• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 12 Şubat 2019 11:00

Kayak tutkunlarının huzur ve güvenliği jandarmaya emanet

Kayak tutkunlarının huzur ve güvenliği jandarmaya emanet
Palandöken Dağı'nda ve Konaklı Kayak Merkezinde, nöbet tutan JAK ve JÖAK timleri, 1 Aralık 2018’de açılışı yapılan kış sezonu boyunca kayak yaparken pistlerin dışına çıkarak kaybolan, yaralanan ya da mahsur kalan 535 kişiyi hastaneye ulaştırdı.

ERKHABER / ERZURUM - Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Erzurum'daki Palandöken Dağı'nda ve Konaklı Kayak Merkezinde, nöbet tutan JAK ve JÖAK timleri, 1 Aralık 2018’de açılışı yapılan kış sezonu boyunca kayak yaparken pistlerin dışına çıkarak kaybolan, yaralanan ya da mahsur kalan 535 kişiyi hastaneye ulaştırdı. 
 

KARIŞIK

 

Palandöken ile Konaklı’da gece gündüz demeden nöbet tutan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ile Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) timleri, kış sezonu boyunca yerli ve yabancı turistlere hizmet ederek, huzur ve güven veriyor. 
Deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Erzurum’da kış tatilini geçirmek isteyen yerli ve yabancı binlerce kayak severi ağırlayan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri, çam ağaçları arasında eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine kayak imkanları sunuyor. 45 kilometre uzunluktaki pistiyle kayak tutkunlarına hizmet veren Palandöken, kayak tutkunlarını ağırlıyor. 
Her kış sezonu binlerce yerli ve yabancı turisti misafir eden kayak merkezinde kayarken zaman zaman pistlerden çıkıp, kaybolan ve mahsur kalanların imdadına ise jandarma ekipleri koşuyor. 
 

 

Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezinde bu tür olaylara müdahale için konuşlu olan İl Jandarma Komutanlığına bağlı JAK ve JÖAK timleri, hem kayaklı hem de kar üstü araçlı devriyelerle pistlerde 24 saat esasına dayalı görev yapıyor. 
Kaybolma, yaralanma ve mahsur kalma olayları başta olmak üzere, birçok olaya anında müdahale eden jandarma ekipleri bölgeye kayak yapmaya, gezmeye veya eğlenmeye gelen turistler ile vatandaşlara da huzur ve güven sağlıyor. 
Timler, yabancı dil bilen usta kayakçıların yanı sıra aynı zamanda dağ arama ve kurtarma konusunda her türlü bilgi birikim ve ekipmana sahip askeri personelden oluşuyor. 
Gece gündüz nöbetteki tecrübeli JAK ve JÖAK timleri, kayak merkezindeki pistlerde kayak severlerin yaralanması veya herhangi bir kaza durumunda 10 dakika gibi kısa sürede olaya müdahale ediyor. 
İlk müdahaleyi yapan timler, yaralıları güvenli şekilde kızaklı sedyeyle günübirlik tesisler bölgesine getirerek, buradan 112 Acil Servis ekiplerine ve ardından da hastanelere sevkini sağlıyor. 
Kayak yaparken pist dışına çıkarak, kaybolan kişilerle ilgili ihbarı aldıktan sonra da en geç 10 -15 dakikada bu kişiye ulaşabilecek donanımdaki ekipler, kar motoru, paletli kar aracı (UTV) ve ‘Gurbet’ isimli arama kurtarma köpeği ile 24 saat esasına göre hazır durumda bekleyerek olaylara anında müdahale ediyor. 
535 kişinin imdadına koştular 
 

 

1 Aralık 2018 tarihinden bugüne kadar kayak merkezinde olaylara anında müdahale eden timler kaybolan, mahsur kalan ya da yaralanan 535 kişiyi, sağlık kontrolünden geçirilmeleri ya da tedavi altına alınmaları amacıyla hastanelere ulaştırdı. 
Öte yandan jandarma arama kurtarma köpeği ‘Gurbet’ Palandöken Kayak Merkezine gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Komutanının verdiği talimatları eksiksiz yerine getiren ‘Gurbet’ bugüne kadar çok sayıda görevde gösterdiği başarılarla adından söz ettiriyor. 
JAK ve JÖAK timlerinin görevlerde kullandıkları araç, gereçlerde kurulan stantta kayak severlere tanıtılıyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.