Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak, 2018 yılında ihale edilen, Yarım Ada Rekreasyon alanı projesi nedeniyle mahkemelik oldu.
SİNAN ÖZÇAYLAK'IN ÖZEL HABERi
ERKHABER / ERZURUM - Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak, 2018 yılında ihale edilen, Yarım Ada Rekreasyon Alanı Projesi nedeniyle mahkemelik oldu. Belediyeyi mahkemeye veren müteahhit firma, adlarına sahte evrak hazırlatılarak sözleşmesinin usulsüz bir biçimde fesih edilerek, kendilerine tuzak kurulduğu iddiasında bulundu. Konuyu mahkemeye taşıyan firma, aynı zamanda CİMER ve İçişleri Bakanlığına soruşturma açılması ve müfettiş gönderilmesi talebinde de bulundu…
Göreve geldiği günden beri, bir önceki Belediye Başkanı Halis Özsoy’un yaptığı bir çok işe engel olduğu iddia edilen Aktoprak'ın, bu kez de bir müteahhit firmayı ciddi bir biçimde mağdur ettiği öne sürüldü. Uzundere’deki Yarım Ada Rekreasyon Alanı Projesi'ni yapan firma, pandemi koşulları gereğince Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğurtusunda işi tasfiye etmek isteğiyle belediyeye müracaat etti. Bu talebi işleme alan belediyenin bakanlıklardan gerekli oluru alarak tespit komisyonu oluşturduğu, 3'ü bakanlık, 2'si belediye personeli olan 5 kişilik komisyon, gerekli tespitleri yaparak, imzalı tutanağı belediyeye teslim etmesine rağmen, Başkan Aktoprak'ın evrakı yaklaşık 2,5 ay imzalamadığı yine müteahhit firma tarafından iddia edildi.
Sonrasında firma yetkililerini makamına çağırdığı öne sürülen Aktoprak, “Size benim ödeyebileceğim miktar sadece 800 bin TL, bunun dışında bir para ödeyemem” dediği, firma yetkililerinin de tüm kanuni işlemler bittikten sonra çıkacak resmi alacak/verecek miktarı ne olursa olsun kabul ettiğini, aksine bir oluşumun ya da hesaplama şeklinin zaten yasal olmadığını belirttiği ve bu görüşme sonrasında Aktoprak’ın ödeme yapmamak için elinden geleni yaptığı iddia ettiler.
Müteahhit firma yöneticileri, bu görüşmenin ardından, firmanın sahte evrak sunduğu iddiasıyla Belediye Meclisinde sözleşmenin fesih yönünde karar aldığına dikkati çektiler. Ancak firmanın iddiası Belediye Meclisinin böyle bir yetkisinin olmadığı yönünde. Firma CİMER’e yazdığı dilekçesinde; “Tasfiye kabul komisyonunun hazırladığı tutanağı imzalamayan Uzundere Belediye Başkanı Hilmi AKTOPRAK tasfiye kabul tutanağının onaylanması halinde firmamıza ödenecek kesin hesabın miktarının Uzundere Belediye Başkanlığı’nın hesap ettiğinden çok fazla olduğunu gördükten sonra sahte evrak düzenlediğimiz bahanesini göstererek haksız yere bahse konu işi fesih etme yoluna gitmek adına 28-01-2021 tarihinde E-69628174-869-121 sayılı elektronik imzalı yazıyla Erzurum Kazım Karabekir Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden firmamızca sunulmayan, kim tarafından nasıl ve ne amaçla hazırlandığını bilmediğimiz 5 ( beş) adet borcu yoktur evrakı ekleyerek bu evrakların doğru olup olmadığını sorma yolunda bir soruşturma başlatmıştır. Ayrıca yine SGK’dan da bazı evrakların teyidini istemiştir. Buna sebep olarak Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2021/696 sayılı soruşturmasını gerekçe göstermiştir. Bahse konu soruşturma Eski bir çalışanımızın attığı iftiraya dayanmaktadır. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Uzundere Belediye Başkanlığı’na yazdığı 25/01/2021 tarihli soruşturma yazısında ‘’Cumhuriyet Savcılığımızca yürütülmekte olan bir soruşturmaya esas olmak üzere; Tortum Gölü Yarımadası için Er-Tuğra İnşaat Taahhüt Nakliyat Elektrik Ağaç Hayvancılık Ltd. Şti isimli şirketin ihale alıp almadığının,ihaleyi hangi kurumun yaptığının tespit edilmesi ile C.Savcılılığımıza bildirilmesi rica olunur.’’yazmaktadır (EK-34) .Uzundere Belediye Başkanlığı’nın bu yazıdan vazife çıkararak neden Maliye ve SGK evraklarını teyit yoluna gittiği konusu da tarafımızca malumdur. Bunun üzerine firmamız soruşturmaya konu belgelerin tarafımız ait olmadığını, nasıl, nereden ve kimler tarafından tedarik edildiğinin soruşturma açılarak araştırılması gerektiğini, hak ediş tarihlerinde firmamızca idareye verilen asıl belgeleri içinde olduğu 24/02/2021 tarihi 259 sayılıdilekçemizi Uzundere Belediye Başkanlığı’na sunmuştur.(EK-10).
Konuyla alakalı olarak Erzurum Kazım Karabekir Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden yukarıda belirtilen tarih ve sayılı elektronik imzalı yazıyla, sorulan 5 adet vergi borcu yazısının tarafımıza ait olmadığını; kanunen tarafımızca da birer sureti saklanan hak ediş raporlarımızdaki gerçek evraklar göz önüne alınarak ekleri ile birlikte sıralı olarak sunulmuştur” dedi.
Mütahhit firma sahte olduğu iddia edilen ve sunulan evrakların, kendileri tarafından verilmediği ve o tarihlerde zaten belediyeden bir hak edişlerinin olmadığını, asıl evrakların belediye sunulduğunu ve belediyenin de borç miktarı kestikten sonra ödeme yaptığını, kesilen tutarında zaten vergi dairesi hesabına aktarıldığına yönelik belgeleri de CİMER ve İçişleri Bakanlığı'na ulaştırdı.
Öte yandan müteahhit firma sahte olduğu iddia edilen SGK borcu yoktur evraklarının, kendileri tarafından sunulmasının yasal olmadığını, kurumun kendisinin SGK ile yazışarak bu evraklı temin etmesi gerektiğini savundular. Dolayısıyla SGK ile ilgili sahte bir evrak vermelerinin söz konusu olmadığını da ifade eden firma yetkilileri tam tasfiye gerçekleştirilecekken, Başkan'ın bu tavrına bir anlam veremediklerini belirttiler.
Konu ile ilgili Erzurum Valiliği'nin de bir soruşturma yürüttüğü öğrenilirken, ortaya atılan bu iddialar karşısında Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak’ın bir açıklama yapıp yapmayacağı da merak konusu…