• ŞEpnolat üst

Necip Fazıl...

  • Büyükşehir-1

Necip Fazıl şair, roman ve oyun yazarıdır. Ama en çok şiirleri okunur. İdeolojik yönü, siyasi fikir ve düşünceleri tartışmalı ve haklı itirazlarımız olsa da şiir ve kültür dünyamızda iz bırakan; geniş kitleleri etkileyen hece ölçüsüne ivme, mükemmeliyet kazandıran, milli ölçümüze zirve yaptıran ve Türkçemiz'deki gizli sesi yakalayan bir büyük şair. Şair olarak san'at hayatında iki dönem yaşar ve zihin dünyasında başka bir dönüşüm ve başka bir evrilme yaşar. Şairlik gücünü ortaya koyan lk dönem şiirlerine perde çekse de, o dönem şiirlerini önemsemese de O "Kaldırımlar" şairi olarak bilindi ve öyle tanındı.

 

İki eski dost ve eski arkadaş olan Nazım Hikmet bazı ince eleştirilerle birlikte kendisine yazdığı mektupta; ki tamamı okunmaya değer. Necip Fazıl'ın da kendisine çok daha ağır cevabı var. "Necip sen en cihanşumül eserlerini beş parasız Paris sokaklarında dolanırken vermiş bir büyük şairsin. Bilirim kalemin kıvraktır, lisanın çeviktir. Bilirim üç satırda ruh üflersin kağıda. Bilirim bir yazsan parçalarsın edebiyatın Çin Seddi'ni... Sevgili Necip elinde sur u israfil var" demekle Necip Fazıl'ın şairlik gücünü kabul ve teslim eder. Ama güçlü ve kudretli kalemini çok basit çıkarlar uğrunda kullanımından da rahatsız olur. Tüm şiirlerini ve tüm eserlerini okumuş birisi olarak, tıpkı Nazım Hikmet gibi, Necip Fazıl'ın da ideolojik yönünden daha çok şairlik yönünü öne çıkaranlardanım. Üslûbuyla şiirimize aheng, renk ve ses katan Necip Fazıl'ın "Kaldırımlar" şiirinin yazıldığı 1923 yıllarında kaleme aldığı İlk dönem şiirlerinden lirizim örneği iki akıcı şiir.

 

Veda

 

Elimde sükûtun nabzını dinle

Dinle de gönlümü alıver gitsin

Saçlarımdan tutup kor gözlerinle

Yaşlı gözlerime dalıver gitsin

 

Yürü gòlgen seni uğurlamakta

Küçülüp küçülüp kaybol ırakta

Yolu tam dönerken arkana bak da

Köşede bir lâhza kalıver gitsin

 

Ümidim yılların seline düştü

Saçının en titrek teline düştü

Kuru yaprak gibi eline düştü

İstersen rüzgâra salıver gitsin

 

Yattığım Kaya

 

Bu akşam o kadar durgun ki sular

Gömül benim gibi kedere diyor

İçimde maziden kalma duygular

Ağla geri gelmez günlere diyor

 

Ey gönül gidenden ümidini kes

Kaçan bir hayale benziyor herkes

Sanki kulağıma gaipten bir ses

Buluşmalar kaldı mahşere diyor

 

Enginden engine koşarken rüzgâr

Bende bir yolculuk heyecani var

Yattığım kayaya çarpan dalgalar

Çıkıver bir sonsuz sefere diyor

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.