• Büyükşehir-1
EKONOMİHaber Girişi : 17 Haziran 2016 10:37

Tüketiciye kötü haber!

Tüketiciye kötü haber!
Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikle kayıp kaçak, sayaç okuma, perakende satış, hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelinin tüketiciden tahsil edilmesi yasal altyapıya kavuştu.

ERKHABER / EKONOMİ - Elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin,  kayıp­ Kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve  dağıtım bedelini tüketicilerden tahsil etmesini sağlayan mevzuat değişikliği  Resmi gazete'de yayımlandı.

KARIŞIK

"Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına  Dair Kanun" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüketicinin kayıp kaçak bedelini ödemeye devam etmesini öngören  kanundaki hükümlerle konunun hiçbir tereddüde gerek bırakmayacak şekilde  düzenlenmesi amaçlandı. Buna göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)  tarafından, belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydıyla kayıplara ilişkin  maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak.

Gerçek veya tüzel kişinin, tabi olduğu tarifede öngörülen ödemelerden  herhangi birini yapmaması halinde, söz konusu hizmetin durdurulabilmesini de  içeren usul ve esaslar EPDK tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.  Bağlantı hattının tüketici tarafından tesis edilmesi halinde, bağlantı hattı  işletme ve bakım sorumluluğu karşılığı dağıtım şirketine devredilecek, bu  tüketicilerden bağlantı bedeli alınmayacak.

EPDK, mevzuat çerçevesinde uygun bulmadığı elektrik tarife  tekliflerinin revize edilmesini isteyecek veya gerekmesi halinde doğrudan revize  ederek onaylayacak. Tüzel kişiler de EPDK tarafından onaylanan tarifeleri  uygulamakla yükümlü olacak.

Kanunla, metan gazının yer yüzünden ve kömür ocağının içerisinden  güvenli bir şekilde dışarıya alınarak üretilmesi, üretilecek bu gazın da  "doğalgaz'' olarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor, Maden Tetkik ve Arama  Genel Müdürlüğünün (MTA), yurt dışında arama ve araştırma yapabilmesi, bu  faaliyetlerin yürütülmesi için yurt dışında şirket kurabilmesi sağlanıyor.

NÜKLEER DÜZENLEMELER TAMAMLANDI

Kanunda ayrıca, nükleer santral projeleri kapsamında yapılması  öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin  Aşılattırılması Hakkında Kanun'un sınırlayıcı hükümlerinin uygulanmamasını  öngören düzenlemeler tamamlandı.

Bu çerçevede, askeri yasak ve güvenlik bölgelerinde, ülke güvenliğiyle  ilgili TSK'ya tahsisli, fiilen kullanımda olan araziler, harekat ve savunma  amaçlı yerlerdeki tesisler (konut ve sosyal tesisler hariç) özel güvenlik  bölgelerindeki tesisler, rafineri, petrokimya tesisleri ile nükleer santral  projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında, Kıyı  Kanunu'nun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan  arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dahil sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacak.

Kömür madenlerine ilişkin ruhsatlar, rezerv kaybına neden olmayacak  şekilde elektrik üretimine yönelik olmak üzere bakanlık onayıyla, ayrı ruhsatlara  bağlanabilecek.

EPDK ÜYE SAYISI 7'YE İNDİ

Bu arada, EPDK'nın üye sayısı 9'dan 7'ye indirildi. Kurul, ilgili  piyasa kanunlarında tanımlanan önlisans, lisans ve sertifikaların verilmesi,  tadili, geçici olarak durdurulması, iptali, ön araştırma ve soruşturma  işlemlerinin yürütülmesinde, ilgili kanunlarca kendisine verilen yetkilerin bir  kısmını veya tamamını başkanlığa veya hizmet birimlerine devredebilecek.

Doğalgaz arz güvenliğinin sağlanabilmesi için ulusal topraklarda  depolanacak doğalgaz miktarı artırılacak ve yenilenebilir enerji kaynak  alanlarında kurulacak üretim tesislerinde kullanılacak aksam için bakanlık  tarafından yönetmelikle belirlenecek şekilde yurt içinde üretim veya yerli malı  kullanım şartı aranacak.

Özel mülkiyet taşınmazların yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak  belirlenmesi halinde, bu alanlar üzerinde acele kamulaştırma yapılabilecek.