Erzurum'un kredi notunu yerle bir eden şirketin, Vakıfbank'la yaptığı pazarlığı Birgün Gazetesinden Nurcan Gökdemir satır satır yazdı. Şirketin, istemediği bir bankanın kasasının anahtarı kalmış!
ERKHABER / ERZURUM - BİRGÜN Gazetesi'nde yeralan bir haber Erzurum kamuoyuna bomba gibi düştü. Gazete, Erzurumlu bir şirketin VAKIFBANK'tan aldığı 465 milyon ABD doları ile 45 milyon avroluk teminat mektubu krediyi ödeyemediğini ve bankayla akıllara durgunluk veren önerilerle pazarlık masasına oturduğunu yazdı. Habere dayanak olarak da Sayıştay raporları gösterildi. Faizleriyle birlikte toplamda 10.6 milyar TL'ye tekabül eden borcunu ödeyemeyen ve ismi açıklanmayan şirketin Vakıfbank'a, "Faizleri silin, anaparanın bir kısmından vazgeçin" önerilerini sunduğu Sayıştay raporlarında yeralmış. Sayıştay denetçileri ise grubun mali yapısının zayıfladığı, özkaynaklarının negatife düştüğü, teminat yapısının riskleri karşılamada yetersiz kalabileceğine dikkati çekerek, alacakların yakından takip edilerek tasfiyesi dahil gerekli önlemlerin alınmasını önerdi.
Sayıştay raporlarında Vakıfbank'tan adeta bir tek kasasının anahtarını istemediği anlaşılan şirketin hangisi olduğu Erzurum kamuoyunda net olarak biliniyor ancak raporlarda ismi açıklanmamış. Zira bu çapta büyüklükte başka bir şirket bulunmuyor ve son yıllarda şirketin ekonomik durumuyla ilgili kamuoyunda onlarca spekülasyon yapılıyor.
Erzurum'un kredi notunu yerlebir ettiği anlaşılan ve iş dünyasının krediye ulaşamamasının en önemli sebepleri arasında olduğu anlaşılan bu şirketle ilgili zaten uzun süredir kamuoyunda bazı iddialar gündeme getiriliyordu. Ortaya atılan onlarca spekülasyona ve iddialara karşın hissedarlarına bilgi verme zahmetinde dahi bulunmayan şirket yöneticilerinin, Sayıştay raporlarına yansıyan "dudak uçuklatan" borçtan sonra da sessiz kalıp, kalmayacakları merak ediliyor.
İŞTE BİRGÜN GAZETESİNDE YERALAN HABER
Erzurum’da bir şirket, milyarlarca liralık kredi borcunu sağlanan tüm kolaylıklara karşın yıllarca ödemediği Vakıfbank’la “Pes” dedirtecek önerilerde bulunarak pazarlığa oturdu. Sayıştay, şirketle yeniden yapılandırma sürecine giren bankayı uyardı.
Sayıştay’ın Vakıfbank’ta yaptığı bir incelemenin sonuçları, Erzurum Şubesi’nin ismi açıklanmayan 440045 numaralı grup firmalarına kullandırdığı kredilerin geri ödeme sürecinde yaşananlar son yıllarda kaynakların kullanımı konusunda yaşananların yeni bir örneğini oluşturdu.
BAĞIŞ GİBİ KREDİ
Buna göre, üç şirketten oluşan bu grup, banka kredi portföyünde önemli bir yer tutan büyüklükte bir kredi kullandı. 2015 tarihinde yönetim kurulu kararı ile grubun iki şirket satın alabilmesi için 465 milyon ABD doları ile 45 milyon avroluk teminat mektubu kredisi kullandırıldı. Bunun yatırım kredileri ilk 3 yıl anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam 10 yıla kadar vadeli olarak verildi.
Ancak ödemesiz dönem 2018’de bittiğinde 275 milyon ABD doları tutarındaki kredinin 26,7 milyon ABD doları taksit ödemesinin “piyasalardaki olumsuz gelişmeler ve kur artışı nedeniyle gerçekleştirilemeyeceği” bankaya bildirdi. Bunun üzerine Genel Müdür Yardımcılığı taksit ödemesini 2 ay öteledi. Yönetim Kurulu, faiz ödemelerinin zamanında yapılması kaydıyla ödeme planını değiştirdi ve 2018 ve 2019 yıllarında birer kere 5’er milyon ABD doları ödeme öngördü.
