LYS 2016 tercihleri bugün ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'den başladı. LYS tercihleri başvuru ekranı ais.osym.gov.tr aktif durumda. LYS tercih kılavuzundaki son dakika değişikliğine dikkat!
ERKHABER / EĞİTİM - LYS tercihleri nasıl yapılır? LYS tercih başvuru ekranı ais.osym.gov.tr'ye giriş nasıl yapıları? LYS kılavuzundan çıkarılan üniversiteler hangileri? LYS hangi bölüm kaç puanla öğrenci alıyor sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
LYS tercihleri bugün başlıyor!
LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından 26 Temmuz'da başlayacağı belirtilen ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz'a alındığı belirtilmişti. Adaylar tercih yaparken nelere dikkat etmeli?
YÖK tarafından yapılan açıklamada LYS tercih süresinin ertelendiği belirtildi.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan2016-ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında alınmasına karar verildiği bildirildi.
Öte yandan, YÖK yetkilileri, Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 15 yükseköğretim kurumuna ait bilgiler tercih kılavuzundan çıkarıldı.
Duyuruya göre, 18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda ise güncellemeler yapıldı.
Buna göre, OHAL Kararnamesi ile kapatılan Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa), Canik Başarı Üniversitesi (Samsun), Fatih Üniversitesi (İstanbul), Gediz Üniversitesi (İzmir), İpek Üniversitesi (Ankara), Melikşah Üniversitesi (Kayseri), İzmir Üniversitesi (İzmir), Mevlana Üniversitesi (Konya), Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul), Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır), Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul), Şifa Üniversitesi (İzmir), Turgut Özal Üniversitesi (Ankara), Zirve Üniversitesi (Gaziantep) kılavuzdan çıkarıldı.
Adaylar, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin internete girilmesinde kolaylık sağlayacaktır.
Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.
Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.
Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).
2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:
a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,
b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,
c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.