Geride bıraktığımız günlerde ‘spor medyası’ndan birkaç isimle birlikte Atatürk Üniversitesi’ndeki “spor yatırımları”nı görme imkanı yakaladık.
Atatürk Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörlüğü Medya İlişkileri Birimi yöneticisi Doktor Öğretim Üyesi Cüneyt Korkut’un daveti üzerine yaptığımız gezide gördüklerim açıkçası Erzurum’da sporun geleceği açısından beni fazlasıyla ümitlendirdi…
Bir kere peşinen söyleyeyim, Atatürk Üniversitesi’nin, dolayısıyla da Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın spora bu kadar önem verdiğini hiç düşünmüyordum. Yanıldığımı görmüş olmaktan da son derece mutlu oldum…
Peki neler gördüm?
Hemen söyleyeyim…
Mesela Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu bünyesinde kurulan 'Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezi' kelimenin tam manasıyla “olağanüstü” bir tesis…
Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’yle birleştirildiğinde önemi daha da artıyor…
Bu tesiste sporcuların efor testi, dayanıklılık durumu, kas yapısı, olası sakatlıklara karşı risk durumu, yürüme bozukluğunu tespiti, dikkati ve el beceri seviyeleri, denge aletinde ayakta durma becerisi, ayakların içe veya dışa basımının tespiti, omuriliğin dik mi eğri mi oluşunun tespiti, vücuttaki yağ oranı ve birçok test yapılabiliyor.
Bu tesisi olağanüstü kılan ise bu çapta Türkiye’de sadece 3-4 merkez bulunması. Hele Ankara’dan bu yana hiçbir yerde yok…
Örnekleri ise İstanbul ve Antalya’da özel kurumlarda var ama teknolojisi Atatürk Üniversitesi’nin kurduğu tesisin yanına bile yaklaşamıyor.
Özellikle kamp için Erzurum’u tercih eden takım ve bireysel sporların tüm sporcuları için müthiş önemli bir tesis burası…
Eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’nin bir numarası olacağını söylemeye bile gerek yok.
Tesisin içerisinde ayrıca, derinliği 1 metre olan çocuk havuzu, büyükler için de derinliği 2 metre olan olimpik yüzme havuzu, fitness salonları da bulunuyor ve bu alanlar Erzurum halkının kullanımına da açılmış. Atatürk Üniversitesi gibi bugüne kadar içine kapanmış ve halktan uzak kaçan anlayışın, yeni dönemle birlikte değiştiğini görmek de ayrıca memnuniyet verici gelişme…
Tesisin sorumlularından Doç Dr. Ozan Sever, laboratuvara gelen bir sporcunun maksimum ne kadar güç harcadığını, diz ve diz altı kasların durumunu, sporcunun sakatlanma riskini veya kuvvet eksikliği ölçümü yaptıklarını, bu merkez sayesinde tespit edebildiklerinin altını çiziyor.
ATÇILIK VE ANTRENÖRLÜĞÜ BÖLÜMÜ
'Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezi'nden sonra bir diğer spor merkezi de açıkçası benim ilk kez duyduğum ve 2 yıldır öğrenci alımının yapıldığını öğrendiğim Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü oldu…
Erzurum gibi at sporlarının merkezi olan bir şehrin üniversitesinde böyle bir bölümün olduğunu bu şehirde ben bilmiyorsam bu benden çok herhalde bugüne kadar buranın tanıtımını iyi yapmayanların hatasıdır, diyelim ve güzellikleri konuşmaya devam edelim…
Erzurum Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Dursun Kaya, atçılığa ilgili gençlerin genel olarak tercih ettiği bölümde ayrıca, otizmli gençler veya otizmli çocuklar ile down Sendromlu gençlere de eğitim verdiklerini anlattı…
Dursun Hoca, otistik ve down sendromlu hastaların “Hipo Terapi” tedavisini de bu merkezde yaptıklarını ve “Engelli bireylerimize bu hizmeti vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.
100’ün üzerinde engelli gencin binicilik eğitimi aldığını ve özellikle bu gençlerin ailelerinin bölümlerine yoğun ilgi gösterdiğini öğrendik…
Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Dursun Kaya da bölümün tanıtıma ihtiyacı olduğunu ve medyadan da bu konuda destek istediğini söyledi ve bize şu bilgileri verdi:
Açık hava manej alanında 5 midilli, 1 Pony, 3 safkan İngiliz, 4 Haflinger toplam 13 atımız var. Bunların sayısını artıracağız. Öğrencilerimizi iki yıl eğiterek, at antrenörü ve at terbiyecisi yetiştiriyoruz. Bulunduğumuz tesisin birinci amacı budur. İkinci amacımız ise ata binmek isteyen, profesyonel olarak ata binmek isteyen kişilere bizler burada eğitim ve öğretimin dışında belli bir ücret karşılığında ata binme kursu veriyoruz. Ya da bir aile kendi çocuğunu yatalak dahi olsa buraya getirip ata bindirerek at binme özlemini ya da ata binme becerisini geliştiriyoruz.
ÖMER HOCA ALKIŞI HAK EDİYOR
Açıkçası bu iki merkezin Erzurum’a kazandırılmış olması ve her ikisinin de halkın kullanımına açılması da beni heyecanlandırdı…
Bu işlerin mimarı olan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı hem spora verdiği önem ve gerçek anlamdaki desteği hem de üniversiteyi yine gerçek anlamda halkla buluşturma çabalarından ötürü kutluyorum…
Erzurum bir spor şehri diyorsak, Ömer Hoca gibi idarecilerin sayısının artması gerekiyor…