• Büyükşehir-1
EKONOMİDüzenleme Tarihi : 21 Ekim 2020 14:19Haber Girişi : 21 Ekim 2020 14:20

TÜMSİAD Şube Başkanı Gözütok: Erzurum AR-GE merkezi olabilir...

TÜMSİAD Şube Başkanı Gözütok: Erzurum AR-GE merkezi olabilir...
TÜMSİAD Erzurum Şube Başkanı İbrahim Gözütok’tan dikkat çekici öneri. Başkan Gözütok, “Erzurum, bir çok ulusal ve uluslar arası firmaların AR-GE çalışmalarını yapabilecekleri bir merkez olabilir. Bunun için alt yapı var” dedi.

ERKHABER / ERZURUM - TÜMSİAD Erzurum Şube Başkanı İbrahim Gözütok’tan dikkat çekici öneri. Başkan Gözütok, “Erzurum, bir çok ulusal ve uluslar arası firmaların AR-GE çalışmalarını yapabilecekleri bir merkez olabilir. Bunun için alt yapı var” dedi.

KARIŞIK

 

Yazılı bir açıklama yapan TÜMSİAD Başkanı İbrahim Gözütok “ Bu gün, dünyanın her hangi bir yerinde üretime dayalı sanayinin olup olmadığını anlamak için iki yöntem izlenir. Bunlardan biri  sanayi sektörünün kaç paralık mal ürettiğidir. Bir diğer yöntem de  o yerdeki AR-GE faaliyetlerinin yoğunluğudur. Açacak olursak, AR-GE harcamalarının Gayri Safi Milli Hasılaya oranına bakılır. AR-GE harcamalarının üretime dayalı sanayi boyutunda miktarını ve bunların ticarileşme performanslarına bakmak gerekiyor.

 

Son 50 yıl içerisinde gerçekleştirilen çok sayıda çalışma; araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge), yenilik ve girişimcilik faaliyetlerinin, hem ulusal hem de bölgesel ekonomik gelişim içerisinde oldukça önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik gelişmelerin, yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkarılması ile sermaye ve işçilik verimliliği artışlarını sağlayarak ülkelerin ve bulundukları şehirlerin ekonomik büyümesine önemli oranlarda katkı yaptığı hesaplanmaktadır.  

 

Bu girizgahtan sonra Erzurum’un bir AR-GE merkezi olabileceğine dikkat çekmek istiyorum. Kadim şehir Erzurum’da iki üniversite bulunuyor ve bu üniversitelerden bir Teknik Üniversite. Ayrıca Atatürk Üniversitesinin TEKNO KENT’İ var. TEKNO KENT’lerin kuruluş mantığı tamda AR-GE faaliyetlerinin dağa sağlıklı yapılabilmesi için alt yapı oluşturmaktır. ATA TEKNOKENT 2005 yılından beri faaliyet veriyor, ancak arzu edilen seviyede çalışmalar ne yazık ki henüz gerçekleştirilmiş değil. TEKNO KENT çağın gereklerine uygun bir biçimde yeniden planlanmalı ve faaliyetlerini bu yönde artırmalıdır. Erzurum’da gerekli alt yapının olduğunun tanıtımı iyi yapılmalı ve bu yönde başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere, Sivil toplum örgütlerinin bu durumu çeşitli platformlarda dile getirmesi gerekiyor. Siyasetin meseleye sahip çıkması şart.” Dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.