• Büyükşehir-1
EKONOMİ Haber Girişi : 17 Ekim 2018 16:44

TÜMESKOM Genel Başkan Yardımcısı Bağaçlı: Hal Yasası’nda bizim de görüşümüz alınsın

TÜMESKOM Genel Başkan Yardımcısı Bağaçlı: Hal Yasası’nda bizim de görüşümüz alınsın
Türkiye Sebze Meyve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Selami Bağaçlı, çıkarılması gündeme gelen Hal Yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

KARIŞIK

ÖZEL HABER

 

ERKHABER / ERZURUM - Türkiye Sebze Meyve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Selami Bağaçlı, çıkarılması gündeme gelen Hal Yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hükümetin henüz kendileri ile çıkarılacak yasa konusunda temasa geçip, bilgi alışverişinde bulunmadığını ve nasıl bir yasanın hazırlandığı bilmediklerini söyleyen Bağaçlı, “Öyle umuyoruz ki ‘madrabaz’ denilen, üretimin bol olduğu yerlerdeki aracılara yönelik bir yasa çıkarılır” dedi. 

 

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın “ İnşallah komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak, ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması sağlanacak” sözleriyle gündeme getirdiği Hal Yasası ile ilgili TÜMESKOM) Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Selami Bağaçlı önemli değerlendirmelerde bulundu. 

 

 

"YASA ÇIKMADAN BİZE DE SORULMALI"

“Konuya çok farklı yönlerden, geniş bir pesperktiften bakmak gerekiyor” diyen Bağaçlı, şunları söyledi: 

Öncelikle hükümetimizin hal esnafıyla bir sorunu yok, bunu peşinen söyleyeyim. Bize göre hükümetin yaptığı çalışma, üretimin bol olduğu yerlerde, madrabaz denilen kişilerle alakalı. Madrabazlar, üreticiye faizli para veren, kredi kullandıran kişilerdir. Eğer amaç madrabazları ortadan kaldırmak ise son derece isabetli bir karar. Şimdi son yapılan açıklamalardan sonra, ‘halciler kaldırılıyor’ gibi bir algı oluştu ki, bu doğru değil. Zira hükümet de biliyor ki, Antalya’daki üretici haller ortadan kalkarsa ürününü Erzurum’a, Van’a, Hakkari’ye gönderemeyecek. Dolayısıyla biz düzenlemenin hal esnafıyla ilgili olmadığını, diğer aracılarla ilgili olduğunu düşünüyoruz. 

 

Ancak bugüne kadar Hal Yasası ile ilgili olarak bizlerden görüş alınmaması, sahadaki insanların fikrinin sorulmaması da bizleri rahatsız ediyor. Çünkü masabaşında, Ankara’da oturan bürokratlarca hazırlanan yasaların uygulamada nasıl sıkıntılar yaşattığını geçmişte gördük. Bu nedenle yasanın en az eksiklikle çıkarılması gerekiyor ki, uygulamada ciddi sorunlar yaşanmasın. Konuya çok geniş bir perspektiften bakılması gerekiyor. Hal esnafı yüzde 8-10 kar marjıyla çalışan tüccarlardır. Hal esnafının mutlaka görüşü alınmalıdır. Komisyoncu deniyor ama zaten komisyonculuk tarihe karışalı uzun zaman oldu. Bizler artık tüccarız. Bizlerle istişare edilmemiş olması hepimizi rahatsız ediyor. Son açıklamalar da tedirginlik oluşturdu, bu da bir gerçek. İstişare dinimizin de gereğidir. 

 

Açık konuşayım, halcilik en cefakar mesleklerin başında geliyor. Gecenin 2-3’ünde sıcak yatağından kalkıp, dondurucu soğuğunda malını indiren, yazın kamyon geciktiğinde malları yanan, kışın da donan, yüzde yüz riskli bir meslektir. Açıkçası yol ve köprü ne kadar lazımsa bu meslek de o kadar lazımdır. Çünkü halci, üretici ve halkın köprüsüdür. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.