• Büyükşehir-1
GÜNCELHaber Girişi : 10 Mayıs 2016 15:39

''İpek Yolu Kültür Diyaloğu'' Erzurum'da yapıldı

''İpek Yolu Kültür Diyaloğu'' Erzurum'da yapıldı
''İpek Yolu Güzergahındaki Ülkeler Kültür Diyaloğu'' Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi’nde yapıldı.

ERKHABER / ERZURUM - Çin tarafından ileri sürülen “Bir Kuşak Bir Yol” projesi, toplantıda büyük takdirle karşılandı. Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang toplantıda “İpek Yolu Ruhu’yla Bir Kuşak Bir Yol’unda El Ele” başlıklı konuşma yaparak, İpek Yolu güzergahında bulunan ülkelerin politikaları kenetlemeleri çağrısında bulundu. Büyükelçi Yu Hongyang, bu stratejik projenin kültürel, iletişim, ekonomik gelişme ve uygarlıkların birbirlerini aydınlatması alanlarında büyük umut beslediğini ifade etti.
Toplantıya Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de katıldı. Rusya, İran, Moğolistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Gürcistan gibi ülkelerden diplomat ve uzmanlar toplantıda fikir alışverişinde bulundu.
Çin Ankara Büyükelçiliği toplantı öncesinde Atatürk Üniversitesi’nde “İpek Yolu’nun Yeni Yüzü” adlı fotoğraf sergisi açtı. Toplantıya katılanlar üniversitenin öğretmen ve öğrencileriyle birlikte sergiyi izledi.

ÇİN BÜYÜKELÇİSİ’NİN KARS TEMASLARI
Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, inceleme ve temaslarda bulunmak üzere 2 Mayıs günü Kars’a gitti. Yu Hongyang, ziyaret sırasında Kars Valisi Günay Özdemir’i makamında ziyaret etti.
Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan önemli bir kapısı olan Kars’ın tarihi İpek Yolu’nda önemli bir durak olduğunu belirtti. Büyükelçi Yu Hongyang Türkiye’nin bölgedeki avantajına ve özgün etki gücüne önem verdiklerini ve Çinli işletmelerin Türkiye’de yatırım yapmalarına teşvik ettiklerini söyledi. Çinli Büyükelçi Yu, geçen yıl Çin ile Türkiye arasında iki zirvenin gerçekleştirilerek birçok alanda anlaşmalar imzalandığını ve bunlardan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ve “Süt Ürünleri İhraç Anlaşması”nın Kars’la yakın bağlantısı olduğunu kaydetti. Yu, Çin’in Türkiye’nin batısını doğusuna bağlayan demiryolu projesiyle başta Kars olmak üzere Anadolu’yla ticari ilişkileri güçlendirerek İpek Yolu’nu yeniden canlandırmasını ve güzergahta yer alan halklara gerçek yarar getirmesini arzuladıklarını ifade etti.
Kars Valisi Günay Özdemir ise görüşmede, Çin’in son yıllarda ekonomik anlamda dünyanın sayılı devletleri arasına girdiğini ve Türkiye’yle olan ticari ilişkilerin de arttığını belirtti. Günay, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun faaliyete girmesi ile yeniden canlanacak olan tarihi İpek Yolu sayesinde Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda ilişkilerin daha da büyüyeceğini söyledi. Kars’ın stratejik konumuna vurgu yaparak, Kars Lojistik Merkezi, Kars-Iğdır-Nahçivan-İran üzerinden İslamabad’a uzanan demiryolu projesi, Kars-Iğdır-İran arasında devam eden karayolu projesi hakkında bilgiler veren Günay Özdemir, devam eden projelerin ve lojistik merkezin bitmesi ile Kars’ın bölgenin ticaret merkezi olacağına dikkat çekti. Kars’ın ülkede planlanan 20 lojistik merkezden biri ve 15 markalı turizm şehrinden biri olduğunu ve yılda 600 bin hayvan ihraç ettiğini hatırlatan Günay, Türkiye hükümetinin büyük destek verdiği Kars’ta elverişli vergi uygulandığını kaydederek Çinli işadamlarını Kars’a yatırım yapmaya beklediklerini dile getirdi.

ÇİN BÜYÜKELÇİSİ, TÜSİAD BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, 29 Nisan günü TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ile bir araya geldi.
Yu Hongyang görüşmede, Çin hükümetinin her zaman işletmelerin yurtdışına yatırım yapmalarını desteklediğini ve yabancı işletmelerin ülkeye girmelerine kolaylık sağladığını belirtti. Çin Büyükelçisi TÜSİAD’ın ikili ekonomik işbirliğine destek vererek stratejik projelerde atılım elde etmesini ve işbirliği alanını genişletmelerini beklediklerini söyledi.
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, iki ülkenin ekonomi, enerji ve demiryolu gibi alanlarda işbirliğini her geçen gün güçlendirmelerinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek Çinli işletmelerin Türkiye’ye gelip TUSİAD üyesi olmasını beklediklerini ve işbirliği potansiyelini çıkarmak için Çinli işletmelerle uygun zamanda yuvarlak masa toplantısı yapacaklarını ifade etti.

ÇİNLİ BÜYÜKELÇİ THY TEMASLARINDA
Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang 29 Nisan günü İstanbul’da Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ile görüştü.
Yu Hongyang, son yıllarda Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini, üst düzey temasların yoğunlaştığını, ekonomik ve personel iletişimin güçlendiğini belirterek, iki ülkenin sivil havacılık alanında da işbirliğini güçlendirerek kültürel iletişimi ve ülkenin kalkınmasına güç katmasını beklediğini söyledi.
Temel Kotil, Çin’in uluslararası arenada etkisine büyük önem verdiklerini ve her alanı kapsayan işbirliği güçlendirmeye hazır olduklarını ifade etti. Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğinin büyük fırsatla karşılaştığını kaydeden Temel Kotil, Türkiye’nin coğrafya avantajıyla Avrupa’nın aktarma merkezi haline gelmekte olduğuna ve Çin’in Asya’nın önemli ulaşım kavşağı olduğuna; Türk Hava Yolları’nın Avrupa’da en büyük havayolları olduğuna, Airchina, Southen China ve Hainan Havayolları’nın dünyanın sırasında öne geçtiklerine; Türkiye’de 3. havalimanının inşasının büyük hızla devam ettiğine ve Çin’in yurtdışına yatırım arttırdığına dikkat çekti. Temel Kotil, iki ülkenin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduklarını ve kendi havayollarının küresel havacılık sektöründe rekabet gücünü pekiştirmelerini ümit ettiğini dile getirdi.

KARIŞIK