Türkiye Perakendeciler Federasyonu bu yıl 14’üncü kez, birlik ve beraberlik temasıyla düzenlediği Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarını, 13-14 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdi.
ERKHABER / ERZURUM - Türkiye Perakendeciler Federasyonu bu yıl 14’üncü kez, birlik ve beraberlik temasıyla düzenlediği Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarını, 13-14 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdi.
Yüksek bir katılımla gerçekleşen etkinlikte, sektörün önde gelen üreticilerini, temsilcilerini, tedarikçilerini ve hizmet sağlayıcılarını aynı çatı altında buluştu.
TPF tarafından düzenlenen YZB 2023; organize gıda perakendesinin zincir market temsilcileri ile sektörün önde gelen ulusal ve çok uluslu markaları, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya geldi.
İlki 2009 yılında düzenlenen YZB organizasyonunun bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlikte, perakende sektöründeki insan gücü, markalaşmanın faydaları, bir işletmedeki verimli dönüşümü tesis eden unsurlar, naylon poşetlere karşı başlatılan çevre bilinci hareketi, ülkeye, sektöre, çevreye değer katmanın ve elde olanı daha iyi değerlendirmenin yolları, perakendenin geleceği gibi önemli konular masaya yatırıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TPF Başkanı Ömer Düzgün, ülkece zorlu süreçlerle mücadele ettiğimize değinerek, pandemi ve devamında pandeminin ağır ekonomik etkileriyle karşılaşıldığını belirtti.
Şubat ayında üst üste meydana gelen 2 deprem ile yüzyılın felaketini yaşadığımızı belirten Düzgün, "Depremler sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, acılı ailelerine sabır, halen tedavisi devam eden vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ediyorum"dedi.
Teknoloji ve savunma sanayi kadar, önümüzdeki süreçte yerli üretimi, tarımı, yerel işletmeleri ve sürdürülebilirliği desteklemek zorunda olduğumuzu belirten Ömer Düzgün, atılacak ilk adımın Perakende Yasası'ndaki eksikliklerin giderilmesi olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de 5 ve üzeri mağazaya sahip olan market sayısının 51 binin üzerine ulaştığını belirten Düzgün, "Ülkemizde devasa boyutlara ulaşan market enflasyonuna karşı, yan yana veya üst üste açılışlar yerine bunun belirli kurallara göre yapılmasının neresi kötü? Bir tarafta 46 bini aşkın discount ve ulusal market, diğer tarafta 5 bin 500'ü aşkın yerel market bulunuyor. 5 ve altı mağaza sayılarını da düşündüğümüzde market enflasyonunun vahameti açıkça ortada. Büyük şehirlerden bölgelere, bölgelerden ilçelere, ilçelerden köylere kadar rekabet gücünü yitiren yerel zincirler, yayımlanan raporlara göre rekabette kan kaybetmeye devam edecek. Sadece 5 yılda 20 bin mağaza açan discount ve ulusal zincirlerin mağaza sayısının 2029 yılında 55 bini aşacağı belirtiliyor. Rekabet gücünü kaybedecek olan yerel zincirlerin bir kısmı ya kepenk kapatacak ya da market birleşmeleri hızlanacak. Birçoğu 3 kuşaktır hizmet verdiği sektördeki tekelleşme yönü nedeniyle yenik düşecek, yaptığı işi bırakacak. Peki burada kim başarısız ilan edilecek? Onca kepenk kapanırken discountlar, ulusallar sevinecek mi? Bu kuralsız gidişatın tek kaybedeni gıda sektörünün sigortası olan yerel zincirler olmayacak. Önlem alınmazsa yerel zincirlerle birlikte, yerli üreticiler ve tüm ekosistem kaybedecek" dedi.
YZB’da; Tedarikçi katılımcı ve sponsor firmalar, temsil ettiği yüzlerce markanın yeni ürün ve hizmetlerini tanıtma imkanı buldu.
Bu yıl Coca-Cola İçecek, Nestlé, Evyap, Sütaş ana sponsorluğunda gerçekleştirilen YZB 2023’te sektörün duayen isimleri sunumlarıyla gıda ve perakende sektöründe atılması gereken adımları katılımcılarla paylaştı. Konferanslar ve paneller adeta bir çalıştay niteliğinde yapıldı.
Etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirilen panelde konuşan TPF Başkanı Ömer Düzgün, etkileri her geçen gün daha da derinleşen küresel ekonomik çalkantılar, iklim değişikliği, çevresel sorunlar gibi zorluklara işaret ederek, sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğine ve dayanışmaya vurgu yaptı.
"KÖPRÜ BU AĞIRLIĞI ARTIK KALDIRAMIYOR"
Düzgün, perakende sektörünün kurallara ve düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, tüm tarafları kapsayacak yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Zincir mağazaları bir köprü olarak tanımladıklarını belirten Ömer Düzgün; "Üreticiden tüketiciye gidene kadar bir yol var. Bu köprü üzerinde yerel zincirler, discountlar, ulusal zincirler, sanat ticaret, küçük esnaf, uzman mağazacılar, benzinliklerde açılan marketler, alışveriş merkezleri var. Bu köprü, üzerindeki bu yükü taşıyamamaya başladı. Talepten çok arz var. Bizler kuşaklardır bu sektörde hizmet veriyoruz. Değişim kaçınılmaz, fakat kuralsızca yürütülen çalışmalara yerel zincirler de üreticiler de tedarikçilerimiz de vatandaşlarımız da razı olmayacaktır" dedi.
"HER ŞEY BENİM OLSUN YAKLAŞIMINI DOĞRU BULMUYORUZ"
Yerel zincirlerin Türkiye'de bulunduğu bölgelere, şehirlere, ilçelere, köylere büyük bir katkısı olduğunu belirten Düzgün, "Yerel zincirler oradaki hemşehrisine, üreticiye, tedarikçiyle kol kola. Kazandığını yine o bölgeye yatıran yerel işletmeciler sektördeki katkısını artırıyor. TPF kurulduğu günden bu yana haksız rekabete karşı durdu. Her şey benim olsun yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Bence böyle bir yaklaşıma, sektörün bütünlüğünü bozmaya gerek yok. Hep birlikte daha güçlü olmalıyız" açıklamasını yaptı.
Sekiz bine yakın sektör profesyonelinin katılımı ile gerçekleşen etkinliğin sunumunu Kadir Çöpdemir ve Didem Aslanoğlu yaptı.
“Ekonomide ufuk turu, Türkiye ekonomisini neler bekliyor?” başlığıyla Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen’in sunumu ve TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi Ekonomi Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Fatih Özatay, Ekonomi Gazetesi Yazarı Servet Yıldırım, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın katılımı ile gerçekleştirilen konferans davetlilerden büyük ilgi gördü.
Tarımın bugünü ve Türkiye’nin geleceği konulu paneli İrfan Donat sundu. Ali Ekber Yıldırım, Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Ebru Baybara Demir, Önder Matlı gibi tarım sektörünün önemli isimleri bu güne dair tespitler yapıp, Ülkeler için günümüzde milli savunma sanayi kadar önem taşıyan tarım sektörünün ülkedeki gelişimini sağlama adına neler yapılması gerektiğini anlattılar.
Teknolojinin inanılmaz bir hızla geliştiği günümüz dünyasında tüketici davranışları da masaya yatırıldı. Unilever Ev Bakım Ürünleri Tüketici ve Pazar Araştırmaları Lideri Gizem Başdemir ve NielsenIQ Perakendeci Hizmetleri Orta Doğu ve Afrika E-Ticaret Direktörü Turan Konu Değişen Dünyada Dönüşen Tüketici davranışlarını ve bu değişime ayak uydurmak için perakende sektörünün evrilmesi gereken noktayı değerlendirdiler.
Davetlilere eğlenceli dakikalarda sunan etkinlik kapasımda 90’lı yılların ünlü isimleri Ferda Anıl Yarkın, Jale, Metin Özülkü, Reyhan Karaca, Sibel Alaş, Ümit Sayın ve Yonca Evcimik sahne aldı. Etkinliğin son gününde, komedyen Gökhan Ünver tek kişilik sahne şovu gerçekleştirdi.