Saltuklu ismini Teknik Üniversite'ye ve Milli Eğitim Akademisi'ne verelim
Erzurum'un üç merkez ilçesinden birinin adı Yakutiye. Benim de sakini olduğum Yakutiye ilçesi şehrin ana merkezindeki en büyük merkez ilçenin adı. İsmini Türk motifletiyle süslü ve orjnal bir mimari özelliğe sahip İlhanlılar'dan kalma ve bugüne kadar ayakta kalabilmeyi başarmış tarihi Yakutiye Medresesi'nden alır. Kurulduğu mekân Yakutiye Meydanı olarak anılır. Yerli ve yabancı türistlerin uğrak yeridir. Yanı başında tarihi Lalapaşa Camisi'yle aynı mekânı paylaşır ve şehrimize emsalsiz bir tarihi görünüm kazandırır. Yaz aylarında ailelerin özellikle kadınların serinlemek için vaz geçilmez bir uğrak merkezidir. Namaz kılma vaktini bekleyenlerle dolu doludur bu alan. Erzurum'un Büyükşehir statüsü almasıyla birlikte şehrin kadim ana kent merkezini oluşturan ilçenin adı olmuştur Yakutiye. Erzurum rakımının ölçü alındığı eski hükümet konaği ve eski adliye binaları Yakutiye Medresesinin yanı başındadır.
Türklerin Anadolu'ya adım attıkları günden itibaren oluşturdukları orjinal dini ve kültürel mimarımıza ait bütün eserler bu ilçenin sınırları dahilinde adeta bir açık hava müzesi oluşturur. Tarihi Erzurum Kalesi, Ulu Camii, Çifte Minareler, Üç Kumbetler. Aziziye ve Mecidiye Tabyaları ve Osmanlı'dan kalma Paşa ünvanlı tüm cami ve medreseler, tarihi çeşme ve hamamlar Yakutiye sınırlar dahilinde yer alırlar. Yakutiye ilçesinin adını mahalleye indirgemek tıpkı tarihi Ilıca ilçesinin adının silinmesi gibi ikinci bir olumsuz iz bırakır tarihe.
Bu yazıyı paylaşmamdaki sebep şu: Geçenlerde Yakutiye Belediye Meclisi'nin almış oldukları bir kararı okudum. Alınan kararda Yakutiye isminin " Saltuklu" olarak değiştirilmesi ön görülüyor. Saltuklu ilk emirde karşı çıkılacak sıradan bir isim değil. Erzurum ile özdeşleşen tarihsel bir isim ve orjinal. Malazgirt Zaferiyle açılan Anadolu kapılarından sonra Anadolu'da kurulan ilk Türk Beyliği 1072 yılında Erzurum'da kurulur. Beyliğin merkezi Erzurum'dur. Saltuk Oğulları Beyliği bu şehirde 130 yıl kadar hüküm sürer. Anadolu'nun vatanlaşması bu beylik üzerinden Anadolu içlerine doğru yürür. Tüm bunlar doğru ve tarihi hakikat. İtiraz edilecek bir tarafı yok.
Erzurum'da bir okulumuza " Saltuk Bey" adını vermiştim. Halen Saltuklu diye bir Mahallemiz de var sanırım. Tarihsel bakımdan bütün Erzurumlular gibi şahsıma da çok sıcak ve çok hoş gelen bir isim. Ancak oturmuş ve ismiyle müsemma çok hoş, güzel ve simge bir isim olan 'Yakutiye İlçesi' adının "Saltuklu İlçesi' adına dönüştürülmesine karşı olduğumdan değil, ama oturmuş ve benimsenmiş Yakutiye özel isminin değiştirilmesini doğru ve yerinde bulmuyorum. Saltuklu ismi daha büyük mekân ve alanlara verilebilir. Meselâ Erzurum Teknik Üniversitesi'nin adı Erzurum Saltuklu Teknik Üniversitesi'ne dönüştürülebilir veya açılması düşünülen Milli Eğitim Akademesi'ne Erzurum Saltuklu Milli Eğitim Akademisi adı verilebilir.
İsim değişikliğini getireceği yeni maliyetler, tabela ve basılı evraklarda, nüfus ve tapu dairelerinde oluşacak daha nice yeni sıkıntıları da beraberinde getirceği muhakkaktır. Yakutiye özel isminin hafızalardan silinmesi ve bir tarihi ismin silinerek, yerine bir başka tarihi ismin ikame edilmesi pek anlàmlı ve hoş gelmiyor bana. Yakutiye Belediye Başkanı sayın Mahmut Uçar''ın 'Saltuklu" Ismine israrına, ilgisine ve hassasiyetine aynen iştirak ediyorum. Ancak bu ilçenin nüfusuna kayıtlı bir Erzurumlu olarak "ismiyle müsemma" çok güzel oturmuş Yakutiye İlçesi adının yerinde kalması doğru olur diye düşünürüm. İsim değişikliğinin yeniden bir değerlendirmeye alınmasını yerinde olur. Yakutiye sakinlerinin kahir ekseriyetinin de böyle düşünüklerinden eminim. Şâyet 'Saltuklu" isminde israr edilecekse, yıllardır oturmuş Yakutiye ismini silerek değil, Erzurum Teknik Üniversitesi'ne veya şehrimizde açılacak Milli Eğitim Akademisi'ne Saltuklu ismini verelim sayın Başkan. Böylece her iki ismi de birlikte yaşatmış olalım sayın Başkan Uçar olmaz mı?