Ödemeler aksayınca 2019 yılında da bu krediler iptal edildi ve 2 yıl faiz ve anapara ödemesiz 12 yıl vadeli 340 milyon ABD doları yatırım kredisi verildi.
Buna karşın grup 24 Kasım 2021 tarihinde bankaya borcunun yeniden yapılandırılması için başvurdu ve bir gün sonra süreç başladı. Grubun bu başvuru tarihindeki 9,7 milyar TL’lik borcunun yaklaşık 9,3 milyar TL’lik bölümü bankaya ait risklerden oluştu. 2022’de 10 milyar TL’si bankaya olmak üzere borç tutarı 10,6 milyar TL’ye çıktı.
ŞAŞIRTICI İSTEKLER
Denetim tarihi olan Nisan 2022’de henüz sonuçlanmadığı bildirilen yapılandırma başvurusu şöyle:
• Kredi borcumuzun faizlerinin alınmaması ve anapara borcumuzun bir kısmından vazgeçilmesi,
• Grubumuz şirketlerinden; 007286783340 müşteri numaralı firma ile 445004933982müşteri numaralı firmanın bankanız tarafından her iki tarafın da uygun göreceği bir değer üzerinden borçlarına karşılık alınması ancak tarafımıza on beş yıllık süre ile geri alım hakkı tanınması,
• Devir işleminden sonra kalan kredi borcumuzun 2 yıl ödemesiz toplam 10 yıllık bir vade ile yapılandırılarak taksitlendirilmesi,
• Şirketimizin faaliyetlerini devam ettirebilmesi ve daha iyi kâr marjlarına ulaşıp kredi geri ödemelerini daha rahat yapabilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz yaklaşık 600 milyon TL tutarında işletme sermayesinin uzun vadeli TL kredi şeklinde şirketimize verilmesi,
• Bankanız nezdindeki yabancı para risklerimizin TL’ye çevrilmesi.
Banka 2022 Nisan ayında henüz tamamlanmayan yapılandırma sürecine ilişkin 30 milyon dolarlık kredi verilmesini, kredilerin 12 ay ödemesiz 36 ay vadeli olmasının, borçların TL’den yabancı paraya, yabancı paradan TL’ye çevrilebilmesi, iki şirketin devralınması durumunda ilave kredi verilmesini, yeniden yapılandırma tamamlanana kadar kredilerden faiz alınmamasını içeren bir dizi karar alındı.
SAYIŞTAY’DAN UYARI
Raporda, grubun 2015 yılından itibaren aldığı diğer kredilerin de ödemelerini aksattığı belirtildi. Döviz cinsinden borçlanan grubun dövizde yaşanan değişiklikle ortaya çıkan kur zararı, sektörde yaşanan yavaşlama nedeniyle zarar ettiğine vurgu yapıldı.
Denetçiler, grup firmalarına ait risklerin tamamına yakınının bankaya ait olduğu, grubun mali yapısının zayıfladığı, özkaynaklarının negatife düştüğü, teminat yapısının riskleri karşılamada yetersiz kalabileceğine dikkati çekerek, alacakların yakından takip edilerek tasfiyesi dahil gerekli önlemlerin alınmasını önerdi.
O şirketin ismini siz neden yazmiyorsunuz ? Tapaniz mı tutmuyor ! Yoksa şirketten paramı istiyorsunuz (EDİTÖRÜN NOTU: Sayın Taşdemirler, adını daha önce hiç duydunuz mu bilemiyoruz ama biz HUKUK ile hareket etmek durumundayız. Vakıfbank ilgili firmanın adını gizli tutmuş ve Sayıştay da raporunda yazmamış. Hukuken şirketin ismini vermek suçtur! Yani sizin ahlaki olarak uygunsuz söyleminizle alakalı bir durum değil! )
Biz kamu çalışanları bankaya gidince 40 dereden su getirirler 3kuruş vermemek için ama şirket adı altında devleti soyan soyana