• Büyükşehir-1
EKONOMİHaber Girişi : 07 Temmuz 2022 13:33

Erzurum’dan 6 ayda 10.6 milyon dolarlık ihracat �

Erzurum’dan 6 ayda 10.6 milyon dolarlık ihracat  
Haziran ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri Mayıs ayına göre yüzde 7.25 oranında artış gösterdi.

ERKHABER / ERZURUM - Haziran ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri Mayıs ayına göre yüzde 7.25 oranında artış gösterdi. İlin altı aylık ihracat değeri Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 1,87’lik pay edindi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Haziran ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan 2022 Haziran ayı döneminde 1 milyon 952 bin dolar, bu yılın ilk ayında ise 10 milyon 619 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. Erzurum bölge illeri Haziran ayı ihracat sıralamasında 7, altı aylık dilimde ise 8’inci sırayı aldı. 
 

KARIŞIK

Erzurum İlk Altı Aylık Dağılım 
2022 yılı Ocak - Haziran ayı arasında Erzurum’dan en yüksek değerde ihracat Haziran ayında yapıldı. Verilere göre ilden ocak ayında 1 milyon 637 bin dolar, Şubat ayında 1 milyon 876 bin dolar, Mart ayında 1 milyon 406 bin dolar, Nisan ayında 1 milyon 925 bin dolar, Mayıs ayında 1 milyon 820 bin dolar, Haziran ayında 1 milyon 952 bin dolarlık ihracat kaydedildi. 
 

Haziran Ayı Bölgesel Dağılım ve Erzurum 
TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre Haziran ayında Erzurum’dan 1 milyon 952 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 3 milyon 713 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 16 milyon 518 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 95 milyon 828 bin dolarlık ihracat yapıldı. 
 

Ocak - Haziran Bölgesel Veriler ve Erzurum 
DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre Ocak - Haziran döneminde Erzurum’dan 10 milyon 619 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 26 milyon 257 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 97 milyon 709 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 565 milyon 644 bin dolarlık ihracat yapıldı. 
 

Erzurum’un İhracat Değeri Payı 
Veriler üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan hesaplamalara göre, Ocak - Haziran 2022 döneminde Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında yüzde 40,44, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında yüzde 10,86, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 1,877lik oran oluşturdu. 
 

Bölge İlleri İhracat Değeri Dağılımı 
Yılın ilk yarısında Malatya’dan 212 2 milyon, Elazığ’dan 202.7 milyon, Iğdır’dan 48.8 milyon, Hakkari’den 25.3 milyon, Ağrı’dan 19.1 milyon, Van’dan 15.8 milyon, Erzincan’dan 15.6 milyon, Erzurum’dan 10.6 milyon, Bitlis’ten 6.5 milyon, Bingöl’den 4.1 milyon, Ardahan’dan 2.6 milyon, Kars’tan 860.3 bin, Muş’tan 715.9 bin, Tunceli’den 337.7 bin dolarlık ihracat yapıldı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Taha Tuğlular 16 Temmuz 2022 11:49

    Ne üretilip de satılmış, bunun adı yok. Bu şehir yıllarca bu ülkenin hayvancılık deposu idi. Üretilen hayvanlar et- balık kurumunda kesilir her gün, beş tır ülke içerisine, İran ve Ortadoğu'ya gönderilir büyük paralar kazanilirdi, bu para bu şehirde kalırdı, bu da bu şehir insanının refahına büyük katkı yapardı. Ayrıca şeker fabrikasının katkısı büyük idi. Yine, Daphan, Pasin, Hınıs ovalarında ay çiçeği üretilir , Doyasan fabrikasında yağa çevrilir, şeker pancari gibi, bu mahsulden çiftçi, taşıyıcı, esnaf para kazanırdı. Bu mahsuller dışarıya satılırdı. Çimento, şeker, doyasanda, büyük istihdam oluşurdu, işsizlik yok idi. Buradan alınan maaşlar bu şehirde harcanarak devamlı bir para sirkülasyonu oluşurdu. Kırmızı mercimek , binlerce ton olarak, ta Kanadaya satılırdı. Ayrıca, çeşitli meyve,sebze ve tahıl tonlarca üretilerek hem kendi ihtiyacımız karşılanır hem de satılırdı. Şimdi bu üretim yapılan fabrikalar satıldı veya kapatıldı. Üretim yok,istihdam yok, işsizlik had safhada. Bu ülkeye ve bu şehire yukarıda saydıklarımız hep dışarıdan ithal edilerek geliyor. Türkiye gibi, Erzurum da artık bir üretim değil bir tüketim şehridir. Erzurum, doğunun bölge şehri idi. Doğu şehirleri, ihtiyaçlarını hep Erzurum' dan temin ederlerdi. Hatta kurumlar bütün ihtiyaçlarını buradaki depolardan gelip gotururlerdi. O zaman 67 il varken Erzurum; ticaret, ekonomi, üretim, eğitim ,sağlık ve birçok alanda 16. 17. sırada idi. Şimdi ise bu şehir bu değerlerini kaybetti. Uygulanan yanlış politikalar yüzünden. Bu şehir saydığımız alanlarda ne yazık ki 56.57 . Sıralara inmiş durumdadır. Peki nasıl bu şartlarda bu kadar ihracat yapıyor? Bunda bir şeyler var. Herhalde şişirilmiş. Halbuki bu şehir o yıllarda, her yıl, 60,70 milyon dolarlık ihracat yapıyordu. Demek ki bu Dadaşlar diyarı, o yıllara göre, yedi kat küçülmüş. Neden ? Çünkü bu şehir sahipsiz, bu şehrin sahibi yok. Ama bu şehrin sahipleri tekrar gelecekler ve bu serhat şehri, bu ülkenin çatısı, Dadaşlar şehrini yine, inşallah o yere ve o günlere getirecekler. Hoşça kalınız.