29 Ocak 1968'de kurulan ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Küçükler'in yoğun uğraşları sonucunda SAHİPSİZ kalan ve Aralık 2009'da profesyonel liglerdeki son maçını oynamak zorunda kalan Erzurumspor'un doğum günü.
ERKHABER / ERZURUM - Bugün 29 Ocak 2018... 29 Ocak 1968'de kurulan ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Küçükler'in yoğun uğraşları sonucunda "sahipsiz" kalan ve Aralık 2009'da profesyonel liglerdeki son maçını oynamak zorunda kalan Erzurumspor'un doğum günü. Mavi Beyazlı kulüp, kapatılmamış olsa da sevenleri ve "mezara kadar" gönül verenleri, kulübün 50'nci yaş gününü coşkuyla ama biraz hüzünle kutluyor. "Ant olsun ki unutmayacağız,unutturmayacağız" diyen Çift Başlı Kartal logosuna ve o logoyu taşıyan Erzurumspor kulübüne sevdalı taraftarlar, sosyal medyada kulüple ilgili anılarını paylaşıyorlar...
Biz de ERKHABER olarak, Erzurumspor Gönüllüleri'nden Orhan Özsoy'un birkaç yıl önce Erzurumspor için kaleme aldığı ve sosyal medyada sıkça paylaşılan yazısını hatırlatmak istedik.
İşte Orhan Özsoy'un çok beğenilen yazısı...
29 Ocak 1968 ERZURUMSPOR
28 Aralık 1967 günü Hilmi Nalbantoğlu başkanlığında bir araya gelen Avni Özden, Mehmet Kemal Özgör, Muhittin Ketecioğlu, Zekai Önalan, Türker Dalkılıç, Muammer Özkavcı, Zühtü Akbaba, İrfan Çelik ve İrfan Pasin, "Erzurumspor" adı altında profesyonel bir takımın oluşumunu başlatmak üzere teşebbüse geçtiler. 29 Ocak 1968 tarihinde Erzurumspor Kulübünün kuruluşu notere tasdik ettirildi. Profesyonel Futbol Şubesini kurmak için Raci Karakaş, Sadi Göncüoğlu da bu oluşuma katıldılar.
Erzurumspor'u kuran mütevelli heyeti ildeki amatör spor kulüpleri ile temasa geçerek, birkaç kulübün birleşip "Erzurumspor" adı altında faaliyetlerini sürdürmelerini teklif etti. Ancak, bu teklife sadece Aziziye Gençlik Spor Kulübü olumlu yanıt verdi. Ve kulübün adı 11 Şubat 1968 tarihinde yapılan genel kurul toplantısı ile "Erzurumspor" olarak değiştirildi.
Kuruluşu takip eden ilk kongrede (14 Şubat 1968) Erzurumspor'un başkanlığına Hilmi Nalbantoğlu seçildi. O yıl Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilerek, 1968-69 sezonunda Türkiye liglerine alınmaları istenildi; ancak olumsuz yanıt alındı. O yıl özel maçlar yaparak faaliyetini sürdüren Erzurumspor'da genel kurulla başkanlığa Ali Sırrı Kuşkay getirildi.
Yönetim Kurulu'nun gayretleri ve zamanın Başbakan'ı Süleyman Demirel'in arzusu üzerine Erzurumspor, 1969-70 sezonunda Türkiye Profesyonel Ligi'ne adımını attı. Erzurumspor, profesyonel ligde ilk kez 21 kulübün katıldığı 3. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele etti. Mavi-Beyaz renkler altında 1968 yılında kurulan kulübümüz yarım asra yakın güzel şehrimizin en sevilen sembolü olmuştur. Takvimler 31 Ağustos 1969'u gösterdiğinde stadyuma akın eden taraftar ilerde belki de hatıraların en güzeline sahip olduğunun farkına varmadan unutulmayacak bir tarihe şahitlik ediyorlardı. O gün, Erzurumspor profesyonel lig de (3.Lig) ilk maçına çıkıyordu. Rakip kardeş takım Elazığspor idi. Karşılaşma 1-1 sona ermiş ve Erzurumspor tarihinin ilk maçı olarak kayıtlara geçmişti. Erzurumda ilk maçına Elazıgsporla 1-1 berabere kalarak başlayan Erzurumspor Hatayspor'un 61 puanla şampiyon olduğu ligde topladığı 43 puanla ligi 11. sırada bitirdi.
Erzurumspor'umuz 1972-73 sezonunda 3.Lig'de namağlup şampiyon olarak büyük bir başarı kazanmış, sezonu sadece 7 beraberlikle kapatırken, sahasındaki tüm maçları da kazanmıştı.
