Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılını kutlayan, B.B. Erzurumspor Kulübü Başkanı Ali Demirhan, "12 Mart bir kurtuluş destanıdır" dedi.
ERKHABER / ERZURUM- Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılını kutlayan, B.B. Erzurumspor Kulübü Başkanı Ali Demirhan, "12 Mart bir kurtuluş destanıdır" dedi.
Erzurum’un Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde büyük bir merkez haline geldiğini ve Anadolu topraklarının adeta sigortası olduğunu ifade eden B.B. Erzurumspor Kulübü Başkanı Av. Demirhan, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Erzurum Selçuklular tarafından fethedildiği tarihten itibaren Anadolu’nun kapısı olarak düşmanlara geçit vermeyen bir kale görevi görmüştür. Kurtuluş Savaşı’na kadar olan dönemde zaman zaman işgallere maruz kalan Dadaşlar diyarı Erzurum, yiğit evlatlarının canlarını ortaya koyarak verdikleri mücadelelerle her seferinde düşmandan temizlenmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında ise Erzurum, bu mücadelelerin en acılarından birini vermek zorunda kalmıştır. Eli silah tutan erkekleri, cepheden cepheye koşan Dadaşlar diyarında geride yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştı. Erzurum’u işgal eden Rusların gözü önünde Ermeni çeteleri kadın, erkek demeden büyük bir katliam yapmaya başlamışlar. 12 Mart 1918’de Kazım Karabekir Paşa’nın komutasındaki Birinci Kafkas Kolordusu ve kahraman Erzurum halkının mücadelesiyle yeniden bağımsızlığını elde etmiş ve burçlarına ay-yıldızlı bayrağı dikmiştir. Nene Hatunların düşman karşısına çıkıp, göğsünü vatanına, milletine ve bayrağına siper ederek destan yazdığı dadaşlar diyarıdır. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşuyla, 12 Mart Anadolu’nun yeniden şahlanışa geçtiği bir tarih olmuştur. Adeta üzerlerindeki ölü toprağından kurtulan Anadolu’nun kahraman evlatları önce 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’ni toplamış ve “kurtuluştan kuruluşa” giden Milli Mücadelenin temellerini Erzurum’da atmış, mücadelesini 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla vermiştir. 12 Mart, bizim için Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın, Milli Marş olarak kabul edildiği tarih olarak ta önemlidir. İstiklal Marşımızın kabulü ile Erzurum’un kurtuluşunun aynı tarihe denk gelmesi, ilahi adaletin bir tecellisidir. Bütün Erzurumlu hemşerilerimin ve tüm milletimizin, 99’ncu kurtuluş yıl dönümünü ve İstiklal Marşı’mızın kabul edilmesinin yıldönümü en kalbi duygularımla kutluyor, bu vesile ile; toprağı sıksan kanları fışkıracak olan aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun”