Hayatlarının baharında yanarak can veren, körpe kızlarımıza ve yavrularımıza, görevli Belletmen Hanım'a ve çocuğuna Allah'tan rahmet dilerken, ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Yaralı öğrencilerimize ise, acil şifalar diliyorum. Tartışmalar farklı bir zeminde yapılıyor. İşin özüne bakan pek yok.. Ölen öğrencilerin büyük çoğunluğu, 6.7.ve 8. sınıf ortaokul öğrencileri olduğu görülmekte..Bir özel ortaögretim yurdunda, bu sayıda ortaokul öğrencisinin bulunması, başlı başına bir soru ve sorun..
Vakıf, dernek, cemaat, şahıs; kim ve kimler olursa olsun veya her ne ad altında olursa olsun, açık-gizli, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik yurt ve pansiyon açamazlar. Mevzuat gayet açık...Ancak şartları yerine getirmek kaydıyla, lise ve dengi okullar ile yüksek öğretim öğrencileri için özel yurt açabilirler. Son yıllarda, özel ortaòğretim ve yüksek öğretim yurt yönetmeliğinde yapılan değişikle, kontenjan açığı olması halinde, lise öğrencilerinden bağımsız ve yaş gruplarına göre, ayrı ayrı katlarda ve farklı giriş-çıkış kapıları olan, ayrı tuvalet ve banyoları bulunan ve yine öğretim yılıyla sınırlı olmak kaydıyla, 6.7. ve 8. sınıf ortaokul öğrencilerine, özel ortaöğretim yurtlarında, lise öğrencilerinin de, özel yüksek öğretim yurtlarında kalabilmelerine, sınırlı ve geçici bir imkân getirilmiş...
Öncelikle, kimseyi ve kimseleri peşinen suçlamadan bazı soruların sorulması gerekmekte... Yanarak can veren ve kimisi de yaralanmış olan, bu masum ve talihsiz ortaokul öğrencileri için, sayılan bu şartların yerine getirilip getirilmediğine bakılmalıdır. Umursamaz bir ihmal olup-olmadığı soruşturma sonucunda, şüphesiz ortaya çıkacaktır. Diğer taraftan eğer denilenler doğru ise, ahşap kaplamı bir binaya yurt açma iznini kim ve kimler nasıl verebilir? Bayındırlık, sağlık ve itfaiye böyle bir binaya olumlu rapor verebilir mi? Milli Eğitim böylesi sorunlu bir binaya uygun raporu düzenleyebilr mi ? Mülki idare amiri böyle köhne bir binaya ruhsat verebili mi? Ayrıca, özel orta öğretim ve yüksek öğretim yurt açma yönetmeliği incelendiğinde, bu özel yurdun açılmasında, gerekli sayılan diğer şartların tamamı acaba yerine getirilmiş midir? Ortaöğretim yurdunda kalan ortaokul öğrencilerin isimleri 5 gün içinde il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilmiş midir?
Kaldı ki yine yapılan değişiklikle özel yurtların denetimi mülki idare amirlerinin insiyâtif ve sorumluliğuna verilmiştir. Mülki idare amirliğince kurulan komisyon marifetiyle, bu yurt için yapılan denetim raporları var mı ve başta yangının oluş sebebi olarak gösterilen elektirik sisteminde, hangi eksikler tespit edilmiştir? Bu eksiklikler yurt yönetimine tebliğ edilmiş mıdır? Tespit edilen eksiklikleri yerine getirmeyen yurt yöneticileri için ne gibi bir işlem yapılmıştır? Şayet eksiklikler giderilmemiş ise, öğrencilerin yurtta alınarak başka bir yurda yerleştirilmeleri yapıldıkdan sonra, söz konusu yurt için, süreli kapatma işlemi yapılmış mıdır? Şayet yapılmamışsa neden yapılmamıştır? Öyle ümit ve temenni edoyorum ki, denilenler mutlaka yapılmıştır.
Bu ve benzeri daha çok sorunun cevapları verilmeden ve yeterli araştırılmalar yapılıp ortaya çıkarılmadan, bilinen ezberler üzerinden, ekranlarda ahkâm kesen ve işi sâdece siyâset zemininde tartışan, mevzuattan bî-haber insanların, çözüm üretmeyen malâyanı türden laflar çevirmeleri hiç bir anlâm ifâde etmez.
Sadece yurt yöneticileri değil, mevzuattan doğan görev ve yetkilerini yerine getirmeyen kusur ve eksikleri bulunan her yetkili sorumludur. Gidenler geri gelmez, ama yöneticilerce, bundan böyle başka felâketlerle karşılaşılmaması için vakit geçirilmeden acilen tedbirler alınmalı ve varsa bu tür lâyüsel yurtlara, bir çeki-düzen vermenin vaktinin de artık gelip- geçtiği bilinmelidir.
Özetle, Örtaokul öğrencilerine ya yerleşim yerlerinde, okuma imkânı sağlayacaksın, ya resmi pansiyonlara yerleştireceksin veya taşımalı eğitim kapsamına alacaksın. Zorunluluk halinde, milli eğitim yetkililerin ve mülki amirlerin bilgi ve denetimi dahilinde, geçici ve azami bir öğretim yılıyla sınırlı olarak, bu tür yurtlara gidenler için gerekli tedbiri alacaksın. Millı Eğitim Bakanlığı'nin genel uygulaması bu yöndedir. Şimdilik bundan başka çâre de yok. Şüphesiz idari ve adli makamlar daha detaylı inceleme ve araştırmalar yapıyor ve yapmaktadır.
Yıllarca bu ışin içinde ve mutfağında olan bir şahıs ve yönetici olarak içim acıyor. Ülkemizde bu tür facialar artık yaşanmasın ve son olsun....