Erzurumspor'un ilk profesyonel takımını Selahattin Ünlü çalıştırdı. Takım kadrosu: Necati Yankılar, Fikret Duran, Fuat Sucu, Ercan Güngör, Nazif Tan, Lütfü Tufan, Nevruz Korkut, Nihat Kaya, Edip Budak, Erkan Şengöz, İbrahim Şengöz, İbrahim Gümüş, Sinan Özmen, Hasan Sargın, Ersin Kayaalp, Yaşar Altun, Turan Eğriçayır ve Ekrem Kezik adlı futbolculardan oluştu. ın Üç sezon 3. ligde mücadele eden Erzurumspor, 1972-73 sezonuna fırtına gibi girdi. Hazırlık maçlarında Didi'nin çalıştırdığı Fenerbahçe'yi 3-0 yenen Erzurumspor, Turgut Kafkas'ın teknik patronluğunda, 3. Lig Yeşil Grupta oynadığı 24 maçta 17 galibiyet, 7 beraberlik alırken, nağmağlup şampiyon olarak o yıl dünyada Portekiz'in Benfica takımı ile birlikte hem tarihe geçti, hem de ikinci lige çıktı. Takımın en golcü ismi İspirli Memduh Pehlivan tam 50 gol atmıştır.
1973-74 sezonu ise maalesef küme düşmekle birlikte 2.Lig'deki ilk sezonumuza başlamış olduk. Balıkesir deplasmanı ile başlayan sezon, 2.lig'deki acemiliğini üzerinden atamamamız düşmemize yol açacaktı. Ligin son haftasında Beykoz?u 5-1 yenerek veda ettik 2. Lig'e. Tekrar bir şampiyonluk için 1978-79 sezonunu bekleyecektik ve o sezon, uzun yıllar sürecek 2. Lig maceramıza yeniden başlayacakdık , 1978-79 sezonunda tekrar 2. lige çıktı. Uzun yıllar bu ligde mücadele eden Erzurumspor, 1997-98 sezonunda Cemal polat başkanlıgında, Sadi Tekelioğlu yönetiminde O dönem ki efsane ve adam ruhlu futbolcularımız kaptan Kürşat, Zafer, Alparslan, Muzaffer, Atilla, Alirıza, Abdulkadir, İlhan, Furkan, Coşkun, Hüseyin, Altaycan, Atay, Taner ile beraber önce 2. Lig 4. Grubu lider olarak tamamladı.
Ardından play-off mücadelesinde grubu açık ara birinci olarak önde bitirip, bugünkü adı Süper Lig olan 1. Lige çıktı.
Erzurumspor, Türkiye 1. Ligi'nde üç sezondan bu yana sürdürdüğü mücadelesinde 2000-2001 sezonunda 17. sırada tamamlayarak 25 Mayıs 2001'de tarihinde Gaziantepspor maçıyla ikinci lige düştü. 2002-2003 sezonunda şimdiki adı PTT 1. Lig olan 2. Lig A Kategorisi'nden düşen kulüp, 8 Haziran 2008 günü yapılan kongrede sonun başlangıcının sinyallerini vermiş oldu. Dönemin kulüp başkanı Bekir Ilıcalı, Erzurumspor'dan 1 trilyon 800 milyar alacagı oldugunu iddia ediyordu. 41 oy kullanmaya haiz üyenin ilk oylamada 20-19 oyla hesapları ibra ettirmezken, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ahmet Küçükler, 2 kez kürsüye çıkarak ibra edilmesi yönünde sert çıkışlar yapıyordu.
Küçükler, "Hiçbir kulüp başkanına yapılmayan yapılıyor. İbra edeceksiniz, ibra edilmez ise bir daha Erzurumspor'a bir kuruş yardım etmem" diyerek delegeyi etkileyecek ve 20'ye 19 (2 çekimser) oyla Bekir Ilıcalı'nın hesapları ibra edilecekti. 2009-2010 sezonunda TFF 2. lig B. grubunda mücadelesine devam ederken mali sıkıntılar yüzünden hiç kimse kulübe kimse sahip çıkmamış, bir kaç Erzurumspor gönüllüsünün 18 hafta maçlara çıkardığı Erzurumspor, 27 Aralık 2009 tarihinde Cemal Gürsel Stadyumu'nda Trabzon Karadenizspor (1461 Trabzonspor) maçıyla son kez profesyonel lig maçına çıktı. Ligin ikinci yarısındaki maçlara çıkamayan Erzurumspor, TFF tarafından amatör lige düşürülmüştür.
Maalesef Erzurumsporumuz futbol anlamında herhangi bir ligde değil. Ancak yüreğimizde sonsuza kadar yaşayacak.Unutulmamalıdır ki Erzurumspor 7'den 70'e her kesimin gurbetdeki ve şehirdeki Erzurumluların ortak paydasıydı. Taklitler asıllarını yaşatır. isdedik ki hoş bir sedayı hatırlayalım hatırlatalım....
Süper Lig: 1998-01
1. Lig: 1973-74, 1979-98, 2001-03
2. Lig: 1968-73, 1974-79, 2003-10
3. Lig: 2010-11 (çıkmadı)
Amatör lig
ORHAN ÖZSOY