yatırım yapan herkes ciddi anlamda para kazanacaktır.Ayrıca istihdama katkı sağlanacaktır. Bu konuda  Erzurum’un seçilmesi gerektiğini düşünüyoruz”dedi.

“Bu konuya şehrimizdeki bütün siyasilerin, kurumların, odaların, STK ların sahip çıkması çok önemli”  diyen Elektrik ve Elektronik Mühendisi Cem Çil, Birlik içerisinde hareket edilmesi halinde, bu bölgelerden birinin şehrimize kurulmasının son derece kolay olduğunu belirtti.